English Quiz for SBI Clerk Prelims & RBI Assistant Prelims|3rd February 2020

English Quiz for SBI Clerk Prelims & RBI Assistant Prelims:

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-8): In the following questions two columns are given containing three sentences/phrases each. In first column, sentences/phrases are A, B, and C and in the second column, the sentences/phrases are D, E and F. A sentence/phrase from the first column may or may not connect with another sentence/phrase from the second column to make a grammatically and contextually correct sentence. Each question has five options, four of which display the sequence(s) in which the sentences/phrases can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. If none of the options given forms a correct sentence after combination, mark (e), i.e. “None of these” as your answer.

Q1.

Column (1):

(A) Petrochemicals is another area that

(B) Russia envisions potential threats to

(C) The recent appointment of five Governors by the

Column (2):

(D) American companies have looking at

(E) the current balance of power in Eurasia

(F)President must be viewed with grave skepticism

(a) C-F and B-E

(b) A-F

(c) B-E

(d) A-E

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. Here, out of the given options, only C-F and B-E form contextually meaningful and grammatically correct sentences. The sentences thus formed are:

(i) Russia envisions potential threats to the current balance of power in Eurasia.

(ii) The recent appointment of five Governors by the President must be viewed with grave skepticism.

Q2.

Column (1):

(A) This reignites the debate around the office of

(B) Decriminalization is the first step towards recognized

(C) The rights of equality and non-discrimination on the

Column (2):

(D) of equal rights, but the two cannot be conflated.

(E) ground of sexual orientation has not covering under this Bill.

(F) the Governor, its appointments and processes involved.

(a) C-F and B-E

(b) A-F

(c) B-E

(d) A-E

(e) None of thes

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. Here, only A-F frame a contextually meaningful and grammatically correct sentence. Rest of the options are grammatically incorrect. The sentence thus formed is,

(i) This reignites the debate around the office of the Governor, its appointments and processes involved.

Q3.

(A) A challenge to Section 377 of the Indian Penal Code

(B) ISRO only needs to explain its setbacks, not hide them

(C) While that may be a dated quote

Column (2):

(D) he was hiding in the horizon

(E) with the cellophane of national pride

(F) the operation had been an emotional experience for us

(a) C-F and B-E

(b) A-F

(c) B-E

(d) A-E

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. Here, only B-E can form a contextually meaningful and grammatically correct sentence. The rest of the options are neither grammatically nor contextually fit to form a sentence. The sentence thus formed is,

(i) ISRO only need to explain its setbacks, not hide them with the cellphone of national pride

Q4.

Column (1):

(A) While he is the king of clay and quite adept on

(B) The need of the hour calls not only

(C) Judges of the High Court are as much constitutional

Column (2):

(D) for statesmanship demands, it is required courage

(E) grass, the acrylic has often been his bane

(F) functions of judges of the Supreme Court

(a) C-F and B-E

(b) A-F

(c) B-D

(d) A-E

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. Here, only A-E are suitable to form a contextually meaningful and grammatically correct sentence. The sentence thus formed is, “While he is the king of clay and quite adept on grass, the acrylic has often been his bane. “

Q5.

Column (1):

(A) This is not only a case of humiliation but amounts to

(B) Keeping with her high dignity, the judge even

(C) Many questions arise in the wake of this decision

Column (2):

(D) it disgraced a person in public life

(E) he refused to go to the press on this issue

(F) were collegium there are absolutely no answers

(a) C-F and B-E

(b) A-F

(c) B-D

(d) A-E

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp.The right answer choice is option (e). There are no suitable options as given as above in order to form a contextually meaningful and grammatically sentence.

Q6.

Column (1):

(A) The accumulated impacted of the NRC on the

(B) For those excluded, the appeal period only brings

(C) Climate change is a global problem, and

Column (2):

(D) psyche of the vulnerable had be superiority

(E) the mere possibility, not certainty, of inclusion

(F) a global problem needs a global solution

(a) C-F and B-E

(b) A-F

(c) B-D

(d) A-E

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. Here, only C-F and B-E form contextually meaningful and grammatically correct sentence. The sentences thus formed are,

(i) For those excluded, the appeal period only brings the mere possibility, not certainty, of inclusion.

(ii) Climate change is a global problem, and a global problem needs a global solution.

Q7.

Column (1):

(A) Some impact of global warming was already felt

(B) The total amount of “carbon compensation” made by

(C) These are hugely contentious times for

Column (2):

(D) India’s criminal justice system have been biased

(E) they pay around $570 billion with great margins

(F) during the Tamil Nadu water crisis this year

(a) C-F and B-E

(b) A-F

(c) B-D

(d) A-E

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. Here, only A-F form a contextually meaningful and grammatically correct sentence. The sentence thus formed is, “Some impact of global warming was already felt during the Tamil Nadu water crisis this year. “

Q8.

Column (1):

(A) In their perception, the prosecution team is

(B) There is also controversy over the need for

(C) Police custody casts a serious

Column (2):

(D) it is requiring interrogation of an accused person

(E) somehow trying to fix the accused

(F) this was responsibility on the investigating officer

(a) C-F and B-E

(b) A-F

(c) B-E

(d) A-E

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. Here, only B-E is suitable to form a contextually meaningful and grammatically correct sentence. The sentence thus formed is, “In their perception, the prosecution team is somehow trying to fix the accused. “

Directions (9-15): In each of the questions given below an incomplete sentence which must be filled/ completed with one of the sentences/phrases given below i.e. one of the sentences/phrases can be fit into the given blanks. Choose the corect option and complete the given sentences.

Q9. The latest triumph________________________, well-rested and mentally sharp Nadal could achieve.

(a) showed what a healthy,

(b) was supremely efficient,

(c) are still the hegemonic,

(d) scenario for the fans at least

(e) in his illustrious career

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. The right answer choice is option (a) and the correct sentence will be, ‘The latest triumph showed what a healthy, well-rested and mentally sharp Nadal could achieve.’

Q10. Making work ________________is a low priority, although the productivity benefits of such investments have always been clear.

(a) decades of high growth

(b) environment more safe

(c) seeks to amalgamate

(d) forming of safety committees

(e) incidents make it imperative

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. The correct answer choice is option (b) and the correct sentence will be, ‘Making work environment more safe is a low priority, although the productivity benefits of such investments have always been clear.’

Q11. It is easy _______________police agencies charged with efficient solving of crime with arbitrariness.

(a) under controlled conditions

(b) to devote several sittings

(c) to criticize and accuse

(d) peruse prosecution documents

(e) to a bail applicant

Answer & Explanation
Ans.11.(c)

Exp. The correct answer choice is option (c) and the correct sentence will be, ‘It is easy to criticize and accuse police agencies charged with efficient solving of crime with arbitrariness.’

Q12. The Factories Act currently mandates appointment of a bipartite committee ______________________hazardous processes or substances.

(a) clearly requires retention

(b) formation of safety committees

(c) Compromising on safety can

(d) in units that employ

(e) number of fatalities and injuries

Answer & Explanation
Ans.12.(d)

Exp. The Correct answer choice is option (d) and the correct sentence is, ‘The Factories Act currently mandates appointment of a bipartite committee in units that employ hazardous processes or substances.’

Q13. Academia has provided ____________works remarkably well to achieve the multiple goals of media access, reading literacy and language learning.

(a) simply mandate broadcast policy

(b) measure has stubbornly resisted

(c) the production process itself

(d) cost of SLS is negligible

(e) strong evidence that SLS

Answer & Explanation
Ans.13.(e)

Exp. The correct answer choice is option (e) and the correct sentence is, ‘Academia has provided strong evidence that SLS works remarkably well to achieve the multiple goals of media access, reading literacy and language learning.’

Q14. The positions held by intellectuals on Assam only __________________descension into regional exclusivism.

(a) further, legitimize a rapid

(b) reveal a narrow vision

(c) aiming to undertake a communal

(d) radical experience of man

(e) appeal period only brings

Answer & Explanation
Ans.14.(a)

Exp. The correct answer choice is option (a) and the correct sentence is,’ The positions held by intellectuals on Assam only further, legitimize a rapid descension into regional exclusivism.’

Q15. With China in the first list and some of the first world countries in the second, it’s ____________wants to achieve.

(a) climb down the emissions

(b) obvious what this policy

(c) the global compensation

(d) on how lower their emissions

(e) comparison to the global average

Answer & Explanation
Ans.15.(b)

Exp. The correct answer choice is option (b) and the correct sentence is,’With China in the first list and some of the first world countries in the second, it’s obvious what this policy wants to achieve.’

For More English quizzes click here 

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Ambitious baba app on play store

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

Leave a Reply