English Quiz for SBI Clerk Prelims & RBI Assistant Prelims|23rd January 2020

English Quiz for SBI Clerk Prelims & RBI Assistant Prelims:

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-2): Choose the word which is SIMILAR in meaning to the word printed in bold below.

Q1. Penchant

(a) Liking

(b) Hatred

(c) Upset

(d) Naughty

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. The correct answer choice is option (a).

Penchant: strong inclination, taste, or liking for something

Q2. Scathing

(a) Tossing

(b) Damaging

(c) Hating

(d) Cold

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. The correct answer choice is option (b).

Scathing: harmful, injurious, or searing.

 

Directions (3-4): Choose the word which is OPPOSITE in meaning to the word printed in bold below.

Q3. Ambiguity

(a) Lucidity

(b) Basal

(c) Necessity

(d) Lovable

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. The correct answer choice is option (a).

Ambiguity: doubtfulness or uncertainty of meaning or intention

Q4. Augment

(a) Increase

(b) Argument

(c) Diminish

(d) Delay

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. The correct answer choice is option (c).

Directions (5-7): In each question below, a sentence is given with four words given in Bold in the sentence. Among these bold words, one may be wrongly spelt. The option of that word is the answer. If all four words are correctly spelt mark e. i.e. ‘All Correct’ as the answer.

Q5. Limited inflows are likely as the investors nagivate through escalating trade tension that has roiled the financial markets

(a) inflows

(b) nagivate

(c) escalating

(d) roiled

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. The correct answer choice is option (b).

Q6. Indian companies are under severe stress to service their debt obligations, according to a study by McKinsey & Company on the indebtedness of Asian coporates.

(a) companies

(b) obligations

(c) indebtedness

(d) coporates

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. The correct answer choice is option (d).

Q7. The low interest coverage ratio shows that a large part of the earnings is going to service debt and any spike in intrest rates could trigger a debt crisis in Asia.

(a) coverage

(b) debt

(c) intrest

(d) trigger

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. The correct answer choice is option (c).

 

Directions (8-10): In each question below, a word is given followed by four pairs. Choose the pair which states either the synonyms or the antonyms or a synonym and an antonym of the given word. If none of the four pairs is correct then choose “None of these” as your answer choice.

Q8. HAUGHTY

(a) Mitigate, Ameliorate

(b) Ardent, Loathe

(c) Happy, Mirth

(d) Contemptuous, Sociable

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. Haughty: disdainfully proud; snobbish; scornfully arrogant; supercilious

Contemptuous: showing or expressing contempt or disdain, scornful, disrespectful. (Synonyms)

Sociable: friendly or agreeable in company; companionable (Antonyms)

Q9. GRANDIOSE

(a) Imposing, Grand

(b) Nimble, Agile

(c) Imperious, Assail

(d) Ludicrous, Ridiculous

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp.GRANDIOSE: Impressive because of unnecessary largeness or grandeur; used to show disapproval, grand in an imposing or impressive way.

(Imposing, grand) are the Synonyms of Grandiose

Q10.AFFLUENT

(a) Intrepid, Fearless

(b) Apprehension, Dread

(c) Disparage, Belittle

(d) Poor, Scanty

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp.The correct option pair is option (d).

(Poor, Scanty) are the Antonyms of Affluent

Directions (11-15): There are sets of four statements in question given below which when connected using the correct sentence structure forms a single complete sentence without altering the meaning of the sentences given in the question. There are four options given below the question, choose the sentence that forms the correct formation of a single sentence which is both grammatically correct and contextually meaningful. If none follows, choose (e) as your answer.

Q11. Things have gone wrong both in and for Afghanistan: since the 1970s: the US has found itself at the centre of most of these troubles;  troubles were of their own making.

(a) A lot things has gone wrong a lot neither out and for Afghanistan since the 1970s. In recent times, however, the US has found itself at the centre of most of these troubles, many of which have been of its own making.

(b) A things have gone wrong a lot both in and for Afghanistan since the 1970s. In recent times, likewise, the US has found itself at the centre of much of these troubles, many of which has been of its own making.

(c) A lot of things have gone wrong both in and for Afghanistan since the 1970s. In recent times, however, the US has found itself at the centre of most of these troubles, many of which have been of its own making.

(d) Because a lot things have gone wrong both in and for Afghanistan since the 1970s. In recent times, however, the US has found itself at the centre of much of these troubles, many of which have been of its own making

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.11.(c)

Exp. Among the given options, sentence (a) and (b) are grammatically incorrect. Sentence (d) are contextually different and structurally incorrect. They are not inferring the same meaning as per the demand of the question. Hence only option(c) forms the correct sentence which follows the sentences given in the question both grammatically and contextually.

Q12. The internal reorganisation of J&K: a more mere attempt at setting the house straight: India had the geo-political space: tinker political make-up of what is essentially a disputed territory: knowing fully the bilateral and even international ripples it create

(a) The internal organisation of J&K having the geo-political space made a more merely attempt in setting the house. The political make-up is essential in the disputed territory, knowing fully about the trilateral i.e India, China and Pakistan and even international ripples it might create.

(b) The internal reorganisation of J&K was more than a mere attempt at setting the house straight. It is said that India had the geo-political space to tinker with the political make-up of what is essentially a disputed territory, knowing full well the bilateral and even international ripples it might create

(c) The internal reorganisation of J&K were less than a mere attempt at setting the house straight. It is said that India had the geo-political space to tinker with the political make-up of what is essentially a disputed territory, knowingly full well the bilateral and even international ripples it  created.

(d) The internal reorganisation of J&K was much than a mere attempt for setting the house straight. It is unsaid that India having the geo-political space to tinker nevertheless the political make-up of what is essentially to make a sovereign territory, knowing full well the bilateral and even international ripples it might create..

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.12.(b)

Exp. Among the given options, sentence (c) and (d) are grammatically incorrect. Sentence (a) is contextually different and structurally incorrect. They are not inferring the same meaning as per the demand of the question. Hence only option (b) forms the correct sentence which follows the sentences given in the question both grammatically and contextually.

Q13. The ceaseless treadmill of policy: Modi 2.0 government finds itself: The government takes all the running:  stay in the same place: Three months after it returned to power: authoritatively chart an envisioned course: for the economy and for the  businesses.

(a) Against the ceaseless treadmill of policy tweaked that the Modi 2.0 government finds itself, it take all the run to stay in the same place. Even three months after it returned to power, the government is yet to authoritatively chart an envisioned course for the economy and for businesses.

(b) On the ceaseless treadmill of policy tweaks that the Modi 2.0 government finds itself but it took all the running to stay in the same place. Even three months after it returned to power, the government later authoritatively chart an envisioned course for the economy and for businesses.

(c) Notwithstanding the ceaseless treadmill of policy tweaked that the Modi 2.0 government finds itself, it took all the steps for the same place. Even three months after it returned to power, the government is to authoritatively chart an envisioned course for the economy and for businesses.

(d) On the ceaseless treadmill of policy tweaks that the Modi 2.0 government finds itself, it takes all the running to stay in the same place. Even three months after it returned to power, the government is yet to authoritatively chart an envisioned course for the economy and for the businesses.

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.13.(d)

Exp. Among the given options, sentence (a), (b) and (c) are grammatically incorrect. All the sentences are contextually different and structurally incorrect. They are not inferring the same meaning as per the demand of the question. Hence only option (d) forms the correct sentence which follows the sentences given in the question both grammatically and contextually.

Q14. Measures are quite welcome: For India’s start-up ecosystem: turn out to be a mixed blessing: for retail investors in public markets.

(a) Because the measures are quite welcome of India’s start-up ecosystem, they turned out to be a mixed blessing for retail investment in public markets.

(b) As the measures are quite welcome for India’s start-up ecosystem if they may turn out to be a mixed blessing for retail investors in public markets.

(c) While the measures are quite welcome for India’s start-up ecosystem, they may turn out to be a mixed blessing for retail investors in public markets.

(d) While the measures are not welcome for India’s start-up ecosystem, they may turn out to be a mixed blessing for retail investors in public markets.

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.14.(c)

Exp. Among the given options, sentence (a),(b) & (d) are contextually different and structurally incorrect. They are not inferring the same meaning as per the demand of the question. Hence only option (c) forms the correct sentence which follows the sentences given in the question both grammatically and contextually.

Q15. With majority Modi 2.0 attempt to debunk socialist policies: create a focussed, competitive, inclusive, largely free market economy: India’s strengths originate: from domestic consumption and the power of local entrepreneurship.

(a) With a decisive majority, Modi 2.0 should attempt to debunk socialist policies, and create a focussed, competitive, inclusive and largely free market economy. India’s strengths originate from its domestic consumption and the power of local entrepreneurship.

(b) With a minority, Modi 2.0 should attempt to debunk socialist policies creating a focussed, competitive, inclusive and largely free market economy. India’s strengths originate from its domestic consumption and the power of local entrepreneurship.

(c) With a decisive majority, Modi 2.0 should attempt at debunking socialist policies despite creating a focussed, competitive, inclusive and largely free market economy. India’s strengths originate from its domestic consumption and the power of local entrepreneurship.

(d) With a decisive majority, Modi 2.0 should attempt to debunk socialist policies, and create for a focussed but competitive and inclusive against largely free market economy. India’s strengths originate from its domestic consumption and the power of local entrepreneurship.

(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans.15.(a)

Exp. Among the given options, sentence (b), (c) and (d) are grammatically as well as contextually different. They are not inferring the same meaning as per the demand of the question. Hence only option (a) forms the correct sentence which follows the sentences given in the question both grammatically and contextually

For More English quizzes click here 

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Ambitious baba app on play store

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

 

3

Leave a Reply