English Quiz for RBI ASSISTANT MAINS |11th April English Quiz

English Quiz for RBI ASSISTANT MAINS

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-10) :In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words / phrases are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word / phrase in each case.

It is noteworthy that the Prime Minister’s working group set-up to suggest long-term solutions to ……..(1)…….. the growing demand for affordable food has acknowledged the use of biotechnology as integral to a second Green Revolution.

Although Indian agriculture serves as a good example of incorporating hybrid varieties of high-yielding crops, the attitude towards genetically modified or transgenic food has been sceptical. But cotton is the only ……….(2)……… crop currently approved for ……….(3)……… in India. But brinjal is under moratorium for commercial release. In a country where 65% of agricultural release. In a country where 65% of agricultural land is still ……..(4)……. On the monsoon, there needs to be far greater investment in biotechnology-driven solutions to increase yields.

True, there are valid health and environment ………(5)……… regarding the adoption of GM crops. It is for this reason that adequate ……….(6)……… need to be in place to ensure consumer safety. But an ………(7)……… rejection of genetically modified food would be. ………..(8)……… to the country’s food security.

Given the huge deficit between demand and production, there is an urgent need to adopt a ………(9)…….. approach to agriculture. Brazil serves as a good example.

Over the last, 40 years, the South American nation has scripted an agricultural revolution in the dry plains of the country by providing basic inputs on a large scale and vigorously adopting GM crops.

There is no reason why India can’t ……..(10)…….. this. Storage and delivery is the other side of the problem that can be significantly mitigated by policy decisions that allow for greater  FDI in retail.

Scientific innovations combined with a farsighted farm-to-fork agriculture strategy, are the answer to India’s growing food needs.

Q1. (a) meet

(b) suggest

(c) complete

(d) seek

(e) recommend

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp.meet

Q2. (a) food

(b) transgenic

(c) high-yielding

(d) genetic

(e) organic

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.transgenic

Q3. (a) research

(b) hybrid

(c) release

(d) launch

(e) cultivation

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp.cultivation

Q4. (a) tilled

(b) dependent

(c) depends

(d) independent

(e) available

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. Verb ‘depends’ cannot be used since ‘is’ is there before ‘still’.

Q5. (a) concerns

(b) protests

(c) factors

(d) yields

(e) areas

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp.concerns

Q6. (a) warnings

(b) features

(c) safeguards

(d) research

(e) alerts

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp.safeguards

Q7. (a) accurate

(b) hasty

(c) absurd

(d) outright

(e) honest

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. ‘outright’ means straight and immediate.

Q8. (a) risk

(b) beneficial

(c) attestation

(d) acrimonious

(e) detrimental

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. ‘acrimonious’ means angry and full of strong, bitter feelings, words, etc. ‘Risk’ is a noun, hence cannot be used here. ‘detrimental, that means ‘harmful’ is the right answer.

Q9. (a) thoughtful

(b) middle

(c) holistic

(d) hybrid

(e) balance

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. ‘holistic’ means ‘taking into consideration all the aspects of something’.

Q10. (a) replicate

(b) lost

(c) overcome

(d) condemn

(e) simulate

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. ‘replicate’ means ‘to imitate something’.

For More English quizzes click here 

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

yeearly

Online Mock Test Available on App as well as Web:

 

Ambitious baba app on play store

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2020 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply