Banking Awareness 30th September 2019: Updates Quiz

Banking Awareness 30th September 2019: Daily Banking Awareness quiz is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. IT services firm ___________ and French digital content publishing firm Rakuten Aquafadas signed an MoU to collaborate on building enhanced customer experience offerings.

(a) Infosys

(b) Tech Mahindra

(c) Wipro

(d) Google

(e) Accenture

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. IT services firm Tech Mahindra and French digital content publishing firm Rakuten Aquafadas signed an MoU to collaborate on building enhanced customer experience offerings.

Q2. Indian banking sector has been dealing with twin balance sheet problem, which refers to stressed, corporate and bank balance sheets. The increase in NPA of banks led to stress on balance sheets of banks, with the Public Sector Banks (PSBs) taking in more stress. What is the full form of NPA?

(a) Non-Performing Assets

(b) No-Performing Assets

(c) National-Performing Assets

(d) Nominal-Performing Assets

(e) New-Performing Assets

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. Indian banking sector has been dealing with twin balance sheet problem, which refers to stressed, corporate and bank balance sheets. The increase in Non-Performing Assets (NPA) of banks led to stress on balance sheets of banks, with the Public Sector Banks (PSBs) taking in more stress.

Q3. The decline in investment rate and fixed investment rate since 2011-12, seems to have bottomed out with some early signs of recovery since 2017-18. Fixed investment growth picked up from 8.3 percent in 2016-17 to _____________ percent in 2017-18 and further to 10.0 percent in 2018-19.

(a) 12.60%

(b) 07.50%

(c) 10.20%

(d) 09.30%

(e) 15.10%

Answer & Explanation
Ans3.(d)

Exp. Decline in investment rate and fixed investment rate since 2011-12, seems to have bottomed out with some early signs of recovery since 2017-18. Fixed investment growth picked up from 8.3 per cent in 2016-17 to 9.3 per cent in 2017-18 and further to 10.0 per cent in 2018-19. The decline in fixed investment until 2016-17 was mainly by the household sector, with fixed investment by public sector and private corporate sector remaining almost at same levels.

Q4. GVA has reflected a decline in economic activity, registering a growth of 6.6 percent in 2018-19, lower than 6.9 percent in 2017-18. What is the meaning of “A” in GVA?

(a) Agency

(b) Added

(c) Assets

(d) Account

(e) Amount

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp.Gross Value Added (GVA) reflected a decline in economic activity, registering a growth of 6.6 percent in 2018-19, lower than 6.9 percent in 2017-18. Growth of net indirect taxes was 8.8 percent in 2018-19, lower than that of 2017-18 on account of loss of momentum of economic activity.

Q5. Service exports has become one of the mainstay of India’s total exports increasing manifold, from Rs. 0.746 lakh crore in 2000-01 to Rs. 14.389 lakh crore in 2018-19, raising its share in total exports from 26.80 percent to-?

(a) 37.50%

(b) 35.70%

(c) 36.20%

(d) 38.40%

(e) 34.80%

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp.Service sector is the most dynamic sector in the economy and has remained the key driver of economic growth along with being a major contributor to GVA and export basket of the Indian Economy. Service exports has become one of the mainstay of India’s total exports increasing manifold, from Rs. 0.746 lakh crore in 2000-01 to Rs. 14.389 lakh crore in 2018-19, raising its share in total exports from 26.8 per cent to 38.4 per cent. Share of India in world service exports has also increased from 2 per cent in 2005 to 3.5 per cent in 2017. This share is much higher than that of manufacturing exports which stands at 1.8 per cent in 2017.

Q6. West Bengal Government has decided to construct 8.3 Lakh houses under Bangla Abas Yojana (BAY). Who is present Chief Minister of West Bengal?

(a) Sarbanda Sonowal

(b) Nitish Kumar

(c) Raghubar Das

(d) Mamata Banerjee

(e) Naveen Patnaik

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. Present Chief Minister of West Bengal is Mamata  Banerjee.

Q7. Anshula Kant is the Chief Financial Officer (CFO) and Managing Director (MD) of the World Bank Group. She belongs to which country?

(a) USA

(b) Japan

(c) India

(d) Russia

(e) Bangladesh

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. Anshula Kant is the chief financial officer and managing director of the World Bank Group, appointed on 12 July 2019. She is from Roorkee, India.

Q8. Palau Becomes 76th Country to Join International Solar Alliance (ISA). Where is the Headquater of ISA?

(a) Geneva, Switzerland

(b) Sydney, Austria

(c) Gurugram, India

(d) New York, USA

(e) London, UK

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. The Headquater of International Solar Alliance in Gurugram, India.

Q9. “Kargil: Untold stories from the War” Book has released recently. In which Year Kargil War fought between India-Pakistan?

(a) 1995

(b) 1996

(c) 1997

(d) 1998

(e) 1999

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. The Kargil War, also known as the Kargil conflict, was an armed conflict between India and Pakistan that took place between May to July in 1999.

Q10. US President Donald Trump has rolled out a merit-based immigration system. The proposals significantly increase the quota for skilled workers from the existing nearly 12% to_____.

(a) 37%

(b) 51%

(c) 42%

(d) 18%

(e) 57%

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp.As per the proposed system, permanent legal residency would be given based on points for their age, knowledge, job opportunities and civic sense. The proposals significantly increase the quota for skilled workers from the existing nearly 12% to 57%.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Leave a Reply