Questions Asked in IBPS Clerk Mains 2022: General Awareness

GA Questions Asked in IBPS Clerk Mains Exam 2022

Dear Aspirants,

IBPS has conducted online exam today (8 Oct 2022) all over India for the recruitment of Clerk Mains Exam 2022, in which General Awareness (GA) section asked in IBPS Clerk exam. So here we came out with General Awareness Questions asked in IBPS Clerk exam. You can check below General Awareness Questions asked in IBPS Clerk exam and check your right and wrong attempts. Memory Based Questions.

1. What is the minimum contribution required to be made in Financial Year in National Pension System Tier 1 accounts is ___-.

Ans: Rs. 1000

2. Indian Trade Rupee is covered under which Act?

Ans: Foreign Exchange Management Act, 1999 (FEMA)

3. Under the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY) scheme, Blue Revolution for 2020-21 is __

Ans: Rs. 145.43 crore.

4. Which of the following is the major card payment network in India?

Ans: VISA

5. What is the GST Revision for Hotel Rooms?

Ans: 12%

6. Saubhagya scheme is launched under which Nodal Agency?

Ans: Rural Electrification Corporation (REC)

7. Question on BBPS Scheme

8. How many credit Information companies are regulated by RBI?

Ans: 4 (TransUnion CIBIL, Equifax, Experian, and CRIF High Mark)

9. ___ are retail agents engaged by banks for providing banking services at locations other than a bank branch/ATM.

Ans: Business Correspondents

10. When will India expect to reach the population of 675 million according to the World Cities Report?

Ans: 2035

11. Which is the only Asian city in Top 10 ranking of Global Liveability Index 2022?

Ans: Osaka

12. Question from Schedule of constitution

13. Sports Arm for Asian Games 2022 and Paris Olympics 2024.

Ans: Adani SPortsline

14. Where was the 48th G7 summit held in 2022?

Ans: Germany

15. What is the full form of FLOPS?

Ans: floating-point operations per second

16. The Large Hadron Collider is the world’s largest and highest-energy particle collider. Where is it located?

Ans: Switzerland

17. Who is the 30% shareholder of YES Bank?-SBI

18. RBI observes Financial Literacy Week Every year since __.

Ans: 2016

19. When was International Day of Democracy observed?

Ans: 15 September

20. Which banks issue Certificate of Deposits?

Ans: Scheduled Commercial Banks

21.Which animal is on the logo of World Wide fund?
Ans. Giant Panda
22.Which bank is related to recovery of bad loans?
Ans.NARCL
23.Which of the following is not part of small saving schemes?
Ans.PM Vaya Vandana Yojana
24.By which date Legal Identifier has to be enforced?
Ans.April 30, 2023.
25.By which date Svanidhi Yojana has been extended?
Ans.December 2024
26.Novak Djokovic defeated Nick Kyrgios and won his ____ Grand slam?
Ans.21
27.What A stands in NIRYAT?
Ans.National Import-Export Record for Yearly Analysis of Trade
28.Suabhagya scheme is under which ministry/ nodal agency?
Ans.Ministry of Power/ REC
29.Under which accord NATO was formed?
Ans.Washington Treaty
30.How many Credits Rating agency are there in India?
Ans. 7
31.When Shinzo Abe became Prime Minister first time?
Ans.26 September 2006
32.Anti-defection law is related to which schedule of the constitution?
Ans.10th
33.A question related NFSC ranking?
34.Bharat Bill payment Operating Units limit?
Ans.25 crore
35.Who is the sponsor of Paris Olympics?
Ans.Coca Cola

36.first National Food and Security Act Ranking Index?
Ans. Odisha further improved its performance on various indicators.
37.The week published by?
Ans.Future plc
38.Card payment current operated in India?
Ans.NPCI
39.Spans the border between Switzerland and France
Ans.Large Hadron Collider (LHC)
40.Chabahar port country related Country
Ans.Iran
41.Rubber Board Inks MoU with Navsari Agri University to Grow Natural Rubber in?
Ans. Gujarat
42.Asian games partner
Ans.RIL
43.Cryptocurrency created on decentralized system for verifying
44.RBI sets 3-year deadline for non-individual borrowers to get tracking code
45.How countries cross-border trade in Indian rupee
46.Asset management company member
47.Dispute related food and consumer affairs
48. The minimum NPS Tier 1 contribution is Rs 1,000 per annum
49. A person shall be disqualified for being chosen as, and for being, a member of the Legislative Assembly or Legislative Council of a State.

Follow this Page for More Updates

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

3

Leave a Reply