RRB NTPC History quiz for Stage I : 20th June 2019

RRB NTPC 2019 History quiz for Phase I

Railway/SSC JE History quiz for  (Phase I), RRB NTPC, SSC various exams and other competitive exams.

Q1.The staple food of the Vedic Aryan was –

वैदिक आर्यन का प्रधान भोजन क्या था-

(a) Barley and Rice/ जौ और चावल

(b) Milk and its products/ दूध और उसके उत्पाद

(c) Rice and Pulses/ चावल और दालें     

(d) Vegetables and fruits/ सब्जियां और फल

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp.A staple food, or simply a staple, is a food that is eaten routinely and in such quantities that it constitutes a dominant portion of a standard diet for a given people, supplying a large fraction of energy needs and generally forming a significant proportion of the intake of other nutrients as well.Milk and its products were used by the Vedic Aryan as a staple food.”Aryan” is a term that was used as a self-designation by Indo-Iranian people.The word was used by the Indic people of the Vedic period in India as an ethnic label for themselves and to refer to the noble class as well as the geographic region known as Āryāvarta, where Indo-Aryan culture was based.

Q2.Which one of the following four Vedas contains an account of magical charms and spells?

निम्नलिखित चार वेदों में से किसमें जादुई आकर्षण और मंत्र का विचार है?

(a) Rigaveda/ ऋग्वेद    

(b) Samaveda/ सामवेद

(c) Yajurveda/ यजुर्वेद               

(d) Atharvaveda/ अथर्ववेद

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp.The Atharva Veda  is the “knowledge storehouse of atharvāṇas, the procedures for everyday life”. The text is the fourth Veda, but has been a late addition to the Vedic scriptures of Hinduism.The Atharvaveda is sometimes called the “Veda of magical formulas”.The Atharvaveda was likely compiled as a Veda contemporaneously with Samaveda and Yajurveda, or about 1200 BC – 1000 BC.Along with the Samhita layer of text, the Atharvaveda includes a Brahmana text, and a final layer of the text that covers philosophical speculations.

Q3.  The great law giver of ancient times was-

प्राचीन काल के महान कानून दाता कौन थे-

(a) Manu/मनु        

(b) Vatsyayana/ वात्स्यायन

(c) Ashoka/ अशोक                    

(d) Aryabhatta/ आर्यभट्ट

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp.Manu-smriti is the popular name of the work, which is officially known as Manava-dharma-shastra. It is attributed to the legendary first man and lawgiver, Manu.

Q4.  The words Satyameva Jayate in the State Emblem of India have been adopted from which one of the following?

भारत के राष्ट्र प्रतीक में सत्यमेव जयते शब्द को निम्नलिखित में से किससे अपनाया गया है?

(a) Mundak Upanishad/ मुंडका उपनिषद

(b) Brahma Upanishad/ ब्रह्म उपनिषद

(c) Mudgala Upanishad/    मुदगला उपनिषद

(d) Maitreyi Upnishad/ मैत्रेयी उपनिषद

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp.“Satyameva Jayate” is a mantra from the ancient Indian scripture Mundaka Upanishad.Following the independence of India, it was adopted as the national motto of India in 26 January 1950.The Mundaka Upanishad is an ancient Sanskrit Vedic text, embedded inside Atharva Veda.

Q5.Which of the following was a recommendation of Hunter’s Commission?

निम्नलिखित में से क्या हंटर आयोग की सिफारिश थी?

(a) Women’s education/ महिलाओं की शिक्षा

(b) New regulation for the organized senates system/ संगठित सीनेट प्रणाली के लिए नया विनियमन

(c) Gradual withdrawal of state support from higher education/ उच्च शिक्षा से राज्य के समर्थन को धीरे-धीरे वापस लेना

(d) Introduction of civic education at college and university level/ कॉलेज और विश्वविद्यालय स्तर पर नागरिक शिक्षा का परिचय

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp.Hunter Education Commission was a landmark commission appointed by Viceroy Lord Ripon with objectives to look into the complaints of the non-implementation of the Wood’s Despatch of 1854; the contemporary status of elementary education in the British territories; and suggest means by which this can be extended and improved. This commission, headed by Sir William Wilson Hunter, had submitted its report in 1882.

Q6. Who among the following was a lady Alvar Saint?

निम्नलिखित में से कौन एक महिला अलवर संत थी

(a) Andal/ अंदल

(b) Madhura Kavi/ मधुरा कवि

(c) Perumal/ पेरूमल

(d) Tirupan/तिरुपन

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp.The alvars, also spelt as alwars or azhwars  were Tamil poet-saints of South India who espoused bhakti (devotion) to the Hindu Supreme god Vishnu or his avatar Krishna in their songs of longing, ecstasy and service.They are venerated especially in Vaishnavism, which regards Vishnu or Krishna as the Supreme Being.Andal is the only female saint-poet in the 12 Alvars.

Q7. Who is the author of the autobiography, “The Indian Struggle”?

द इंडियन स्ट्रगल” नामक आत्मकथा के लेखक कौन हैं?

(a) Annie Besant/ एनी बेसेंट

(b) Subhash Chandra Bose/ सुभाष चंद्र बोस

(c) Chittaranjan Das/ चित्तरंजन दास

(d) Sardar Vallabhbhai Patel/ सरदार वल्लभभाई पटेल

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp.The great Indian Struggle, 1920–1942 is a two-part book by the Indian nationalist leader Netaji Subhash Chandra Bose that covers the 1920–1942 history of the Indian independence movement to end British imperial rule over India.Banned in India by the British colonial government, The Indian Struggle was published in the country only in 1948 after India became independent.

Q8. When was the All India Women’s Conference founded?

अखिल भारतीय महिला सम्मेलन की स्थापना कब हुई थी?

(a) 1924

(b) 1925

(c) 1926

(d) 1927

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp.All India Women’s Conference (AIWC), the oldest national women’s organization in India was born in January, 1927 in Poona.It was founded in 1927 by Margaret Cousins in order to improve educational efforts for women and children and has expanded its scope to also tackle other women’s rights issues.The first conference called the “All India Women’s Conference on Educational Reform” was held at Fergooson College, Poona from 5 to 8 January,1927 under the Presidentship of Maharani Chimnabai Saheb Gaekwar of Baroda. 

Q9.The Indian Independence League was set up by:

इंडियन इंडिपेंडेंस लीग द्वारा स्थापित किया गया था?

(a) Jayaprakash Narayan/ जयप्रकाश नारायण

(b) Aruna Asaf Ali/ अरुणा आसफ अली

(c) S.M. Joshi/ एस.एम. जोशी

(d) Rash Behari Bose/ राश बिहारी बोस

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp.To remove the British colonial rule over India, Rash Bihari Bos, a veteran freedom fighter, founded Indian Independence League in 1942 at Tokyo, Japan.During the Japanese Occupation in Malaya, the Japanese encouraged Indians in Malaya to join the Indian Independence League. Established primarily to foster Indian Nationalism and to obtain Japanese support for the Indian Independence Movement, the League came to interact and command the first Indian National Army under Mohan Singh before it was dissolved. Later, after the arrival of Subhas Chandra Bose in South East Asia and the revival of the INA, the League came under his leadership, before giving way to Azad Hind.

Q10.A national religion called Din–i–llahi was promulgated by

दीन-ए-इलाही नामक राष्ट्रीय धर्म का प्रचार किसके द्वारा किया गया था?

(a) Akbar/ अकबर

(b) Babur/ बाबर

(c) Humayun/ हुमायूं

(d) Aurangazeb/ औरंगजेब

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp.Din-i Ilahi “the religion of God,” was a system of religious beliefs proposed by the Mughal emperor Akbar in 1582 CE. The idea was to combine Islam and Hinduism into one faith, but also to add aspects of Christianity, Zoroastrianism and Jainism — the latter an ancient Indian creed which emphasized non-violence and vegetarianism. The point, that is, was to combine all India’s religion into one and thereby to esnure national unity and peace.

For More History Quizzes Click Here

 

 

Leave a Reply