RRB NTPC History quiz for Stage I : 15th June 2019

RRB NTPC 2019 History quiz for Phase I

Railway/SSC JE History quiz for  (Phase I), RRB NTPC, SSC various exams and other competitive exams.

Q1. One of them was not conquered by Kanishka from China. Identify.

उनमें से एक को कनिष्क ने चीन से नहीं जीता था। की पहचान।

(a) Khotan / खोतान

(b) Yarkand/ यारकंद

(c) Kashgar / काशगर

(d) Kapisa/ कपिसा

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. Kapisa is one of the 34 provinces of Afghanistan. Located in the north-east of the country. Its capital is Mahmud-i-Raqi.

Q2.  Who among the following is referred to as the ‘Sadhu from the west ’?

निम्नलिखित में से किसे पश्चिम से ‘साधु’ कहा जाता है?

(a) Thomas of Cannan/ कानन के थॉमस

(b) St Thomas/ सेंट थॉमस

(c) St Bartholomew/ सेंट बार्थोलोम्यू

(d) None of the above/ उपरोक्त में से कोई नहीं

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. Saint Thomas is traditionally believed to have sailed to India in 52AD to spread the Christian faith, and is believed to have landed at the port of Muziris. He is known as ‘Sadhu from the West’.

Q3. The largest urban centre in ancient India had been

प्राचीन भारत में सबसे बड़ा शहरी केंद्र था

(a) Pataliputra/ पाटलिपुत्र

(b) Kausambi/ कौशांबी

(c) Taxila/ तक्षशिला

(d) Kannauj/ कन्नौज

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. Pataliputra (now Patna) is located at the confluence of the Ganges and Son Rivers in northeastern India. It was the capital city of the Mauryan Empire 326–184 B.C it was perhaps the largest city in the world.It was one of the biggest urban centre in the ancient history.

Q4. Aurangzeb, the Mughal Emperor died in?

औरंगज़ेब, मुग़ल बादशाह की मृत्यु हो गई?

(a) 1507                                               

(b) 1607

(c) 1707                                                

(d) 1807

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. Aurangzeb died in Ahmednagar on 20 February 1707 at the age of 89.

Q5. Battle of Haldighati in 1576 was fought between Akbar and _______.

1576 में हल्दीघाटी का युद्ध अकबर और _______ के बीच लड़ा गया था।

(a) Sher Shah/ शेरशाह

(b) Maharana Pratap/ महाराणा प्रताप

(c) Hemu Vikramaditya/ हेमू विक्रमादित्य

(d) Nader Shah/ नादर शाह

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. The Battle of Haldighati was a battle fought on 18 June 1576 between the Rana of Mewar  Maharana Pratap; and the Mughal emperor Akbar’s forces, led by Man Singh I of Amber.

Q6. The Red Fort (Delhi) was built by ______.

लाल किला (दिल्ली) का निर्माण ______ द्वारा किया गया था।

(a) Babur/ बाबर

(b) British/ ब्रिटिश

(c) Shah Jahan/ शाहजहाँ

(d) Aurangzeb/ औरंगजेब

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. The Red Fort Complex was built as the palace fort of Shahjahanabad – the new capital of the fifth Mughal Emperor of India, Shah Jahan.

Q7. The Uprising of 1857 was described as the first Indian war of Independence by?

1857 के विद्रोह को स्वतंत्रता के पहले भारतीय युद्ध के रूप में वर्णित किया गया था?

(a) V. D.  Savakar/ वी डी सावरकर

(b) B. G. Tilak/ बी जी तिलक

(c)  R. C. Mazumdar/ आर सी मजूमदार

(d) S.N. Sen/ एस.एन. सेन

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. The Uprising of 1857 was described as the first Indian war of Independence by V. D.  Savarkar.

Q8. Who succeeded Mir Jafar?

मीर जाफ़र का उत्तराधिकारी कौन हुआ?

(a) Haider Ali/ हैदर अली

(b) Tipu Sultan/ टीपू सुल्तान

(c) Chanda Sahib/ चंदा साहब

(d) Mir Qasim/ मीर कासिम

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. Mir Jafar Ali Khan Bahadur was the Nawab of Bengal with support from the British East India Company. He was succeeded by Mir Qasim.

Q9. Which of the following battles was fought by the allied forces of Shuja-ud-Daulah, Mir Kasim and Shah Alam against Robert Clive?

निम्नलिखित में से कौन सी लड़ाई शुजा-उद-दौला, मीर कासिम और शाह आलम की सहयोगी सेनाओं ने रॉबर्ट क्लाइव के खिलाफ लड़ी थी?

(a) Battle of Buxar/ बक्सर की लड़ाई

(b) Battle of Wandiwash/ वांडिवाश की लड़ाई

(c) Battle of Chelianwala/ चेलियनवाला की लड़ाई

(d) Battle of Tarain/ तराइन का युद्ध

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. The Battle of Buxar was fought on 22 October 1764 between the forces under the command of the British East India Company led by Hector Munro and the combined armies of Mir Qasim, the Nawab of Bengal the Nawab of Awadh and the Mughal Emperor Shah Alam II. The battle fought at Buxar, a “small fortified town” within the territory of Bengal.

Q10. The Revolt of 1857 in Awadh and Lucknow was led by-

अवध और लखनऊ में 1857 के विद्रोह का नेतृत्व किसके द्वारा किया गया था?

(a) Wajid Ali Shah / वाजिद अली शाह

(b) Begum Hazrat Mahal/ बेगम हजरत महल

(c) Asaf-ud-daula / आसफ-उद-दौला

(d) Begum Zeenat Mahal/ बेगम ज़ीनत महल

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. During the First War of Independence, from 1857 to 1858, Begum Hazrat Mahal’s band of supporters, led by Raja Jailal Singh, rebelled against the forces of the British East India Company; later, they seized control of Lucknow and she declared her son, Birjis Qadra, as the ruler (Wali) of Oudh.

For More History Quizzes Click Here

 

 

Leave a Reply