SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz – 7

SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Candidates can ace this section in exams if they practice regularly in a dedicated manner. So here we are providing you with the SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz is totally FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Lucy, Sem, Peter, Coco, Ellen, Serena, Pam and Nelson are sitting around a circular table, facing to the centre, but not necessarily in the same order. No two males or two females are immediate neighbours of each other. They like different sports i.e. Golf, Badminton, Tennis, Bowling, Football, Polo, Cricket, and Hockey (not necessarily in same order).
Lucy, who likes tennis is a wife of Nelson and sits third to the left of Ellen, who likes hockey. Serena sits second to the right of Coco. The one, who sits third to the left of Nelson, likes football. Coco is not an immediate neighbour of Lucy and Ellen. Nelson and Peter are immediate neighbours of each other. Serena, who doesn’t like polo, is not an immediate neighbour of his wife Sem. The one who sits immediate left of Coco likes cricket. The ones who like badminton and golf are immediate neighbours of each other but Peter doesn’t like badminton.

1. Who sits third to the left of the one who likes cricket?
(a) Lucy
(b) Nelson
(c) Serena
(d) Pam
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b
Exp.

 

2. Which of the following combination is not true?
(a) Ellen-Hockey
(b) Coco-Polo
(c) Lucy-Tennis
(d) Peter-Golf
(e) Nelson-Cricket

Answer & Explanation
Ans. e
Exp.

 

3. What is the position of Pam with respect to Ellen?
(a) Immediate right
(b) Third to the left
(c) Third to the right
(d) Immediate left
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c
Exp.

 

4. Who sits exactly between Peter and the one who likes tennis ,when counted clockwise from Peter?
(a) Nelson
(b) Ellen
(c) Pam
(d) Serena
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a
Exp.

 

5.Nelson likes which of the following sports?
(a) Tennis
(b) Polo
(c) Golf
(d) Badminton
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d
Exp.

 

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions give below.
Twelve friends i.e. M, D, P, V, O, B, G, E, J, A, Z and S are seating in two parallel rows in a restaurant. B, V, E, G, J and O are sitting in row 1 and facing towards North and Rest D, Z, A, M, S and P are sitting in row 2 and facing towards south in such a way that person sitting in row-1 facing the person sitting in row-2. They like different celebrities i.e. Irfan, Sanjay, Varun, Kareena, Shahrukh, Salman, Aamir, Amitabh, John, Akshay, Priyanka, and Saif.
The one who likes Kareena sits immediate left of the one who faces V. There are two friends sit between V and J who sits right of V. M sits 2nd right of the one who faces V and likes Shahrukh. The one who likes Priyanka sits 3rd left of D who faces the one who likes Irfan. There are two friends sit between the one who likes Irfan and the one who likes Varun. S faces the one who likes John. The one who faces the one who sits immediate right of the one, who likes Kareena, does not like Irfan and John. The one who likes John does not sit at extreme end. The one who likes Salman faces G. Z who faces the one who likes Akshay and sits immediate left of A. O sits 2nd right of the one who faces the one who likes Salman. B does not like Varun. The one who likes Amitabh faces J. The one who likes Sanjay sits 2nd left of the one who likes Aamir.

6. Who among the following sits at extreme end?
(a) Z
(b) O
(c) E
(d) P
(e) S

Answer & Explanation
Ans. a
Exp.

 

7. Who among the following likes Priyanka?
(a) P
(b) S
(c) O
(d) E
(e) A

Answer & Explanation
Ans. e
Exp.

 

8. Who among the following sits 2nd left of the one who likes Varun?
(a) B
(b) G
(c) V
(d) S
(e) D

Answer & Explanation
Ans. c
Exp.

 

9. Who among the following faces the one who likes John?
(a) G
(b) S
(c) D
(d) P
(e) J

Answer & Explanation
Ans. b
Exp.

 

10. Who among the following sits immediate right of the one who faces the one who likes Aamir?
(a) D
(b) M
(c) B
(d) G
(e) J

Answer & Explanation
Ans. a
Exp.

2022 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply