Computer Awareness For IBPS RRB MAINS 2019| 10th October 2019: Updates Quiz

Computer Awareness 10th October 2019:Daily Computer Awareness quiz is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. What is an Offline device?

(a) A device which is not connected to CPU

(b) A device which is connected to CPU

(c) A direct access storage device

(d) A system software

(e) All of the above

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. The terms “online” and “offline” have specific meanings in regard to computer technology in which “online” indicates a state of connectivity, while “offline” indicates a disconnected state.

Q2. Which of the following is correct acronym of VGA?

(a) Video Graphics Adapter

(b) Visual Graphics Array

(c) Volatile Graphics Array

(d) Video Graphics Array

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp.  Video Graphics Array (VGA) refers specifically to the display hardware first introduced with the IBM PS/2 line of computers, but through its widespread adoption has also come to mean either an analog computer display standard, the 15-pin D-subminiature VGA connector or the 640×480 resolution itself.

Q3. How can you access the font size tool on font dialog box in MS Word?

(a) Ctrl + S

(b) Ctrl + Shift + S

(c) Ctrl + P

(d) Ctrl + Shift + P

(e) Alt + P

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp.  Ctrl + Shift + P is the shortcut key to access the font size tool on font dialog box.

Q4. Which of the following terms is related to Internet connectivity?

(a) IP

(b) TCP

(c) Gopher

(d) Both (a) and (b)

(e) All of the above

Answer & Explanation
Ans.4.(e)

Exp.  IP, TCP and Gopher all are protocols governing the internet. IP-Internet Protocol, TCP- Transmission Control Protocol

Q5. What is Visual FOXPRO?

(a) RDMBS

(b) DBMS

(c) Programming Language

(d) All of the above

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp.  Visual FoxPro is a data-centric, object-oriented, procedural, programming language produced by Microsoft. It is derived from FoxPro (originally known as FoxBASE) which was developed by Fox Software beginning in 1984.

Q6. Digital computers use a ________ system to encode data and programs. 

(a) Semiconductor

(b) Decimal

(c) Binary

(d) RAM

(e) ROM

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. Digital Computers use Binary System.

Q7. A main characteristic of computer system is ______, that can perform different types of tasks at the same time.  

(a) Diligence

(b) Versatility

(c) Accuracy

(d) Speed

(e) No IQ

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp.  Versatility is the characteristic of a computer that attributes to its multitasking and multiprogramming capabilities.

Q8. Something which has easily-understood instructions is said to be:

(a) Information

(b) Word processing

(c) Icon

(d) User friendly

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp.  User friendly instructions are easy to understand by the user.

Q9. Information that comes from external source and fed into computer software is called  _______.

(a) Output

(b) Input

(c) Throughout

(d) Reports

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. Input is fed into computers.

Q10. The control unit initiates a series of sequential steps of __________.

(a) Macro instruction

(b) Minicode

(c) micro operations

(d) Micro circuit

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. The control unit initiates a series of sequential steps of micro operations.

Related Links

For computer Notes

Leave a Reply