Banking Awareness Based on Financial Inclusion | Daily Banking Awareness Quiz

Banking Awareness Based on Financial Inclusion | Daily Banking Awareness Quiz

Banking Awareness Quiz for SBI Clerk, SBI PO, RBI, IBPS PO/Clerk/RRB/SO & other Banking & competitive exams 2020-21. Banking Awareness is an important part of any banking and Financial exam. You can Attempt Banking Awareness Quiz.

Topic-Financial Inclusion

Q1.What is Financial Inclusion?
(a)It is a social science concerned with the production, distribution, and consumption of goods and services
(b)It is a branch of economics that studies how an overall economy—the market or other systems that operate on a large scale—behaves.
(c)It is an apex development institution fully owned by Government of India.
(d) It is defined as the process of ensuring access to financial services and timely and adequate credit where needed by vulnerable groups such as weaker sections and low income groups at an affordable cost.
(e)All of the above

Answer & Explanation
Ans.1.(d)
Exp.Financial Inclusion is defined as the process of ensuring access to financial services and timely and adequate credit where needed by vulnerable groups such as weaker sections and low income groups at an affordable cost.

Q2. What are the Benefits of Financial Inclusion?
(a)Bringing more and more customers to the bank and it potentially increasing the business of the banks.
(b)Helps to improve the standard of living of the majority of people.
(c)Bridges the gap between rural people and urban people.
(d)Strong consumer protection.
(e)All of the above

Answer & Explanation
Ans.2.(e)
Exp.The Benefits of Financial Inclusion are-
(a)Bringing more and more customers to the bank and it potentially increasing the business of the banks.
(b)Helps to improve the standard of living of the majority of people.
(c)Bridges the gap between rural people and urban people.
(d)Strong consumer protection.

Q3.Government has launched many flagship schemes to promote financial inclusion and provide financial security to empower the poor and unbanked in the country. which of the following is Not one of them?
(a)Pradhan Mantri Mudra Yojana
(bStand-Up India Scheme
(c)Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana
(d)Beti bachao beti padhao
(e)Atal Pension Yojana.

Answer & Explanation
Ans.3.(d)
Exp.Government has launched many flagship schemes to promote financial inclusion and provide financial security to empower the poor and unbanked in the country are-
(a)Pradhan Mantri Mudra Yojana
(b)Stand-Up India Scheme
(c)Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana
(e)Atal Pension Yojana.

Q4. “Project Financial Literacy” under financial inclusion is undertaken by?
(a)SBI
(b)RBI
(c)Ministry of education
(d)Ministry of statistics and Implementation
(e)None of the above

Answer & Explanation
Ans.4.(b)
Exp.The Reserve Bank of India has undertaken a project titled “Project Financial Literacy

Q5.Reserve Bank of India (RBI) and National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) have taken initiatives to promote financial inclusion in rural areas. These are-
(a)opening of bank branches in remote areas.
(b)Issuing Kisan Credit Cards (KCC)
(c)Linkage of self-help groups (SHGs) with banks.
(d)Increasing the number of automated teller machines (ATMs)
(e)All of the above

Answer & Explanation
Ans.5.(e)
Exp.Reserve Bank of India (RBI) and National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) have taken initiatives to promote financial inclusion in rural areas. These are-
(a)opening of bank branches in remote areas.
(b)Issuing Kisan Credit Cards (KCC)
(c)Linkage of self-help groups (SHGs) with banks.
(d)Increasing the number of automated teller machines (ATMs)

Q6.one of the Initiatives taken by the government for financial inclusion is LBS. what Does ‘L’ stands for in LBS?
(a)Lead
(b)Loan
(c)Liable
(d)Liquidity
(e)Liability

Answer & Explanation
Ans.6.(a)
Exp.one of the Initiatives taken by the government for financial inclusion is Lead Banking Scheme(LBS).This scheme envisages the lead role for an individual bank. This includes private banks as well as public banks.

 

Q7.What do you mean by ‘BSBDA’?
(a)An interest-bearing deposit account held at a bank or other financial institution.
(b)This account does not have the facility of minimum balance account.
(c)Records a nation’s transactions with the rest of the world
(d)A term-deposit that allows to make regular deposits and earn returns on the investment.
(e)All of the above

Answer & Explanation
Ans.7.(b)
Exp.This account does not have the facility of minimum balance account.

Q8.Financial Inclusion does not assure?
(a)Reducing Poverty
(b)Reducing Inequality
(c)Reducing opening of new accounts
(d)Reducing Migration
(e)Improving poor families overall welfare

Answer & Explanation
Ans.8.(c)
Exp.Financial Inclusion assures-
(a)Reducing Poverty
(b)Reducing Inequality
(d)Reducing Migration
(e)Improving poor families overall welfare

Q9.Process of ensuring access to financial services to weaker sections of societies at affordable rates is known as-
(a)Finance for all
(b)Financial stability
(c)Financial inclusion
(d)Affordable fianances
(e)None of the above

Answer & Explanation
Ans.9.(c)
Exp.Process of ensuring access to financial services to weaker sections of societies at affordable rates is known as Financial Inclusion

Q10.which statement is true regarding ‘No frills account’ ?
(a)These are opened with a minimum balance of Rs100
(b)These Pay an Interest of 2.5% on quarterly basis
(c)These accounts were converted into BSBDA which is basic savings bank deposit account.
(d)Both (a)&(b)
(e)Both (b)&(c)

Answer & Explanation
Ans.10.(c)
Exp.This is a basic banking account where a person can keep a minimum balance of zero or a very low balance. Recently, the changes were made in the no-frills account. These accounts were converted into BSBDA which is basic savings bank deposit account.This was issued by the RBI in 2012.

Read on APP in Real Time

Click to Subscribe Our Youtube Channel for Free Complete Banking & Insurance Course

Static GK Mock Test

Click here to Buy Static GK Online Test Series

Recommended PDF’s:

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

Leave a Reply