# Quant Quiz for IBPS PO & IBPS CLERK PRE

Quant Quiz to improve your Quantitative Aptitude for SBI Po & SBI clerk exam IBPS PO Reasoning , IBPS Clerk Reasoning , IBPS RRB Reasoning, LIC AAO ,  and other competitive exams.’

Directions (1-10): What will come at the place of question mark (?) in given number series :

Q1.     2,      17,       47,      ?,      152,      227

(a) 23

(b) 92

(c) 93

(d) 85

(e) 89

Q1. Ans(b)

Series is

+15, +30, +45, +60, +75

So, 47 + 45 = 92

Q2.       48,     3423,     5620,     6951,     ?,     8023

(a) 7680

(b) 7640

(c) 7672

(d) 7670

(e) 7664

Q2. Ans(a)

Patter of series —

48 + (15)³ = 3423

3423 + (13)³ = 5620

5620 + (11)³ = 6951

? = 6951 + (9)³ = 7680

7680 + (7)³ = 8023

Q3.        44,     620,     908,     1052,     ?,     1160

(a) 1168

(b) 1348

(c) 1128

(d) 1124

(e) 1120

Q3. Ans(d)

44 + 576 = 620

620 + 288 = 908

908 + 144 = 1052

? = 1052 + 72 = 1124

1124 + 36 = 1160

Q4.     32,     144,     504,     1260,     ?,     945

(a) 1880

(b) 1890

(c) 1884

(d) 1896

(e) 1850

Q4. Ans(b)

Pattern of series —

32 × 4.5 = 144

144 × 3.5 = 504

504 × 2.5 = 1260

? = 1260 × 1.5 = 1890

Q5.    124,     244,     304,     328,     334,     ?

(a) 334

(b) 320

(c) 324

(d) 310

(e) 316

Q5. Ans(a)

Pattern of series —

124 + (5³ – 5) = 244

244 + (4³ – 4) = 304

304 + (3³ – 3) = 328

328 + (2³ – 2) = 334

? = 334 + (1³ – 1) = 334

Q.6 Arun and Rahul started working together & complete a work in 12 days. If the efficiency of Arun increases by 40% and the efficiency of Rahul decreases by 20% then they completed the same work in 10 days. Find the time in which Rahul can complete the same work alone?
A. 30 days
B. 25 days
C. 35 days
D. 36 days
E. 40 days

Q6.  Ans(D)
Let efficiency of Arun & Rahul be x unit/day & y unit/day respectively.

Q7.  Difference between CI & SI for two years on a certain sum is given as Rs 120 & the ratio of CI for two years on that sum to the value of sum is 24 : 25. Find the SI on the same sum for three years at the same rate of interest?

A. Rs 940
B. Rs 720
C. Rs 900
D. Rs 850
E. Rs 800

Q7. Ans(C)
Q8. There are two cars P & Q which are x km apart from each other. Car P & Q start moving towards each other at speed of 20 km/hr & 40 km/hr respectively in such a way that in first hour P moves & Q does not move, in 2nd hour only Q moves & P does not move & this continues till they meet. Find value of x, if they meet after 8.5 hours.
A. 250 km
B. 280 km
C. 320 km
C. 350 km
D. 300 km

Q8. Ans(A)

Q9.A shopkeeper gives a discount of 20% on marked price of article A and C.P. of another article B is 20% more than selling price of article A. If shopkeeper sold article B at 15% profit & S.P. of article B is Rs 1216 more than SP of article A. Then find M.P of article A?

A. Rs 3000
B. Rs 3500
C. Rs 4500
D. Rs 3200
E. Rs 4000

Q9. Ans(E)

Q10.  Three partners A, B and C invested their amounts in ratio of 3 : 5 : 7. At the end of four months, A invests some amount such that, his total investment will be equal to C’s initial investment. If C’s share in profit is Rs 3150 then what will be total annual profit?

A. Rs 8150
B. Rs 7950
Rs 8000
D. Rs 7500
E. Rs 8900

Q10. Ans(B)

Best E-books for LIC AAO 2019 : Get PDF here

ambitiousbaba.com need your support to Grow

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

### ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

### How to Access on App:-

1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App