English Quiz for IBPS PO PRE|24th August English Quiz

English Quiz for SBI Clerk /SBI PO 

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Direction (1-2): In each of the following questions given below you have to select the phrase/word that can be a connector/ (STARTER) from the given three options that can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences.

Q1.

A.A new survey by HSBC has found a majority of the Indian urban middle class to be positive about the next 12 months.

B.The majority of the Indian urban middle class is found to be positive about the next 12 months in spite of the concerns about a slowdown.

(i)Inspite of the concerns——————————

(ii)Notwithstanding the concerns about a ———————————–

(iii)After being positive about about the next —————————-

(a) Only (iii)

(b) Both (ii) and (iii)

(c) Only (i)

(d) Both (i) and (ii)

(e) All of the above

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. Option (d) is correct here.  “Inspite of the concerns ………”,  “Notwithstanding concerns about a ………” are the correct starters for the above given sentences. The sentences formed are:

(i)”In spite of the concerns about a slowdown, a new survey by HSBC has found a majority of the Indian urban middle class to be positive about the next 12 months.”

(ii)“Notwithstanding concerns about a slowdown, a new survey by HSBC has found a majority of the Indian urban middle class to be positive about the next 12 months.”

Q2.

A.India being home to some of the worst mine disasters, such as Chasnala near Dhanbad in 1975 in which more than 370 people were killed

B.The full spectrum of mining activity should be tightly regulated as in areas like Dhanbad in 1975 more than 370 people were killed.

(i)Although————–

(ii)For many years, India has been a home to———-

(iii)Notwithstanding——-

(a) Both (i) and (ii)

(b) Both (ii) and (iii)

(c) Only (ii)

(d) All of the above

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp. None of the above.

Directions (3-5): In the question given below two statements are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by choosing one of the three words given below the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose the best possible word(s)/ phrase as your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence.

Q3.

A.Policymakers need to be careful not to take foreign investors for granted.

B.The return of foreign capital is obviously a good sign for the Indian economy.

(i)However,—————

(ii)But the————

(iii)Like———–

(a) Both (i) and (ii)

(b) Only (i)

(c) All of the above

(d) Only (ii)

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. Option (a) is correct here. The sentences formed by using the connectors “However,—” and “But the—-” are:

(i)  “The return of foreign capital is obviously a good sign for the Indian economy , however, Policymakers need to be careful not to take foreign investors for granted.”

(ii)  “The return of foreign capital is obviously a good sign for the Indian economy but the Policymakers need to be careful not to take foreign investors for granted.

Q4.

A.Foreign investors seem to have rediscovered India.

B.The inflow of foreign capital into India’s stock market in March 2019 hit a high of $4.89 billion, the biggest foreign inflow into Indian stocks since February 2012.

(i)Indian Stocks since——————-

(ii)Which can be proved by the fact that ——–

(iii)As—————–

(a) Only (iii)

(b) Only (ii)

(c) Both (ii) and (iii)

(d) All of the above

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. Option (a) is correct here. The sentences formed by using the connectors “Which can be proved by the fact that —” and “As—-” are:

(i)   “Foreign investors seem to have rediscovered India which can be proved by the fact that the inflow of foreign capital into India’s stock market in March 2019 hit a high of $4.89 billion, the biggest foreign inflow into Indian stocks since February 2012.”

(ii)  “Foreign investors seem to have rediscovered India as the inflow of foreign capital into India’s stock market in March 2019 hit a high of $4.89 billion, the biggest foreign inflow into Indian stocks since February 2012.”

Q5. 

A.Unapproved work, which appears to have led to the Meghalaya accident, cannot continue.

B.Employment should be provided to those who are displaced in the Meghalaya accident.

 

(i)Though————-

(ii)As if————-

(iii)Also —————

(a) Only (i)

(b) Only (ii)

(c) Both (ii) and (iii)

(d) None of the above

(e) Only (iii)

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. Option (e) is the correct choice here. The sentence formed by using the connector “Also—–” is:

“Unapproved work, which appears to have led to the Meghalaya accident, cannot continue also, employment should be provided to those who are displaced in the Meghalaya accident.”

Directions (6-10): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/completed with one of the sentences/words given below i.e. one of the sentences/words can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences.

Q6.  Official inquiries ———————————- mines, including Chasnala, have shown serious shortcomings in safety management.

(a) into flooding disasters at approved

(b) into flooding disasters at approve

(c) into flooding disasters at approving

(d) into flooding disasters at approves

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. “into flooding disasters at approved” is the correct choice here and will make the sentence contextually and grammatically correct. Since the sentence is in past tense, we will use ‘approved’.

Q7.  A study on three big flooding accidents published in 2016 by the IIT-Indian School of Mines, Dhanbad, concluded that the official approach of fixing responsibility on human error was flawed, —————————— root cause.

(a) since it did not tried to identify the

(b) since it did not try too identify the

(c) since it did not try to identify the

(d) since it did not trying to identify the

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. “since it did not try to identify the” is the correct choice here and will make the sentence contextually and grammatically correct. With ‘did’ we always use present tense, so it will be ‘try’ and ‘to’ takes the first form of the verb.

Q8. Laws seeking to regulate online activity, especially on social media, ————————————- two fundamental rights: free speech and privacy.

(a) will have too be tested against

(b) will have to been tested against

(c) will had to be tested against

(d) will have to be tested against

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp.“will have to be tested against” is the correct choice here and will make the sentence contextually and grammatically correct.

Q9. Statutory norms relating to data protection ———————————— citizens from any breach of their informational privacy but attempts to regulate online content are seen with suspicion.

(a) are seen as essential to protect

(b) are seen as essential too protect

(c) are seen as essential to protecting

(d) are seen as essential to protected

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. “are seen as essential to protect” is the correct choice here and will make the sentence contextually and grammatically correct. ‘To’ takes the first form of verb, so we will use ‘protect’.

Q10. While the exercise to regulate online content is necessary, ——————————– framing rules, a balance is struck between legitimate public interest and individual rights.

(a) it’s is important that while

(b) its is important that while

(c) it is important that while

(d) it is importance that while

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. “it is important that while” is the correct choice here and will make the sentence contextually and grammatically correct.

For More English quizzes click here 

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Ambitious baba app on play store

You can also Read this:

 

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply