RRB NTPC History quiz for Stage I : 12/04/2019

RRB NTPC 2019 History quiz for Phase I

Railway/SSC JE History quiz for  (Phase I), RRB NTPC, SSC various exams and other competitive exams.

Q1. Malik Kafur was the General of

मलिक काफूर जनरल थे

(a) Balban/बलबन

(b) Alauddin Khilji/अलाउद्दीन खिलजी

(c) Muhammad Bin Tughlaq/मुहम्मद बिन तुगलक

(d) Firoz Shah Tughlaq/फिरोज शाह तुगलक

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. Malik Kafur was a prominent slave-general of the Delhi Sultanate ruler Alauddin Khalji.  Malik Kafur defeated the Mongol invaders in 1306 and he led a series of expeditions in the southern part of India.

Q2. Sir Thomas Roe visited the court of?

सर थॉमस रो ने किसके दरबार का दौरा किया?

(a) Akbar/अकबर

(b) Jahangir/जहाँगीर

(c) Shajahan/शाजहां

(d) Aurangazeb/औरंगजेब

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. Sir Thomas Roe was an English diplomat of the Elizabethan and Jacobean periods. From 1615 to 1618, he was ambassador to the court at Agra, India, of the Great Mughal Ruler, Jahangir.

Q3. Who among the following Mughal kings had sent Raja Ram Mohan Roy as his envoy to London?

निम्नलिखित मुगल राजाओं में से किसे राजा राम मोहन राय ने लंदन में अपने दूत के रूप में भेजा था?

(a) Alamgir II /आलमगीर II

(b) Shah Alam II /शाह आलम II

(c) Akbar II/अकबर II

(d) Bahadur Shah II/बहादुर शाह II

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. Akbar II  sent Ram Mohan Roy as an ambassador to Britain and gave him the title of Mughal envoy to the Court of St. James, conferring on him the title of Raja.

Q4. The second Battle of Panipat was fought between Hemu and

पानीपत की दूसरी लड़ाई हेमू और के बीच लड़ी गई थी

(a) Babar/ बाबर

(b) Humayun/हुमायूँ

(c) Akbar/अकबर

(d) Ibrahim Lodhi/इब्राहिम लोधी

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. The Second Battle of Panipat was fought on November 5, 1556, between the forces of Hemu, the Hindu general and Chief Minister of Adil Shah Suri, and the army of the Mughal emperor Akbar.

Q5. The earliest reference to sati custom is made in which of the following inscriptions?

सती प्रथा का सबसे पहला सन्दर्भ निम्न में से किस शिलालेख में बना है?

(a) Allahabad Pillar inscription/इलाहाबाद स्तंभ शिलालेख

(b) Eran inscription of Bhanugupta/भानुगुप्त का इरान शिलालेख

(c) Aihole inscription of Pulkesin II/पुलकेसिन II का आइहोल शिलालेख

(d) Bhitan inscription of Skandgupta/स्कंदगुप्त का भीम शिलालेख

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp.The earliest reference to sati custom is made in Eran inscription of Bhanugupta.

Q6. The school of Indian art which is also known as the Greco-Roman-Buddhist art is the _____ school.

भारतीय कला का विद्यालय जिसे ग्रीको-रोमन-बौद्ध कला के रूप में भी जाना जाता है, _____ स्कूल है।

(a) Mauryan/मौर्यन

(b) Shunga/शुंग

(c) Gandhara/गंधार

(d) Gupta/ गुप्त

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp.Gandhara art, style of Buddhist visual art that developed in what in northwestern Pakistan and eastern Afghanistan between the 1st century BCE and the 7th century CE. The style, of Greco-Roman origin, seems to have flourished largely during the Kushan dynasty and was contemporaneous with an important but dissimilar school of Kushan art at Mathura.

Q7. The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of

पोरस का क्षेत्र जिसने अलेक्जेंडर के लिए मजबूत प्रतिरोध की पेशकश की थी, वह नदियों के बीच स्थित था

(a) Sutlej and Beas/सतलज और ब्यास

(b) Jhelum and Chenab/झेलम और चिनाब

(c) Ravi and Chenab/रवि और चिनाब

(d) Ganga and Yamuna/गंगा और यमुना

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of Jhelum and Chenab.

Q8. Ashoka’s conquest of Kalinga has been described in the major  rock edict numbered

कलिंग के अशोक की विजय का वर्णन प्रमुख रॉक संपादन संख्या में किया गया है

(a) I

(b) IV

(c) VIII

(d) XIII

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. Ashoka conquest of kalinga is mentioned in Rock edict XIII.

Q9. Who introduced the term ‘Hindu rate of growth’?

विकास की हिंदू दर’ शब्द किसने पेश किया?

(a) Amartya Sen/अमर्त्य सेन

(b) Raj Krishna/राज कृष्णा

(c) V. K. R. V. Rao/ वी। के। आर। वी। राव

(d) Kaushik Basu/कौशिक बसु

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp.The phrase Hindu rate of growth, was christened by famous anti-establishment economist Raj Krishna, who used it to describe India’s unsatisfactory growth trend, which at the time (1950-80) was stuck at 3.5 to 4% per year.

Q10. “Abhinav Bharat” was founded in 1904 as a secret society of revolutionaries by :

अभिनव भारत” की स्थापना 1904 में क्रांतिकारियों के एक गुप्त समाज के रूप में की गई थी:

(a) Damodar Chapekar/दामोदर चापेकर

(b) V. D. Savarkar/वी। डी। सावरकर

(c) Praffula Chaki/प्रफुल्ल चाकी

(d) Khudiram Bose/खुदीराम बोस

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp.Abhinav Bharat was a secret society founded by Vinayak Damodar Savarkar and his brother Ganesh Damodar Savarkar in 1904.

Leave a Reply