Reasoning Quiz for SBI, IBPS, RRB & RBI 2021| 19 April 2021

Reasoning Quiz for SBI, IBPS, RRB & RBI 2021

Reasoning Quiz to improve your Reasoning Aptitude for SBI Po & SBI clerk exam IBPS PO Reasoning , IBPS Clerk Reasoning , IBPS RRB Reasoning, LIC AAO ,LIC Assistant  and other competitive exam.

Direction (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below.

In a certain code language:

“Are yawn with held” is coded as “mt op so km”

“nobody with everybody held” is coded as “km eb so nt”

“yawn nobody and willing” is coded as “op nt do li”

“willing everybody doubt go” is coded as “li eb zo nm”

1.What is the code for “everybody” in the given code language?

(a)eb

(b)so

(c)op

(d)mt

(e)do

Answer & Explanation
Ans: a

Exp:

Words Code
Are mt
yawn op
with so/km
held km/so
nobody nt
everybody eb
and do
willing li
doubt zo/nm
go nm/zo

 

2.The code “mt” is coded as which of the following word?

(a)yawn

(b)held

(c)with

(d)are

(e)None of these

Answer & Explanation
Ans: d

Exp:

Words Code
Are mt
yawn op
with so/km
held km/so
nobody nt
everybody eb
and do
willing li
doubt zo/nm
go nm/zo

 

3.If in certain code language “go over there” is coded as “hy nm cx” then what is the code of “doubt”?

(a)eb

(b)hy

(c)zo

(d)nt

(e)so

Answer & Explanation
Ans: c

Exp:

Words Code
Are mt
yawn op
with so/km
held km/so
nobody nt
everybody eb
and do
willing li
doubt zo/nm
go nm/zo

 

4.The code “eb nt do” is coded as which of the following word?

(a)everybody and nobody

(b)are yawn everybody

(c)and willing nobody

(d)go doubt held

(e)everybody held nobody

Answer & Explanation
Ans: a

Exp:

Words Code
Are mt
yawn op
with so/km
held km/so
nobody nt
everybody eb
and do
willing li
doubt zo/nm
go nm/zo

 

5.What may be the possible code for “with are” in the given code language?

(a)mt so

(b)km mt

(c)zo nm

(d)either(a)or(b)

(e)km eb

Answer & Explanation
Ans: d

Exp:

Words Code
Are mt
yawn op
with so/km
held km/so
nobody nt
everybody eb
and do
willing li
doubt zo/nm
go nm/zo

 

Direction (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:

In a certain code language

‘key lock room flat’ is written as ‘ra lo ka fo’

‘floor is key home’ is written as ‘nk nd fo sk’

‘flat is lock house’ is written as ‘da ka nk ra’.

6.What is the code for ‘room’?

(a)lo

(b)sk

(c)ra

(d)ka

(e)None of these

Answer & Explanation
Ans: a

Exp:

Word Code
key fo
room lo
lock/flat ka/ra
Is nk
floor/home sk/nd
house da

 

7.‘key is house’ can be coded as?

(a)fo da sk

(b)nk fo da

(c)nk fo nd

(d)Can’t be determined

(e)None of these

Answer & Explanation
Ans: d

Exp:

Word Code
key fo
room lo
lock/flat ka/ra
Is nk
floor/home sk/nd
house da

 

8.What is the code for ‘floor’?

(a)sk

(b)nd

(c)Either sk or nd

(d)da

(e)None of these

Answer & Explanation
Ans: c

Exp:

Word Code
key fo
room lo
lock/flat ka/ra
Is nk
floor/home sk/nd
house da

 

9.Which of the following is the code for ‘house’?

(a)fo

(b)nk

(c)sk

(d)da

(e)None of these

Answer & Explanation
Ans: d

Exp:

Word Code
key fo
room lo
lock/flat ka/ra
Is nk
floor/home sk/nd
house da

 

10.If ‘floor house quater’ is coded as ‘sk da xa’ than what will be the code for ‘home quater’?

(a)da xa

(b)nk xa

(c)sk xa

(d)nd xa

(e)None of these

Answer & Explanation
Ans: d

Exp:

Word Code
key fo
room lo
lock/flat ka/ra
Is nk
floor/home sk/nd
house da

Recommended PDF’s for 2021:

2021 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply