SBI PO 2022: Reasoning Ability Quiz-2

SBI PO 2022: Reasoning Ability Quiz- 2

Reasoning Ability plays a very crucial role in every competitive examination. Both the preliminary and main exams for SBI PO include a section on reasoning ability. With consistent practice, candidates can ace this section in both prelims and mains exam. In this article, we bring to you SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz to boost your preparation. This SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz contains various types of questions ranging from easy to difficult level. This SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz is absolutely FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz. In order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams, aspirants must practice this SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz.

Directions (1-5): Study the following information carefully to answer the given question.
There are eight members i.e., M, N, Q, A, R, O, B and P in a family having three generation and all are related to Q in a certain way and there are only two married couple in the family. They all are sitting around a circular table such that all are facing towards the centre. Q sits third to the left of his mother-in-law, who sits second to the left of sister of R. N is unmarried. O has only one son. B is the grandson of A, who sits third to the right of N, who is the aunt of B. O is the mother of R. M is the mother-in-law of P and sits on the immediate left of brother-in-law of Q. N is the only daughter of M. A and O is not the married couple. Son of Q sits third to the right of Q’s brother-in-law. R is not married. N is not the immediate neighbour of P.

Q1. How is O related to Q?
(a) Mother
(b) Father
(c) Grandmother
(d) Mother-in-law
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Q2. Who among the following sits second to the right of son of Q?
(a) Mother of Q
(b) Father of B
(c) Father of N
(d) Brother of N
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

Q3. How many persons sits between P and sister of Q?
(a) One
(b) Two
(c) More than Three
(d) No one
(e) Three

Answer & Explanation
Ans. e

Q4. Who among the following is the mother of B?
(a) P
(b) M
(c) O
(d) R
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

Q5. Who among the following sits on the immediate right of brother-in-law of Q?
(a) M
(b) Q
(c) R
(d) N
(e) O

Answer & Explanation
Ans. b

Directions (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below:
In two generation family of six persons A, B, C, D, E and F, there are three males and three females. There are two married couples and two persons are unmarried. Each one of them reads different newspapers, viz. Times of India, Indian Express, Hindustan Times, Financial Times, Navbharat Times and Business Standard.
E, Who reads Indian Express, is mother – in – law of A, who is wife of C. D is the father F and he does not read Times of India or Business Standard. B reads Navbharat times and is the sister of F, who reads Hindustan Times. C does not read Business Standard.
6. Who among the following reads The Times of India?
(a) C
(b) D
(c) A
(d) Data inadequate
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a


7. How is F related to E?
(a) Daughter
(b) Brother
(c) Son
(d) Data inadequate
(e) None of thee
Answer & Explanation
Ans. c


8. Which of the following is one of the married couples?
(a) D-B
(b) D-E
(c) B-F
(d) E-F
(e) None of thee
Answer & Explanation
Ans. b


9. Which of the following newspapers is read by ‘A’?
(a) Times of India
(b) Navbharat Times
(c) Financial Times
(d) Data inadequate
(e) none of these
Answer & Explanation
Ans. e


10. How many sons does E have?
(a) Four
(b) Three
(c) Two
(d) One
(e) None of these
Answer & Explanation
Ans. c

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for 2021:

2021 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply