Banking Awareness Based on ATM in India | Daily Banking Awareness Quiz

Banking Awareness Based on ATM in India  | Daily Banking Awareness Quiz 

Banking Awareness is the most important subject in the mains examinations of bank and insurance exams.  ATM in India Quiz is a very vital topic of the Banking awareness section. ATM in India Quiz is a very scoring topic. We are providing  ATM in India quiz based on the banking awareness syllabus. This  ATM in India Quiz provided on our website can be helpful for different exams such as IBPS PO, SBI PO, RRB PO, IBPS clerk, SBI clerk. ATM in India on our website comes with analysis and explanation highlighting important areas of Banking awareness.

Q1. Which of the following is the first Bank to introduce ATM?
(a)SBI Bank
(b)HSBC Bank
(c)ICICI Bank
(d)BOB Bank
(e)Axis Bank

Answer & Explanation
Ans.1.(b)
Exp. The first Bank to introduce ATM is HSBC Bank.

Q2. Where the the first Indicash ATM was inaugurated?
(a)Maharashtra
(b)Madhya Pradesh
(c)Uttar Pradesh
(d)Kerala
(e)Bihar

Answer & Explanation
Ans.2.(a)
Exp. The first Indicash ATM was inaugurated at Chandrapada, a rural village in Thane district, Maharashtra.

Q3. World’s Highest ATM is located at:
(a)Leh
(b)Sikkim
(c)Ladakh
(d)Only B
(e)None of The Above

Answer & Explanation
Ans.3.(d)
Exp. On 12 December, 2003 UTI Bank inaugurated its ATM at Thegu, Near the Nathu – La pass in Sikkim,World’s Highest ATM.

Q4. ATM stands for:
(a)Automated Teller Machine
(b)Automatic Taking Machine
(c)Automatic Telling Machine
(d)Automatic talk Machine
(e)Bangladesh

Answer & Explanation
Ans.4.(a)
Exp. ATM stands for: Automated Teller Machine.

Q5. White Label ATM means:
(a)The ATM carries logo of RBI
(b)The ATM that does not have any bank logo.
(c)Only B
(d)Only A
(e)None of The Above

Answer & Explanation
Ans.5.(c)
Exp. White Label ATM means: The ATM that does not have any bank logo.

Q6. Which of the following banks is the first to provide Mobile ATM?
(a)HDFC Bank
(b)City Bank
(c)Yes Bank
(d)ICICI Bank
(e)Dena Bank

Answer & Explanation
Ans.6.(d)
Exp. ICICI Bank banks are the first to provide Mobile ATM.

Q7. Which of the following committees recommended the setting up of ATM?
(a)Saraf Committee
(b)Narsimha Committee
(c)Rangarajan Committee
(d)Shere Committee
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans.7.(c)
Exp. Rangarajan Committee recommended the setting up of ATM.

Q8. Which of the following ATM is used for share transitions?
(a)Yellow level ATM
(b)Orange level ATM
(c)Green level ATM
(d)Pink level ATM
(e)Red level ATM

Answer & Explanation
Ans.8.(b)
Exp. Orange level ATM are provided for share transitions.

Q9. India’s first talking ATM located in________.
(a)Pune
(b)Kolkata
(c)New Delhi
(d)Ahmedabad
(e)Rajkot

Answer & Explanation
Ans.9.(d)
Exp. India’s first talking ATM for visually impaired located in Ahmedabad.

Q10. Which among the following is correct about Brown Label ATM?
(a) Bank whose Brand name is used on ATM takes care of cash management and network connectivity.
(b) These ATMs are owned and maintained by service provider.
(c)Both A and B
(d) Easecash
(e)None of these

Answer & Explanation
Ans.10.(c)
Exp. Brown level ATM is Bank whose Brand name is used on ATM takes care of cash management and network connectivity.
These ATMs are owned and maintained by service provider.

Attempt More Banking Awareness Quiz Topic wise

Recommended PDF’s:

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

Leave a Reply