RRB NTPC Physics quiz for Stage I : 24/06/2019

RRB NTPC Physics quiz for Stage I

Railway/SSC JE Physics quiz for  (Phase I), RRB NTPC, SSC various exams and other competitive exams.

Q1. The material used in the fabrication of a transistor is –

एक ट्रांजिस्टर के निर्माण में प्रयुक्त पदार्थ है:

(a) Aluminum(अल्युमीनियम)

(b) Copper(तांबा)

(c) Silicon(सिलिकॉन)

(d) Silver(चांदी)

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.The fabrication of the transistor is the process of creating the transistor that is used in electrical and electronics circuit. Transistors are made from very pure silicon or germanium, but certain other semiconductor materials can also be used.

Q2. In which of the following processes is energy released?

निम्न में से किस प्रक्रिया में ऊर्जा का उत्सर्जन होता है?

(a) Respiration(श्वसन)

(b) Photosynthesis(प्रकाश संश्लेषण)

(c) Ingestion(अंतर्ग्रहण)

(d) Absorption(अवशोषण)

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp.Respiration is the process in which energy is released.

Q3. The technique of collecting information about an object from a distance without making physical contact with it is –

किसी वस्तु से भौतिक संपर्क किए बिना दूरी से उसके बारे में सूचना एकत्र करने की तकनीक को क्या कहते है?

(a) Remote sensing(रिमोट संवेदन)

(b) Remote control(रिमोट कंट्रोल)

(c) Remote accessing(दूरस्थ पहुंच)

(d) Space Shuttleg(अंतरिक्ष शटल)

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp.The technique of collecting information about an object from a distance without making physical contact with it, is Remote Sensing.

Q4. “Curie” is the unit of –

क्यूरीकिसकी इकाई है?

(a) Radioactivity(रेडियोधर्मिता)

(b) Temperature(तापमान )

(c) Heat(गर्मी)

(d) Energy(ऊर्जा)

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp.The Curie (symbol Ci) is a non-SI unit of radioactivity.

Q5. The Source of the sun’s energy, is the process of –

सूरज की ऊर्जा का स्रोत _______ की प्रक्रिया है.

(a) Photoelectric emission(फोटोइलेक्ट्रिक उत्सर्जन)

(b) Nuclear fission(परमाणु विखंडन)

(c) Nuclear fusion(परमाणु संलयन)

(d) Thermionic emission(किसी गर्म स्त्रोत से इलेक्ट्रॉन उत्सर्जन)

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. Sun generates its energy by nuclear fusion of hydrogen nuclei into helium.

Q6. The strongest force in nature is –

प्रकृति में सबसे मजबूत बल कौन सा है?

(a) Electrical force(विद्युत बल)

(b) Gravitational force(गुरुत्वाकर्षण बल)

(c) Nuclear force(परमाणु बल)

(d) Magnetic force(चुंबकीय बल)

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp.Strong nuclear force is the strongest force. It is present inside the atom responsible for binding the protons and neutrons and also inside the proton and neutron in binding up the quarks.

Q7. In nuclear reactor, heavy water is used as –

परमाणु रिएक्टर में, भारी पानी _______ के रूप में उपयोग किया जाता है.

(a) Coolant(शीतलक)

(b) Fuel(ईंधन)

(c) Moderator(मध्यस्थ)

(d) Atomic smasher(परमाणु स्मैशर)

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp.Heavy water is basically used as a moderator in nuclear reactors to slow down the neutrons so that they are captured and become effective to bring about the fission reaction.

Q8. Electric current in a metal wire is due to the flow of –

एक धातु के तार में इलेक्ट्रिक करंट _______ के प्रवाह के कारण होता है:

(a) Electrons(इलैक्ट्रोन)

(b) Protons(प्रोटोन)

(c) Ions(आयन)

(d) Holes(होल)

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp.An electric current is a flow of electric charge which is often carried by moving electrons.

Q9. The nature of fuse wire is –

फ्यूज तार की प्रकृति क्या है?

(a) Low melting point(कम गलनांक बिंदु)

(b) High melting point(उच्च गलनांक बिंदु)

(c) High conductivity(उच्च चालकता)

(d) None of these(इनमें से कोई नहीं)

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp.Electric fuse is a protective device which protects electrical equipment in the circuit by breaking the circuit when there is a short circuit.It has low melting point.

Q10. A transformer –

एक ट्रांसफॉर्मर

(a) converts DC to AC(DC को AC में परिवर्तित करता है)

(b) is used to decrease or increase AC voltage(AC वोल्टेज में कमी या वृद्धि करने के लिए उपयोग किया जाता है)

(c) converts AC voltage to DC voltage(AC को DC में परिवर्तित करता है)

(d) converts electrical energy into mechanical energy(यांत्रिक ऊर्जा को मैकेनिकल ऊर्जा में परिवर्तित करता है)

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Sol. A transformer is used to bring voltage up or down in an AC electrical circuit.

For More Physics Quizzes Click Here

Leave a Reply