RRB NTPC Economics quiz for Stage-I 11/06/2019

RRB NTPC Economics quiz for Stage-I

Railway/SSC JE Civics quiz for  (Phase I), RRB NTPC, SSC various exams and other competitive exams.

Q1. The major aim of a country to devalue its currency is:

किसी देश का अपनी मुद्रा के अवमूल्यन का प्रमुख उद्देश्य क्या होता है?

(a) encourage imports/ आयात को प्रोत्साहित करना

(b) discourage both exports and imports/ निर्यात और आयात दोनों को हतोत्साहित करना

(c) encourage both exports and imports/ निर्यात और आयात दोनों को प्रोत्साहित करना

(d) encourage exports/ निर्यात को प्रोत्साहित करना

Show Answer

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. Devaluation is the deliberate downward adjustment of the value of a country’s money relative to another currency, group of currencies, or currency standard. Devaluation reduces the cost of a country’s exports, rendering them more competitive in the global market.

Q2. The internal prices during Devaluation usually :

आमतौर पर अवमूल्यन के दौरान आंतरिक कीमतें:

(a) fall/गिरती हैं

(b) rise/वृद्धि होती है

(c) remain unchanged/ कोई बदलाव नहीं होता

(d) None of the above/इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. Devaluation is the deliberate downward adjustment of the value of a country’s money relative to another currency, group of currencies, or currency standard. It has effects on a country’s international trade by alluring traders. But internal prices remain unaffected.

Q3. Dear money refers to money with-

डिअर मनी का किस प्रकार से संबंध है?

(a) low rate of interest/ ब्याज की कम दर

(b) high rate of interest/ ब्याज की उच्च दर

(c) depression/ अवसाद

(d) inflation / मुद्रास्फीति

Ans.3.(b)

Exp. Dear money refers to money that is hard to obtain because of abnormally high interest rates.[/su_spoiler]

Q4. Narrow money is a category of money supply that includes:

नैरो मनी, पैसे की आपूर्ति की एक श्रेणी है जिसमें क्या शामिल हैं?

(a) The sum of currency in circulation and the demand deposits in banks/ मुद्रा के संचलन और बैंकों में डिमांड डिपोसित का योग

(b) The sum of MI money and the time deposits/ MI पैसा और टाइम डिपोसित का योग

(c) The market value of the stocks held by all the holders excluding the promoters/ प्रमोटरों को छोड़कर सभी धारकों द्वारा रखे गए शेयरों का बाजार मूल्य

(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Ans.4.(a)

Exp. Narrow money is a category of money supply that includes all physical money such as coins and currency, demand deposits and other liquid assets held by the central bank.[/su_spoiler]

Q5. A specified minimum fraction of the total deposits of customers, which commercial banks have to hold as reserves either in cash or as deposits with the central bank is called the-

ग्राहकों की कुल जमाओं का एक निर्दिष्ट न्यूनतम अंश, जिसे वाणिज्यिक बैंकों के पास या तो नकद के रूप में आरक्षित रखना होता है या केंद्रीय बैंक के पास जमा के रूप में, उसे क्या कहा जाता है?

(a) Variable Reserve Ratio/ परिवर्तनीय आरक्षित अनुपात

(b) Cash Reserve Ratio/ नकद आरक्षित अनुपात

(c) Statutory Liquidity Ratio/ सांविधिक नकदी अनुपात

(d) Minimum Reserve Ratio/ न्यूनतम आरक्षित अनुपात

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. Cash Reserve Ratio (CRR) is a specified minimum fraction of the total deposits of customers, which commercial banks have to hold as reserves either in cash or as deposits with the central bank. CRR is set according to the guidelines of the central bank of a country.

Q6. “Legal Tender Money” refers to :

लीगल टेंडर मनी” किस से सम्बंधित है?

(a) Cheques/ चेक

(b) Currency notes/ मुद्रा नोट

(c) Drafts/ ड्राफ्ट

(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. Legal tender is any official medium of payment recognized by law that can be used to extinguish a public or private debt, or meet a financial obligation. The national currency is legal tender in practically every country.

Q7. The terms ‘bear’ and ‘bull’ are used to describe general actions and attitudes related to which of the following commercial activity ?

‘bear’ और ‘bull’ शब्द का प्रयोग निम्न में से किस वाणिज्यिक गतिविधि से संबंधित सामान्य क्रियाओं और दृष्टिकोण का वर्णन करने के लिए किया जाता है?

(a) Banking/ बैंकिंग

(b) E-commerce/ ई-कॉमर्स

(c) International trade/ अंतर्राष्ट्रीय व्यापार

(d) Stock market/ शेयर बाजार

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. The terms bear and bull are used to describe general actions and attitudes, or sentiment, either of an individual or the market. A bear market refers to a decline in prices, usually for a few months, in a single security or asset, group of securities or the securities market as a whole. A bull market is when prices are rising.

Q8. Gresham’s law is related to

ग्रेशम का नियम किससे संबंधित है?

(a) Consumption and demand/ उपभोग और मांग

(b) Supply and demand/ आपूर्ति और मांग

(c) Circulation of money/ पैसे के संचलन

(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. Gresham’s law is a monetary principle stating that “bad money drives out good.”

Q9. Who are the creditors of a Corporation ?

निगम के लेनदार कौन हैं?

(a) Bond holders/ बॉन्ड धारक

(b) Stock holders/ स्टॉक धारक

(c) Both Bond and Stock holders/ बॉन्ड और स्टॉक दोनों धारक

(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. A creditor is an entity (person or institution) that extends credit by giving another entity permission to borrow money intended to be repaid in the future. Shareholders are those who own stock in a company, whereas bondholders are those who own bonds issued by a company.

Q10. What is USP in marketing field?

विपणन क्षेत्र में USP क्या है?

(a) Uninterrupted power supply

(b) Universal standards of production

(c) US Programme based

(d) Unique Selling Proposition

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. Unique Selling Proposition or USP is the one feature or the perceived benefit of a good which makes it unique from the rest of the competing brands in the market. It is that very reason which motivates a buyer to purchase that product even though it might be costlier than other products.

For More Economics Quizzes Click Here

 

Leave a Reply