Retail banking, Wholesale and International banking ADR, GDR and Participatory Notes: Quiz 4

Retail banking, Wholesale and International banking ADR, GDR and Participatory Notes: Quiz 4

JAIIB Exam Quiz 2021: JAIIB exam is schedule for the 2021 by IIBF. here we are providing the JAIIB MCQ Based Quiz on a regular basis. You can Attempt the Quiz on a regular basis for upcoming JAIIB Exam. Quiz will be provided Module Wise and Unit Wise etc. You can attempt the JAIIB Quiz from the below and make improvement in your preparation by attempting JAIIB Quizzes provided by Ambitious Baba on a regular basis. This Quiz will help you to boost your score in jaiib exam and Provide you the way to clear your exam in 1st Attempt.

1.Wholesale banking refers to doing banking business with

(a)Individuals

(b)Only Companies registered the Companies Act

(c)Large borrowers irrespective of their category

(d)Industrial and business entities-including government and public sector companies

Answer & Explanation
Ans: D

Exp: Industrial and business entities-including government and public sector companie

2.Participatory notes are like contract notes issued by_

(a)Foreign institutional investors to entities that want to invest in the Indian stock market but do not want to register themselves with the SEBI

(b)Commercial Bank to their investor

(c)GOI

(d)RBI

Answer & Explanation
Ans:A

Exp: Foreign institutional investors to entities that want to invest in the Indian stock market but do not want to register themselves with the SEBI

3.The loan values (amount of loan) under retail lending normally range between

(a)More than Rs 10crs.

(b)Rs. 100 lakhs to 10 crs.

(c) Rs 20000 to Rs 100 lakhs

(d)None

Answer & Explanation
Ans: C

Exp: Rs 20000 to Rs 100 lakhs

4.The Minimum amount of a CD should be__

(a)Rs 50000

(b) Rs 10 lakhs

(c) Rs 1

(d) Rs 1 lakh

Answer & Explanation
Ans: D

Exp: Rs 1 lakh

5.CBLO a money market instrument is operated by_______

(a)SEBI

(b) Clearing Corporation of India Ltd.

(c) RBI

(d) Individual Bank

Answer & Explanation
Ans: B

Exp: Clearing Corporation of India Ltd.

6.Under FEMA the emphasis is on______

(a)Recovery of penalty

(b) Punishing the Forex violators

(c) Management of foreign exchange

(d) Controlling NPA

Answer & Explanation
Ans:C

Exp: Management of foreign exchang

7.In India which among the following, determines the prices of banking products.

(a) Govt. of India

(b) Reserve bank of India

(c) Policy formulation by IBA

(d) Policy formulation by boards of concerned banks

Answer & Explanation
Ans: D

Exp: Policy formulation by boards of concerned banks

8.Who fixes the base rate for lending in Indian banks.

(a) RBI

(b) IBA

(c) Bank Boards

(d) ALCO of the bank

Answer & Explanation
Ans: D

Exp: ALCO of the bank

JAIIB Online Mock test with Explanation

JAIIB/DBF Paper Mock Link
JAIIB/DBF Paper-I (Principle and Practices of Banking) Online Mock TestsVisit-test.ambitiousbaba.com
  • Unit wise Mock- 450questions
  • Module Wise Mock- 250 Questions
  • Full length Mock 5- 600 Questions (Each Mock 120 Q)
  • Memory based Mock
  • Case Study Mock test

Click here -Mock Link

Total- 1500+ Questions

JAIIB/DBF Paper-II (Accounting & Financial for Bankers) Online Mock TestsVisit-test.ambitiousbaba.com
  •  Unit wise Mock- 250+Questions
  • Module Wise Mock- 200 Questions
  • Full length Mock 5- 600 Questions(Each Mock 120 Q)
  • Memory based Mock
  • Case Study Mock test

Click Here- Mock Link

Total- 1200+ Questions

JAIIB/DBF Paper-3 (Legal and Regulatory Aspects of Banking) Online Mock TestsVisit-test.ambitiousbaba.com
  • Unit wise Mock- 500+Questions
  • Module Wise Mock- 200 Questions
  • Full length Mock 5- 600 Questions(Each Mock 120 Q)
  • Memory based Mock

Click here-Mock Link

(1500+ Questions)

ComboVisit-test.ambitiousbaba.com
  •  Approx (4500Questions) + Capsule PDF

Click here-Mock Link

 

Related Links:

Paper 1 Module-Wise PDF

Paper 2 Module-Wise PDF

Paper 3 Module-Wise PDF

JAIIB/ DBF Capsule PDF

Download JAIIB Paper-3 CAPSULE PDF 2.0 (Legal & Regulation Aspects of Banking)

JAIIB Paper-2 CAPSULE PDF 2.0 (Accounting & Finance for Bankers)

JAIIB Paper-1 CAPSULE PDF 2.O (Principles & Practices of Banking)

Leave a Reply