Coding and Decoding for IBPS , SBI , RBI | Reasoning Ability | Quiz-4

Coding and Decoding for IBPS , SBI , RBI | Reasoning Ability | Quiz-4

Chines Coding and Decoding plays a significant role in Reasoning Ability Section of banking exams such as IBPS, SBI and RBI PO and Clerk. You will get at least 3-4 questions from Coding and Decoding in one of IBPS, SBI and RBI PO & clerk Prelims and Mains exam. So, aspirants should focus on Chines Coding and Decoding questions in detail. Here, we are providing you with the Coding and Decoding questions quiz with the detailed solution so that you can easily prepare for Coding and Decoding questions. We are providing here all-important latest pattern-based questions and Previous Year Questions of Coding and Decoding of various Government Exam like IBPS, SBI, and RBI PO and Clerk exam. This Coding and Decoding quiz we are providing is free. Attempt this Coding and Decoding quiz to practice important questions with answers and solutions. And score better in IBPS, SBI and RBI PO and Clerk exam.

Coding and Decoding Quiz to improve your Reasoning Ability for SBI Po & SBI clerk exam IBPS PO Reasoning, IBPS Clerk Reasoning, IBPS RRB Reasoning, LIC AAO ,LIC Assistant  and other competitive exam.

Direction (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below.

In a certain code language:

“Are yawn with held” is coded as “mt op so km”

“nobody with everybody held” is coded as “km eb so nt”

“yawn nobody and willing” is coded as “op nt do li”

“willing everybody doubt go” is coded as “li eb zo nm”

1.What is the code for “everybody” in the given code language?

(a)eb

(b)so

(c)op

(d)mt

(e)do

Answer & Explanation
Ans: a

Exp:

Words Code
Are mt
yawn op
with so/km
held km/so
nobody nt
everybody eb
and do
willing li
doubt zo/nm
go nm/zo

 

2.The code “mt” is coded as which of the following word?

(a)yawn

(b)held

(c)with

(d)are

(e)None of these

Answer & Explanation
Ans: d

Exp:

Words Code
Are mt
yawn op
with so/km
held km/so
nobody nt
everybody eb
and do
willing li
doubt zo/nm
go nm/zo

 

3.If in certain code language “go over there” is coded as “hy nm cx” then what is the code of “doubt”?

(a)eb

(b)hy

(c)zo

(d)nt

(e)so

Answer & Explanation
Ans: c

Exp:

Words Code
Are mt
yawn op
with so/km
held km/so
nobody nt
everybody eb
and do
willing li
doubt zo/nm
go nm/zo

 

4.The code “eb nt do” is coded as which of the following word?

(a)everybody and nobody

(b)are yawn everybody

(c)and willing nobody

(d)go doubt held

(e)everybody held nobody

Answer & Explanation
Ans: a

Exp:

Words Code
Are mt
yawn op
with so/km
held km/so
nobody nt
everybody eb
and do
willing li
doubt zo/nm
go nm/zo

 

5.What may be the possible code for “with are” in the given code language?

(a)mt so

(b)km mt

(c)zo nm

(d)either(a)or(b)

(e)km eb

Answer & Explanation
Ans: d

Exp:

Words Code
Are mt
yawn op
with so/km
held km/so
nobody nt
everybody eb
and do
willing li
doubt zo/nm
go nm/zo

 

Direction (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:

In a certain code language

‘key lock room flat’ is written as ‘ra lo ka fo’

‘floor is key home’ is written as ‘nk nd fo sk’

‘flat is lock house’ is written as ‘da ka nk ra’.

6.What is the code for ‘room’?

(a)lo

(b)sk

(c)ra

(d)ka

(e)None of these

Answer & Explanation
Ans: a

Exp:

Word Code
key fo
room lo
lock/flat ka/ra
Is nk
floor/home sk/nd
house da

 

7.‘key is house’ can be coded as?

(a)fo da sk

(b)nk fo da

(c)nk fo nd

(d)Can’t be determined

(e)None of these

Answer & Explanation
Ans: d

Exp:

Word Code
key fo
room lo
lock/flat ka/ra
Is nk
floor/home sk/nd
house da

 

8.What is the code for ‘floor’?

(a)sk

(b)nd

(c)Either sk or nd

(d)da

(e)None of these

Answer & Explanation
Ans: c

Exp:

Word Code
key fo
room lo
lock/flat ka/ra
Is nk
floor/home sk/nd
house da

 

9.Which of the following is the code for ‘house’?

(a)fo

(b)nk

(c)sk

(d)da

(e)None of these

Answer & Explanation
Ans: d

Exp:

Word Code
key fo
room lo
lock/flat ka/ra
Is nk
floor/home sk/nd
house da

 

10.If ‘floor house quater’ is coded as ‘sk da xa’ than what will be the code for ‘home quater’?

(a)da xa

(b)nk xa

(c)sk xa

(d)nd xa

(e)None of these

Answer & Explanation
Ans: d

Exp:

Word Code
key fo
room lo
lock/flat ka/ra
Is nk
floor/home sk/nd
house da

  1. Online Mock Test Available on App as well as Web:

    Ambitious baba app on play store

    Quant Topic Wise

    2020 Preparation Kit PDF

    Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

    The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
    AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
    Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
    AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
    AATMA-NIRBHAR Series- Static  Awareness Practice Ebook PDF Click Here
    Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
    Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
    Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
    ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

Leave a Reply