SBI PO Prelims 2022: Reasoning Ability Quiz-13

SBI PO Prelims 2022: Reasoning Ability 

Almost all major competitive exams in the country have a section on Reasoning Ability, and it is also one of the most scoring sections. Reasoning Ability appears in both the preliminary and main exams for SBI PO. Candidates can ace this section in both the prelims and mains exams if they practice regularly. So here we are providing you with the SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz to help you prepare better. This SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz includes all of the most recent pattern-based questions, as well as Previous Year Questions. This SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz is totally FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz. Candidates must practice this SBI PO 2022 Reasoning Ability Quiz to achieve a good score in the Reasoning Ability Section.

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions below.
Eight persons i.e. A, B, C, D, E, F, G and H who all are sitting around a circular table such that some of them face towards the centre of the table and some are face outside. B sits third to the right of A. C sits second to the right of B and faces outside the centre. H does not face inside. F sits third to left of D. C sits second to the right of F. G sits third to the right of E, who faces same direction as D. G is not the immediate neighbour of C. H faces same direction as F. G faces opposite direction to E. D and A faces same direction.

1. Who among the following sits second to the right of D?
(a) A
(b) C
(c) G
(d) H
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

2. Who among the following sits opposite to H?
(a) A
(b) C
(c) G
(d) E
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

3. If D is related A and in the same way C is related to B in the same way, F is related to?
(a) A
(b) E
(c) H
(d) D
(e) G

Answer & Explanation
Ans. e

4. Who among the following sits second to the right of the one who sits third to the left of H?
(a) A
(b) G
(c) C
(d) D
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

5. Who among the following sits second to the left of G?
(a) A
(b) B
(c) E
(d) F
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

Directions (6-7): Study the following information carefully and answer the questions given below:
There are seven persons in a family such that there are three married couples in the family. D is the father in law of B, who is the brother of C. K is the mother in law of E, who is the brother in law of B. A is the only child of F. D is married to F.

6. If M is the son of C how is E related to M?
(a) Mother
(b) Father
(c) Son
(d) Brother-in-law
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

7. How is F related to B?
(a) Father
(b) Mother
(c) Father-in-law
(d) Mother-in-law
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

8. In a class some students are sitting in a row such that all are facing in the north direction. suman sits 17th from the right and there is six students are sitting between Suman and Sidhu, whose rank is 16th from the left. Find the total number of students in the class?
(a) 40
(b) 52
(c) 25
(d) 39
(e) Can’t be determined

Answer & Explanation
Ans. e

9. If ‘A # B’ means ‘B is the sister of A’. ‘A +B’ means ‘B is the brother of A’. ‘A @ B‘means ‘A is the son of B’. ‘A & B’ means ‘A is father of B’ and ‘A $ B’ means ‘A is the mother of B’ , then what will come in the place of question mark ‘F $ P # R ? D @ E’ if it is provided that ‘D’ is the son of F?
(a) @
(b) #
(c) &
(d) +
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

10. How many four letter meaningful words can be formed using the third, seventh, tenth and eleventh letter from the word ‘DEACTIVATING’ using a letter only once in a word?
(a) Two
(b) three
(c) four
(d) None
(e) One

Answer & Explanation
Ans. e

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
3

Leave a Reply