RRB NTPC Biology quiz for Stage I : 02/07/2019

Railway/SSC JE 2019 Biology quiz for Phase I

Q1. The mulberry fruit is :

शेह्तूत का फल क्या है?

(a) Sorosis  / सोरोसिस

(b) Syconus  / साइकोनस

(c) Samara  / समारा

(d) Nut  / नट

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. The mulberry fruit is also known as the Sorosis. Sorosis is a multiple fleshy fruits that is derived from the ovaries of multiple flowers. The seeds are achenes, on the outside of a fleshy fruit. Pineapple and Ficus are also the example of Sorosis fruit.

Q2. Which one of the following groups of organisms has significance in diagnosing the death by drowning?

जीवों में डूबने से होने वाली मृत्यु के निदान में निम्नलिखित समूहों में से कौन सा महत्वपूर्ण है.

(a) Lichens  / लाइकन

(b) Protozoa   / प्रोटोजोआ

(c) Cyanobacteria / साइनोबैक्टीरिया

(d) Diatoms / डायटम

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. Diatoms are useful in forensic studies. It has significance in diagnosing the death by drowning. Diatoms are photosynthetic algae and are found in almost every aquatic environment including fresh and marine waters, soils and almost at every humid place.

Q3. Leg-haemoglobin is found in-

लेग-हीमोग्लोबिन किस में पाया जाता है?

(a) Human blood / मानव रक्त

(b) Rabbit blood / खरगोश के खून में

(c) Legume root nodules / लेग्यूम रूट नोड्यूल

(d) Chicken blood / चिकन रक्त

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. Leg-haemoglobin is found in root nodules of leguminous plants such as alfalfa and soyabean.

Q4. Desert plants are generally-

रेगिस्तान पौधे आम तौर पर क्या होते हैं?

(a) Viviparous / विविपेरस

(b) Succulent / गूदेदार पौधा

(c) Herbaceous / घास

(d) Heterophyllous / विभिन्न पर्णीय

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. A succulent is a plant that stores water for times when water is not available to it. Succulent plants are generally found in arid environments such as deserts and semi-deserts.

Q5. A group of archaebacteria is used in the production of-

अर्चेबक्टेरिया का समूह किस के उत्पादन में उपयोग किया जाता है?

(a) Ethane / एटैन

(b) Methane / मीथेन

(c) Acids / एसिड

(d) Alchohols / अल्कोहल

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp.  Archaebacteria sub-kingdom of the kingdom Prokaryote, which on the basis of both RNA and DNA. Archaebacteria have unique protein-like cell walls and cell membrane simple organic compounds such as methanol and acetate as food, combining them with carbon dioxide and hydrogen gas from the air and releasing methane as a byproduct.

Q6. What amongst the following is responsible for the formation of stone in the human kidney?

मानव गुर्दा में पत्थरी के बनने के लिए निम्नलिखित में से क्या जिम्मेदार है?

(a) Calcium acetate /कैल्शियम एसीटेट

(b) Calcium oxalate /कैल्शियम ऑक्सलेट

(c) Sodium acetate /सोडियम एसीटेट

(d) Sodium benzoate /सोडियम बेंज़ोएट

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. Calcium Oxalate is a chemical compound that forms envelope shaped crystals, known in plants as raphides. A major constituent of human kidney stones is calcium oxalate.

Q7. In the human body, which structure is the appendix attached to?

मानव शरीर में, कौन सी संरचना से अपेंडिक्स जुड़ा होता है?

(a) The large intestine  /बड़ी आंत

(b) The small intestine / छोटी आंत

(c) The gall bladder / पित्त मूत्राशय

(d) The stomach / आमाशय

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. The appendix is a blind-ended tube connected to the Caecum-pouch, that is considered to be the beginning of the large intestine from which it develops embryologically. The Caecum is a pouch-like structure of the colon, located at the junction of the small and the large intestines.

Q8. Nutraceuticals are products which have-

न्यूट्रास्यूटिकल वे उत्पाद हैं जिसमें होते हैं-

(a) Nutrients vitamin and minerals /पोषक तत्व विटामिन और खनिज

(b) Nutrients protein and fatty acids /पोषक तत्व प्रोटीन और फैटी एसिड

(c) Nutrient and toxic effect /पोषक तत्व और विषाक्त प्रभाव

(d) Nutrient and medicinal effect /पोषक तत्व और औषधीय प्रभाव

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. The term “nutraceutical” is used to describe any food or part of food supplements that offers a  medical or health benefit beyond simple nutrition. Such benefits many include the prevention or recurrence of the disease.

Q9. Cyanocobalamin is-

सयानोकोबालामिन है-

(a) Vitamin C

(b) Vitamin B_2

(c) Vitamin B_6

(d) Vitamin B_12

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. Vitamin B_12 (Cyanocobalamin) is a water soluble vitamin. It contains a metallic ion cobalt. Its chemical formula is C_63 H_88  Co N_14 O_14  P.

Q10. Which of the following vitamins contains cobalt?

निम्नलिखित में से कौन से विटामिन में कोबाल्ट होता है?

(a) Vitamin K

(b) Vitamin B12

(c) Vitamin B6

(d) Vitamin B2

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. Vitamin B12 (Cyanocobalamin) is a water soluble vitamin. It contains a metallic ion cobalt.

For More Biology Quizzes Click Here

Leave a Reply