SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz – 04

SBI Clerk Pre-Reasoning Ability Quiz 

Reasoning Ability plays a very crucial role in every competitive examination. With consistent practice, candidates can ace this section in examination. In this article, we bring to you SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz to boost your preparation. This SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz contains various types of questions ranging from easy to difficult level. This SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz is absolutely FREE. Candidates will be provided with a detailed explanation of each question in this SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz. Question given in this SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz are based on the latest or updated exam pattern. In order to be able to answer questions quickly and efficiently in upcoming exams, aspirants must practice this SBI Clerk Pre Reasoning Ability Quiz.

Directions (1-5): Study the following information carefully to answer the questions given below.
There are seven persons namely K, L, M, N, O, P and Q sits in a straight line facing north directions. L sits second to the right of Q. Either L or Q sits one of the extreme ends. N is not immediate neighbour of O and P. Three persons sit between P and K, both do not sit at any extreme ends. M sits third to the left of N.
1. Who sits immediate left of O?
(a) K
(b) M
(c) P
(d) L
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

2. How many persons sit between N and Q?
(a) Four
(b) Five
(c) Three
(d) One
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

3. Who sits third to the right of P?
(a) L
(b) M
(c) K
(d) O
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

4. Who among the following persons is/are immediate neighbour of M?
(a) L, O
(b) K, O
(c) P, L
(d) L, N
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

5. If Q is related to L and L is related to O, then following the same pattern how is M related to?
(a) P
(b) O
(c) K
(d) N
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

Direction (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
Seven persons born in different months January, February, March, April, May, June, July and they have different ages in multiple of 3. The one, who was born in April has age equals to the number of Days in that month. The one whose age is 18 years was born in a month which has even number of days. The one whose age is cube of 3 was born in that month which has least number of days. The age of the person who was born in March is equal to the thrice of the difference of the ages of the one who was born in February and the one who was born in April. The age of the one, who was born in January has age equal to twice of the 1/6th of the age of the one, who was born in June. The age of one of the person, who was born in a month before June has age equal to the sum of the ages of the one, who was born in March and the one, who was born in February. The age of a person, who was born in a month which has 31 days, less than 40 but greater than the age of the one, who was born in May.
6. What is the age of the one, who was born in June?
(a) 9 years
(b) 18 years
(c) 6 years
(d) 27 years
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. b

7. What is the difference between the ages of the one, who was born in May and April?
(a) 9 years
(b) 3 years
(c) 6 years
(d) 12 years
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

 

8. The one, whose age is 27 years was born in which of the following month?
(a) March
(b) July
(c) February
(d) January
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

9. What is the sum of the ages of the person who was born in months which has 30 days?
(a) 39 years
(b) 33 years
(c) 45 years
(d) 48 years
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

 

10. Which of the following is not true according to the arrangement?
(a) March-9 years
(b) July-39 years
(c) June-18 years
(d) January-12 years
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Click to Buy Bank MahaCombo Package

Download Online Mock Test Mobile APP

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply