Box Based Puzzle for IBPS, SBI, RBI, RRBs: Quiz 9

Box Based puzzle for IBPS, SBI, RBI, RRBs: Quiz 9

As part of the Reasoning Ability portion, some competitive examinations may feature a box-based puzzle. You will learn straightforward techniques for solving box-puzzle questions in this box-based puzzle quiz.
The SBI PO examinations and IBPS RRB, RBI Grade B, and Ibps PO, and clerk exams contain these box-based puzzles. It’s easy to comprehend this new pattern of box-based questions and responses.
The box-based puzzles with answers contain these 10questions in this quiz. The box-based puzzle quiz offers new patterns for you to prepare.

Directions (1-5): Study the information and answer the given questions:
There are six boxes namely P, Q,R,S,T,U which are placed one above the other .They are of different colors i.e pink, blue, green, purple, white ,black but not necessarily in the same order. Also, they contain different fruits i.e apple, pineapple, orange, litchi, mango, and banana but not necessarily in the same order.
Q is a white colored box. Black colored box does not contain mango. Green colored box is just above the black colored box. Box T is of purple colored and contains pineapple. Two boxes are kept between the box T and the box which contains litchi. White colored box does not contain apple. Box T is not at the topmost or at the lowermost position. Box P is above Box U. White colored box is just above the box which contains litchi. Box S is not of green or black colored. The box which is pink colored contains oranges in it. The Box which contains apple is neither placed immediately above nor immediately below pineapple. The box which contains orange is above the box which has litchi. S is not placed at the top .There are 2 boxes between box R and box U. Box S is not of pink colored.
1. Which of the following combination is correct?
(a) T-black-orange
(b) Q-white-mangoes
(c) R-pink -litchi
(d) P-pineapple-green
(e) none of these

Answer & Explanation
Ans. b

2. Which of the following box is just below the pink colored box?
(a) Q
(b) The box which contains apple
(c) R
(d) green colored box
(e) none of these

Answer & Explanation
Ans. a

 

3. Which of the following box is placed at the top?
(a) Q
(b) The box which contains mangoes
(c) S
(d) green colored box
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

 

4. Which of the following represents the pair, where 1st box is just below the 2nd?
(a) Q, R
(b) The box which contains mangoes, P
(c) T, the box which contains banana
(d) green colored box, the black box
(e) none of these

Answer & Explanation
Ans. c

 

5. Which of the following is the box which contains apples?
(a) Q
(b) U
(c) R
(d) P
(e) S

Answer & Explanation
Ans. c

 

Directions (6-10): Study the information carefully and answer the questions given below.
There are seven boxes are of different colors i.e. Yellow, Green, White, Red, Pink, Black and Purple. All boxes have different things on it viz. Pencils, Pens, Toys, Speakers, Phones, Books and Balls. All the boxes are arranging according to one above others but not necessary in the same order.
White box has Balls and placed just above the one which has Toys and neither of them placed at top and bottom. There are two boxes placed between Yellow box and the box which has pencils. As many boxes are above the yellow box is same as the boxes below on it. Purple box which has Phones is not placed just above or below the yellow box. There are two boxes between the one which has Balls and the one which has phones. Black box which has speakers is placed just below purple box. There are two boxes between green and red box. White box is placed neither on the top nor below from the yellow box.
6. In which of the following box has Book?
(a) Green
(b) Red
(c) Yellow
(d) Black
(e) Either (a) or (b)

Answer & Explanation
Ans. e

Exp.

 

7. Which of the following Thing is stored in second lowest position Box?
(a) Books
(b) Phone
(c) Pens
(d) Pencils
(e) Can’t be determined

Answer & Explanation
Ans. b
Exp.

8. Which of the following box contain Pens?
(a) Green
(b) Yellow
(c) Red
(d) Can’t be determined
(e) None of these.

Answer & Explanation
Ans. d
Exp.

9. How many boxes are placed above the white box?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four
(e) None

Answer & Explanation
Ans. b
Exp.

10. Four of the following Five are alike in a certain way based from a group, find the one which does not belong to that group?
(a) Pink-Pens
(b) Yellow-Books
(c) Red-Speakers
(d) White-Balls
(e) Purple Toys

Answer & Explanation
Ans. d
Exp.

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for:

Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Reasoning Topic-Wise PDF Get PDF Here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply