RRB NTPC Physics quiz for Stage I : 08/07/2019

RRB NTPC Physics quiz for Stage I

Railway/SSC JE Physics quiz for  (Phase I), RRB NTPC, SSC various exams and other competitive exams.

Q1. One fermimete is equal to

एक फरमीमेट किस के बराबर होता है?

(a) 10-9 m

(b) 10-15 m

(c) 10-18 m

(d) 10-12 m

Ans.1.(b)

Answer & Explanation
Exp. 1 Fermi is equal to 10−15 metres.

Q2. SI unit of luminious intensity is

प्रकाशमान तीव्रता की SI इकाई क्या है?

(a) Lumen/ लुमेन

(b) Lux/लक्स

(c) Candela/ कैन्डेला

(d) Watt/वाट

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. The SI unit of luminous intensity is the candela (cd).

Q3. Masses of stars and galaxies are usually expressed in terms of

तारों और आकाशगंगाओं के द्रव्यमान आमतौर पर किस संदर्भ में व्यक्त किए जाते हैं?

(a) Neutron mass/ न्यूट्रॉन द्रव्यमान

(b) Earth’s mass/ पृथ्वी का द्रव्यमान

(c) Solar mass/ सौर मास

(d) Lunar mass/ चंद्र मास

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. Masses of stars and galaxies are usually expressed in terms of solar mass.

Q4. What is the SI unit of Young’s modulus of elasticity

यंग मोदुलुस की लोच की SI इकाई क्या है?

(a) Dyne/cm

(b) Newton/m

(c) Newton/m²

(d) m²/s

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. Young’s modulus = stress/strain .This is a specific form of Hooke’s law of elasticity. The units of Young’s modulus in the English system are pounds per square inch (psi), and in the metric system newtons per square metre (N/m2).

Q5. When the milk is churned vigorously the cream from it is separated out due to

जब दूध को जोर से मथ लिया जाता है तो उसमें से क्रीम किस कारण अलग हो जाती है?

(a) Frictional force/ घर्षण बल

(b) Centrifugal force/ अपकेन्द्रीय बल

(c) Centripetal force/ केन्द्राभिमुख शक्ति

(d) Gravitational force/ गुरुत्वाकर्षण बल

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. A separator is a centrifugal device that separates milk into cream and skimmed milk.

Q6. One astronomical unit is the average distance between

एक खगोलीय इकाई किस के बीच की औसत दूरी है?

(a) Earth and the sun/पृथ्वी और सूरज

(b) Earth and the moon/पृथ्वी और चन्द्रमा

(c) Jupiter and the sun/जुपिटर और सूरज

(d) Pluto and the sun/प्लूटो और सूरज

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. One astronomical unit is the approximate mean distance between the Earth and sun. It’s about 93 million miles (150 million km), or 8 light-minutes

Q7. Which of the following physical quantities have the same dimensions

निम्नलिखित भौतिक मात्रा का आयाम समान हैं?

(a) Kinetic energy, velocity/ गतिज ऊर्जा, वेग

(b) Work and torque/ काम और टॉर्क

(c) Potential energy, linear momentum/ स्थितिज ऊर्जा, रैखिय संवेग

(d) Angular momentum and work/ कोणीय गति और काम

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. Work and Torque are same dimensions formula ML2T−2.

Q8. Maxwell is the unit of

मैक्सवेल किसकी इकाई है?

(a) Intensity of magnetization/ चुम्बकत्व की तीव्रता

(b) Permeability/ भेद्यता

(c) Magnetic flux/ चुंबकीय प्रवाह

(d) Magnetic susceptibility/ चुंबकीय संवेदनशीलता

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. Maxwell is the unit of magnetic flux.

 

Q9. Unit of solid angle is

ठोस कोण की इकाई है

(a) Degree/ डिग्री

(b) Radian/ रेडियन

(c) Steradian/ स्टेरेडियन

(d) Radian-second/ रेडियन-सेकंड

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. The steradian radian is the SI unit of solid angle. It is used in three-dimensional geometry, and is analogous to the radian, which quantifies planar angles.

Q10. Which of the following is not a vector quantity?

निम्नलिखित में से कौन सा एक वेक्टर क्वांटिटी नहीं है?

(a) Electric current/ विद्युत प्रवाह

(b) Electric field/ बिजली क्षेत्र

(c) Acceleration/ त्वरण

(d) Linear momentum/ रैखिय संवेग

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Electric current should be considered a vector as it has both magnitude and direction. But in addition, vectors obey the law of parrellogram of vectors, which the electric current does not obey. For this reason, current is a scalar quantity and not a vector.

For More Physics Quizzes Click Here

 

Leave a Reply