RRB NTPC History quiz for Stage I : 25th April 2019

RRB NTPC 2019 History quiz for Phase I

Railway/SSC JE History quiz for  (Phase I), RRB NTPC, SSC various exams and other competitive exams.

Q1. The Arthashastra was written by

अर्थशास्त्र किस के द्वारा लिखा गया था?

(a) Chanakya/चाणक्य

(b) Kalidasa/कालिदास

(c) Harsha Vardhana/हर्षवर्धन

(d) Vatsyayana/वात्स्यायन

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. The Arthashastra is the title of a handbook for running an empire, written by Kautilya (also known as Chanakya, c. 350-275 BCE) an Indian statesman and philosopher, chief advisor and Prime Minister of the Indian Emperor Chandragupta, the first ruler of the Mauryan Empire.

Q2. Alexander defeated _________ in the battle of Hydaspes.

सिकंदर ने हाइडस्पस की लड़ाई में _________ को हराया था.

(a) Porus / पोरस

(b) Chandragupta Maurya /चन्द्रगुप्त मौर्या

(c) Herakles / हेराक्लेस

(d) Eudemus / एउड़ेमुस

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp.  Alexander defeated Porus in the battle of Hydaspes.

Q3. From which monument, Gautama Buddha propagated his divine knowledge of Buddhism to the world?

किस स्मारक से, गौतम बुद्ध ने बौद्ध धर्म के अपने दिव्य ज्ञान को दुनिया में प्रचारित किया?

(a) Humayun’s Tomb/हुमायूं का मकबरा

(b) Sarnath Stupa/सारनाथ स्तूप

(c) Qutub Minar/क़ुतुब मीनार

(d) Red Fort Complex/लाल किला परिसर

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp.  Gautam Buddha delivered his first sermon to five disciples at Sarnath. Sarnath Stupa monument is built on site where Gautama Buddha propagated his divine knowledge of Buddhism to the world.

Q4. Oil paint was first used for Buddhist paintings by Indian and Chinese painters in western _____ sometime between the fifth and tenth centuries.

तेल पेंट का इस्तेमाल पहली बार पांचवीं और दसवीं सदी के बीच पश्चिमी _____ में भारतीय और चीनी चित्रकारों द्वारा बौद्ध चित्रों के लिए किया जाता था।

(a) Iraq/इराक

(b) Afghanistan/अफगानिस्तान

(c) Pakistan/पाकिस्तान

(d) India/भारत

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp.  Oil paint was first used for Buddhist paintings by Indian and Chinese painters in western Afghanistan sometime between the fifth and tenth centuries.

Q5. Chandragupta Maurya was born in _______.

चंद्रगुप्त मौर्य का जन्म _______ में हुआ था.

(a) 340 BC / 340 ईसा पूर्व

(b) 563 BC/ 563 ईसा पूर्व

(c) 189 BC/ 189 ईसा पूर्व

(d) 99 BC/99 ईसा पूर्व

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp.  Chandragupta Maurya was born in 340 BC in Pataliputra, in modern-day Bihar. His background is, however, uncertain. Some claim that he was born to a Nanda prince and his maid-servant, Mura, from the Shudra caste, while others state that he belonged to the Moriya tribe of Peacock-tamers.

Q6. Who built the Group of Monuments at Mahabalipuram?

महाबलीपुरम में स्मारकों का समूह किसने बनाया?

(a) Chola Kings/ चोल राजाओं

(b) Pallava Kings/ पल्लव राजाओं

(c) Chera Kings/ चेरा राजाओं

(d) Chalukya Kings / चालुक्य राजाओं

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp.  Mahabalipuram is the ancient sea port of the famous Pallava kingdom. According to the inscriptions, the monuments of Mahabalipuram was constructed by Pallava kings Mahendravarman I (600 to 630 AD), his son Narasimhavarman I (630 to 668 AD) and their descendants.

Q7. Ajanta Caves in Maharashtra have rock-cut cave monuments of which religion?

महाराष्ट्र की अजंता गुफाएँ किस धर्म की चट्टानों को काटकर बनाई गए गुफा स्मारक है?

(a) Sikhism/सिख धर्म

(b) Buddhism/बौद्ध धर्म

(c) Christianity/ईसाई धर्म

(d) Hinduism/हिंदू धर्म

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp.  The Ajanta Caves are a series of 29 Buddhist cave temples in Ajanta, India, some of which date from the 2nd century BC. Encompassing both Theravada and Mahayana Buddhist traditions, the Ajanta caves preserve some of the best masterpieces of Buddhist art in India.

Q8. The Buddha has been eulogized as an ocean of wisdom and compassion in

बुद्ध को ज्ञान और करुणा के महासागर के रूप में सराहना की गई है

(a) Buddha-Charita /बुद्धा चरिता

(b) Jataka tales/ जातक कथाएँ

(c) Amarakosha / अमरकोष

(d) The Light of Aisa/ एशिया की ज्योति

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp.  Buddha has been eulogized as an Ocean of Wisdom and Compassion in Amarkosha. The Amarakosha is a thesaurus of Sanskrit written by the ancient Indian scholar Amarasimha.

Q9. The Digambaras and Shvetambaras differ primarily with regard to their

दिगंबर और श्वेतंबर मुख्य रूप से उनके ______ में भिन्न होते हैं

(a) Choice of god / भगवान का चुनाव

(b) Totally different philosophy/ अलग तत्त्वविज्ञान

(c) Dress / पोशाक

(d) Rituals/ रसम रिवाज

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp.  Digambara monks do not wear any clothes. Svetambara “white-clad” is a term describing its ascetics practice of wearing white clothes.

Q10. Jinnah gave his opposition to Wavell’s Plan in the Conference held at __________?

जिन्ना ने __________ में आयोजित सम्मेलन में वावेल की योजना के प्रति अपना विरोध दिया

(a) Delhi(दिल्ली)

(b) Shimla(शिमला)

(c) Calcutta(कलकत्ता)

(d) Madras(मद्रास)

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp.

For More History Quizzes Click Here

Leave a Reply