RRB NTPC Physics quiz for Stage I : 08/04/2019

RRB NTPC Physics quiz for Stage I

Railway/SSC JE Physics quiz for  (Phase I), RRB NTPC, SSC various exams and other competitive exams.

Q1. Which among the following determines the pitch of a sound?

निम्नलिखित में से कौन ध्वनि की पिच निर्धारित करता है?

(a) Amplitude/आयाम  

(b) Frequency/फ्रीक्वेंसी

(c) Loudness/लाउडनेस  

(d) Wavelength/तरंग दैर्ध्य

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp.  While frequency measures the cycle rate of the physical waveform, pitch is how high or low it sounds when you hear it. Pitch and Frequency are related to each other. A high pitch sound corresponds to a high frequency sound wave and a low pitch sound corresponds to a low frequency sound wave.

Q2. Which phenomena show the particle nature of light?

कौन सी घटना प्रकाश की कण प्रकृति को दर्शाती है?

(a) Diffraction/विवर्तन 

(b) Interference/व्यवधान

(c) Photoelectric effect/फोटोइलेक्ट्रिक प्रभाव     

(d) Polarization/ध्रुवीकरण

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. The photoelectric effect is an phenomenon in which the emission of electrons occurs when a beam of light strikes a metal or a cathode surface. For emissions of electrons frequency of incident light is required to be greater than a minimum value called Threshold Frequency. Thus, show particle nature of light.

Q3. Electric Motor converts _____ energy to mechanical energy.

इलेक्ट्रिक मोटर _____ ऊर्जा को यांत्रिक ऊर्जा में परिवर्तित करता है।

(a) Sound/एक आवाज                                    

(b) Mechanical/मैकेनिकल

(c) Chemical/रासायनिक                            

(d) Electrical/इलेक्ट्रिकल

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. An electric motor is an electrical machine that converts electrical energy into mechanical energy.

Q4. Convex mirror is generally used in _____.

उत्तल दर्पण का उपयोग आम तौर पर _____ में किया जाता है।

(a) Solar cookers/सौर कुकर                               

(b) Ophthalmoscope/ऑप्थाल्मोस्कोप

(c) Reflector for head light/हेड लाइट के लिए परावर्तक                        

(d) Rear view mirror/रियर व्यू मिरर

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. A convex mirror provides for a larger field of view than a plane mirror. They are used whenever a mirror with a large field of view is needed. For example, the passenger-side rear view mirror on a car is convex.

Q5. Barometer was invented by

बैरोमीटर द्वारा आविष्कार किया गया था

(a) Evangelista Torricelli/इवेंजेलिस्टा टोर्रिकेली    

(b) Charles Xavier Thomas/चार्ल्स जेवियर थॉमस

(c) Edward Teller/एडवर्ड टेलर          

(d) Gustav Tauschek/गुस्ताव तौसेक

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. Evangelista Torricelli is universally accepted as inventor of Barometer. Charles Xavier Thomas invented mechanical calculator. Edward Teller is known as “the father of the hydrogen bomb”. Gustav Tauschek developed numerous improvements for punched card-based calculating machines.

Q6. ______ is the perpendicular distance between point of application of force and axis of rotation.

______ बल के रोटेशन के बिंदु और अक्ष के बिंदु के बीच लंबवत दूरी है।

(a) Moment arm/क्षण हाथ            

(b) Moment of Inertia/जड़ता का क्षण

(c) Altitude/ऊंचाई            

(d) Base/आधार

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. The moment arm or lever arm is the perpendicular distance between the line of action of the force and the center of moments. Moment Arm is the perpendicular distance between point of application of force and axis of rotation.

Q7. Which among the following is not a unit of distance?

निम्नलिखित में से कौन दूरी की इकाई नहीं है?

(a) Light year/प्रकाश वर्ष       

(b) Candela/कैंडेला

(c) Astronomical unit/खगोलीय इकाई   

(d) Parsec/पारसेक

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. Longsec is not the unit of distance.

Q8. The apparent weight of a person in a lift which is moving down with uniform acceleration is _______.

एक लिफ्ट में एक व्यक्ति का स्पष्ट वजन जो समान त्वरण के साथ नीचे जा रहा है, _______ है।

(a) greater than the weight when the person is stationary/व्यक्ति स्थिर होने पर वजन से अधिक होता है

(b) twice the weight when the person is stationary/जब व्यक्ति स्थिर होता है तो उससे दोगुना वजन होता है

(c) less than the weight when the person is stationary/जब व्यक्ति स्थिर होता है तो वजन से कम होता है

(d) same as the weight when the person is stationary/व्यक्ति स्थिर होने पर वजन के समान

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. The apparent weight of a person in a lift which is moving down with uniform acceleration is less than the weight when the person is stationary.

Q9. Who invented Rocket?

रॉकेट का आविष्कार किसने किया?

(a) Rich K Goyle/रिच के गोयल         

(b) E M Forster/E M फोस्टर

(c) Robert Goddard/रॉबर्ट गोडार्ड

(d) James Anderson/जेम्स एंडरसन

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. Robert Hutchings Goddard (October 5, 1882 – August 10, 1945) was an American engineer, professor, physicist, and inventor who is credited with creating and building the world’s first liquid-fueled rocket.

Q10. In which of the following processes is energy released?

निम्नलिखित में से किस प्रक्रिया में ऊर्जा जारी की जाती है?

(a) Respiration/श्वसन

(b) Photosynthesis/प्रकाश संश्लेषण

(c) Ingestion/अंतर्ग्रहण

(d) Absorption/अवशोषण

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Respiration is the process in which energy is released.

For More Physics Quizzes Click Here

WhatsApp Group Join here

Mail us at : ambitiousbaba1@gmail.com

Leave a Reply