Computer Awareness For IBPS RRB MAINS 2019| 11th October 2019: Updates Quiz

Computer Awareness 11th October 2019:Daily Computer Awareness quiz is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. _____ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.

(a) An instruction

(b) Memory

(c) A processor

(d) Software

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. Software is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks. Computer software, or simply software, is that part of a computer system that consists of encoded information or computer instructions, in contrast to the physical hardware from which the system is built.

Q2. Which of the following is an example of computer software?

(a) Laser printer

(b) MySQL

(c) Joystick

(d) All of these

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. MySQL is an example of computer software.

Q3. Internet Explorer is a(n) _____.

(a) System software

(b) Application software

(c) Programming software

(d) All of these

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. Internet Explorer is an Application Software.

Q4. Operating system is a(n) _____.

(a) Application software

(b) System software

(c) Programmable software

(d) All of these

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. Operating System is a System Software.

Q5. _____ is the set of programs that enables your computer’s hardware devices and application software to work together.

(a) Word processing software

(b) Utility software

(c) System software

(d) Programming software

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. Utility software is system software designed to help analyze, configure, optimize or maintain a computer.

Q6. What is the full form of DTP in Computers?

(a) Desktop Product

(b) Dynamic Technology Product

(c) Desktop Publishing

(d) Desktop Phishing

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. Desktop publishing (abbreviated DTP) is the creation of documents using page layout skills on a personal computer.

Q7. Which of the following is an example of application software?

(a) Microsoft Windows

(b) Linux

(c) Mac OSX

(d) MS Word 2007

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. MS Word 2007 is application software.

Q8. Mozilla Firefox is a _____.

(a) Spreadsheet

(b) Word processing software

(c) Web browser

(d) Programming software

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp.  Mozilla Firefox is a web browser.

Q9. _____ is usually recorded and played, displayed, or accessed by information content processing devices, which as computerized and electronic devices, but can also be part of live performance.

(a) Virus

(b) BIOS software

(c) Multimedia

(d) C++

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. Multimedia is the field concerned with the computer-controlled integration of text, graphics, drawings, still and moving images (Video), animation, audio, and any other media where every type of information can be represented, stored, transmitted and processed digitally.

Q10. Which of the following appropriately relates with starting up an operating system? 

(a) Starting

(b) Entering

(c) Formatting

(d) Booting

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. Booting is a startup sequence that starts the operating system of a computer when it is turned on. A boot sequence is the initial set of operations that the computer performs when it is switched on. Every computer has a boot sequence.

Related Links

For computer Notes

 

Leave a Reply