RRB NTPC Chemistry quiz for Stage I : 01/06/2019

Railway/SSC JE 2019 Chemistry quiz for Phase I

Railway/SSC JE Physics quiz for  (Phase I), RRB NTPC, SSC various exams and other competitive exams.

Q1.Brass contains

पीतल में क्या शामिल होता है?

(a) copper and zinc/ तांबा और जस्ता

(b) copper and tin/तांबा और टिन

(c) copper and silver/तांबा और चांदी

(d) copper and Nickel/तांबा और निकल

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. Brass is a metal composed primarily of copper and zinc.

Q2.Flux reacts with the impurities to form fusible material which is known as

फ्लक्स, फुसिब्ल सामग्री बनाने के लिए अशुद्धियों के साथ प्रतिक्रिया करता है जिसे ______ के रूप में जाना जाता है

(a) gangue/ आधात्री

(b) slag/स्लैग

(c) anode/एनोड

(d) none/कोई नहीं

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.Flux reacts with the impurities to form fusible material which is known as slag.

Q3.Malachite is a mineral of

मैलाकाइट _______ का एक खनिज है

(a) Mg

(b) Cu

(c) Al

(d) Fe

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. Malachite is a green copper carbonate hydroxide mineral with a chemical composition of Cu2(CO3)(OH)2. It was one of the first ores used to produce copper metal.

Q4. Cyanide process is used for extraction of

साइनाइड प्रक्रिया का उपयोग किस के निष्कर्षण के लिए किया जाता है?

(a) Ag

(b) Au

(c) Cu

(d) Zn

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. Cyanide can be used to extract gold, either in a controlled mill environment, or more crudely on rock piles in the open.

Q5.The magnetic separation is used for increasing concentration of the following

चुंबकीय पृथक्करण का उपयोग निम्नलिखित की एकाग्रता बढ़ाने के लिए किया जाता है?

(a) Horn silver/हॉर्न सिल्वर

(b) Calcite/ केल्साइट

(c) Haematite/ हेमाटाइट

(d) Magnesite/ मैग्नेसाइट

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. This method is widely used for the separation of two minerals, when one of them happens to be magnetic. The magnetic mineral can be separated from the non-magnetic one by this method. The magnetic separation is used for increasing concentration of Haematite.

Q6.Heating of a ore below its melting point in the absence of air is known as

एक अयस्क को हवा की अनुपस्थिति में इसके गलनांक बिंदु से कम पर गर्म करने को किस रूप में जाना जाता है

(a) Roasting/रोस्टिंग

(b) Smelting/ प्रगलन

(c) Refining / विनय

(d) Calcination/ निश्चूर्णन

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. Heating of ore in the absence of air below its melting point is called Calcination.

Q7. In blast furnace, iron oxide is reduced by

ब्लास्ट फर्नेस में, आयरन ऑक्साइड किसके द्वारा कम किया जाता है

(a) Silica/ सिलिका

(b) CO

(c) C

(d) lime stone/ चूना पत्थर

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. In a blast furnace, a substance called coke reacts with oxygen to form carbon monoxide(CO). The carbon monoxide (a strong reducing agent) then reacts with iron oxide (in the form of hematite or magnetite) to form pig iron (mainly Fe) and carbon dioxide.

Q8. Which of the following metal is obtained by leaching its over with dilute cyanide solution?

निम्नलिखित में से कौन सी धातु तनु साइनाइड घोल के साथ इसकी लीचिंग द्वारा प्राप्त की जाती है?

(a) Silver/ चांदी

(b) Titanium/ टाइटेनियम

(c) Vanadium/ वैनेडियम

(d) Zinc/ जस्ता

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. Silver is obtained by leaching its over with dilute cyanide solution

   

Q9. Van Arkel method for purification of metals involves converting the metal to a

धातुओं की शुद्धि के लिए वैन आर्केल विधि में धातु को किस में परिवर्तित करना शामिल है?

(a) Volatile stable compound/ वाष्पशील स्थिर यौगिक

(b) volatile unstable compound/ वाष्पशील अस्थिर यौगिक

(c) non-volatile stable compound/ गैर-वाष्पशील स्थिर यौगिक

(d) none of these/ इनमे से कोई नहीं

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. Van Arkel method is used for purifying metals like Ti and Zn which are then refined. This method is used to obtain ultra-pure metals. It is also called as Vapor Phase refining. The process involves the decomposition of the metal compound into different unstable substances when heat is supplied.

Q10. Plaster of Paris is made from

प्लास्टर ऑफ पेरिस किससे बनाया जाता है

(a) Marble/ मार्बल

(b) Bauxite/ बॉक्साइट

(c) Limestone/ चूना पत्थर

(d) Gypsum/ जिप्सम

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. A white powdery slightly hydrated calcium sulfate CaSO4·¹/₂H2O made by calcining gypsum and used chiefly for casts and molds in the form of a quick-setting paste with water.

For more quizzes click here

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Ambitious baba app on play store

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

 

Leave a Reply