Current Affairs 10th October 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 10th October 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Vishnu Nandan, polar researcher from _________________ will join largest ever Arctic expedition “MOSAiC Expedition“.

(a) Gujarat

(b) Andhra Pradesh

(c) Kerala

(d) Maharashtra

(e) West Bengal

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. Vishnu Nandan, polar researcher from Kerala will join largest ever Arctic expedition “MOSAiC Expedition“. He will be the only Indian aboard among the 300 researchers for multidisciplinary drifting observatory for the Study of Arctic Climate expedition.

Q2. _____________ World Cup champion Bastian Schweinsteiger has announced his retirement from soccer.

(a) Australian

(b) German

(c) American

(d) French

(e) Canadian

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. German World Cup champion Bastian Schweinsteiger has announced his retirement from soccer. Schweinsteiger spent a major part of his career with European giants Bayern Munich, where he won 8 Bundesliga titles and 7 German cups as well as the Champions league in 2013.

Q3. _________________ a Pradhan Mantri Innovation Learning Programme has commenced from Indian Space Research Organisation (ISRO) in Bengaluru and will conclude at IIT, Delhi.

(a) TRISHUL

(b) AKASH

(c) DHRUV

(d) CHAND

(e) GANGA

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. “DHRUV” a Pradhan Mantri Innovation Learning Programme has commenced from Indian Space Research Organisation (ISRO) in Bengaluru and will conclude at IIT, Delhi. The programme aims to further sharpen innovative imagination, skills and knowledge of the students who are expected to contribute to bringing solutions to socio-economic, political and environmental issues in the country.

Q4. World Health Organization observes World Mental Health Day on-?

(a) 10th October

(b) 08th October

(c) 11th October

(d) 12th October

(e) 09th October

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. World Health Organization observes World Mental Health Day on 10th of October every year. The day is celebrated with an objective of raising awareness of mental health issues around the world and mobilizing efforts in support of mental health.

Q5. The Central government has increased the Dearness Allowance (DA) of Central government employees and pensioners. The government has hiked DA by-?

(a) 12%

(b) 10%

(c) 07%

(d) 03%

(e) 05%

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. The Central government has increased the Dearness Allowance (DA) of Central government employees and pensioners. The government has hiked DA by 5%, which means the dearness allowance has been increased from 12% to 17%. The decision was approved in a cabinet meet chaired by Prime Minister Narendra Modi. The hike would be effective from July 2019. The cost to the exchequer will be Rs 16,000 crore

Q6. What is the theme of World Mental Health Day 2019?

(a) AIDS Prevention

(b) Suicide Prevention

(c) Cancer Prevention

(d) Polia Prevention

(e) Diarreia Prevention

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. World Health Organization observes World Mental Health Day on 10th of October every year. The day is celebrated with an objective of raising awareness of mental health issues around the world and mobilizing efforts in support of mental health. The theme selected for this year’s Day: Suicide Prevention.

Q7. The Central government has increased the Dearness Allowance (DA) of Central government employees and pensioners recently, which means the dearness allowance has been increased from 12% to _______.

(a) 16%

(b) 18%

(c) 15%

(d) 17

(e) 19%

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. The Central government has increased the Dearness Allowance (DA) of Central government employees and pensioners. The government has hiked DA by 5%, which means the dearness allowance has been increased from 12% to 17%. The decision was approved in a cabinet meet chaired by Prime Minister Narendra Modi. The hike would be effective from July 2019. The cost to the exchequer will be Rs 16,000 crore.

Q8. _______________ is a portable receiver developed to avoid communication blackouts and it linked to ISRO-satellites and is “fail-proof” and warn fishermen of danger.

(a) ARYANI

(b) GEMINI

(c) SAVITRI

(d) YOGINI

(e) SATVIK

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. GEMINI is a portable receiver developed to avoid communication blackouts. It linked to ISRO-satellites and is “fail-proof” and warn fishermen of danger. The Indian National Centre for Ocean Information Services collaborated with Accord, a private company, to develop a box-shaped receiver that has an antenna and in-built battery that can last 3 to 4 days.

Q9. Which of the following organisation has rejected the merger proposal of Indiabulls Housing Finance and Lakshmi Vilas Bank recently?

(a) IRDAI

(b) TRAI

(c) SEBI

(d) NABARD

(e) RBI

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. The Reserve Bank of India has rejected the merger proposal of Indiabulls Housing Finance and Lakshmi Vilas Bank. RBI has rejected the application for voluntary amalgamation of Indiabulls Housing Finance Ltd. and Indiabulls Commercial Credit Ltd. with the Lakshmi Vilas Bank Ltd.

Q10. Which of the following country has honoured NASA astronaut Nick Hague with one of its highest honours, “The Order of Courage“?

(a) Japan

(b) USA

(c) Russia

(d) Germany

(e) India

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. Russia has honoured NASA astronaut Nick Hague with one of its highest honours, “The Order of Courage“. Nick Hague survived an aborted space launch with Russian cosmonaut Aleksey Ovchinin when their Soyuz rocket failed minutes after blast-off from Baikonur cosmodrome in Kazakhstan in October 2018.

Read in English

Attempt Current Affairs Quiz Based on 1st October 2019

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

3

Leave a Reply