RRB NTPC History quiz for Stage I : 12th June 2019

RRB NTPC 2019 History quiz for Phase I

Railway/SSC JE History quiz for  (Phase I), RRB NTPC, SSC various exams and other competitive exams.

Q1. Who among the following also had the name Devanama Piyadasi ?

निम्नलिखित में से किसका नाम देवनामा पियादासी भी था?

(a) Mauryan King Ashoka

(b) Gautama Buddha

(c) Mauryan King Chadndrgupta Maurya

(d) Bhagwan Mahavira

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Q2. With which of the following centres of learning, Chanakya the famous teacher of Chandragupta Maurya, was associated ?

निम्नलिखित में से किसके सीखने के केंद्रों में, चंद्रगुप्त मौर्य के प्रसिद्ध शिक्षक चाणक्य जुड़े थे?

(a) Takshasila

(b) Nalanda

(c) Vikramshila

(d) Vaishali

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Q3. Which event brought about a profound change in Ashoka’s administrative policy ?

अशोक की प्रशासनिक नीति में किस परिवर्तन से गहरा बदलाव आया?

(a) The Third Buddhist Council

(b) The Kalinga War

(c) His embracing of Buddhism

(d) His sending of missionary

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Q4. Great Stupa at Sanchi is in–

सांची में महान स्तूप है-

(a) Uttar Pradesh

(b) Madhya Pradesh

(c) Arunachal Pradesh

(d) Andhra Pradesh

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Q5. The monk who influenced Ashoka to embrace Buddhism was–

बौद्ध धर्म अपनाने के लिए अशोक को प्रभावित करने वाले भिक्षु थे-

(a) Vishnu Gupta

(b) Upa Gupta

(c) Brahma Gupta

(d) Brihadrath

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Q6. Which one of the following does not appear on the abacus of the Sarnath Lion capital of Ashoka ?

निम्नलिखित में से कौन सा अशोक के सारनाथ शेर की राजधानी के तिराहे पर दिखाई नहीं देता है?

(a) Bull

(b) Dear

(c) Elephant

(d) Horse

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Q7. Who among the following historical personalities of India is also known as Vishnugupta ?

भारत की निम्नलिखित ऐतिहासिक हस्तियों में से किसे विष्णुगुप्त के नाम से भी जाना जाता है?

(a) Bilhana

(b) Kalidasa

(c) Patanjali

(d) Chankaya

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Q8. Megasthenes was an envoy of which of the following kings ?

मेगस्थनीज निम्न में से किस राजा का दूत था?

(a) Seleucus

(b) Alexander

(c) Darius

(d) Antiochus

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Q9. Which of the following was the oldest dynasty of India ?

निम्नलिखित में से कौन भारत का सबसे पुराना राजवंश था?

(a) Maurya

(b) Gupta

(c) Kushana

(d) Kanva

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Q10. The division of Mauryan society into seven classes was particularly mentioned in–

सात वर्गों में मौर्य समाज का विभाजन विशेष रूप से उल्लेख किया गया था-

(a) Kautilya’s Arthashastra’

(b) Ashokan edicts

(c) The Purans

(d) The ‘Indica of Megasthenes

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

For More History Quizzes Click Here

 

 

 

 

Leave a Reply