Current Affairs 21st November 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 21st November 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. In which of the following place the Union Cabinet approved the establishment of the National Institute for Sowa-Rigpa?

(a) Leh

(b) Jammu

(c) Srinagar

(d) Kargil

(e) Skardu

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi approved the establishment of the National Institute for Sowa-Rigpa in Leh, Ladakh.

Q2. Who among the following won Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development 2019?

(a) Trevor Huddleston

(b) Sam Nujoma

(c) Sir David Attenborough

(d) Jimmy Carter

(e) Mikhail Gorbachev

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. The Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for 2019 will be conferred on renowned naturalist and broadcaster Sir David Attenborough for his tireless work to preserve and protect biodiversity.

Q3. Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd (GRSE) delivered to the Indian Coast Guard Ship (ICGS) ________________, the third in a series of five ‘Fast Patrol Vessels’(FPV).

(a) ICGS Sarathi

(b) ICGS Shoor

(c) ICGS Annie Besant

(d) ICGS Samrat

(e) ICGS Amrit Kaur

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd (GRSE) delivered to the Indian Coast Guard Ship (ICGS) ‘Amrit Kaur’, the third in a series of five ‘Fast Patrol Vessels’ (FPV).

 

Q4. Name the state tourism development corporation, who recently signed MOU with IRCTC to market and operate the Golden Chariot train.

(a) Kerala State Tourism Development Corporation

(b) Karnataka State Tourism Development Corporation

(c) Tamil Nadu State Tourism Development Corporation

(d) Rajasthan State Tourism Development Corporation

(e) Maharashtra State Tourism Development Corporation

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. The Karnataka State Tourism Development Corp (KSTDC) signed a memorandum of understanding with the Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) to market and operate the Golden Chariot train. The luxurious Golden Chariot train will start plying from March 2020.

Q5. Which of the following city has installed first of its kind high-end reverse transcription-polymerase chain reaction (RT-PCR) machines in India for quick detection of diseases like dengue, tuberculosis and swine flu?

(a) Bengaluru

(b) Kolkata

(c) Delhi

(d) Mumbai

(e) Hyderbad

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. The Kolkata Municipal Corporation (KMC) has installed first of its kind high-end reverse transcription-polymerase chain reaction (RT-PCR) machines in India for quick detection of diseases like dengue, tuberculosis and swine flu.

Q6. Parliament has passed the Jallianwala Bagh National Memorial (Amendment) Bill, 2019. The Bill seeks to amend the Jallianwala Bagh National Memorial Act,_________.

(a) 1951

(b) 1971

(c) 1956

(d) 1969

(e) 1984

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. Parliament has passed the Jallianwala Bagh National Memorial (Amendment) Bill, 2019. The Bill seeks to amend the Jallianwala Bagh National Memorial Act, 1951.

 

Q7. Which of the following foundation recently signed memorandum of cooperation with Union ministry of health and family welfare for support in innovation?

(a) Allen Foundation Inc.

(b) American Express Foundation

(c) Bill & Melinda Gates Foundation

(d) Coca-Cola Foundation

(e) Charles Steward Mott Foundation

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. The Union ministry of health and family welfare signed a memorandum of cooperation (MoC) with Bill & Melinda Gates Foundation (BMGF).

Q8. Red Bull’s __________________________ won F1 Brazilian Grand Prix at Interlagos in São Paulo, Brazil.

(a) Daniel Ricciardo

(b) Mark Webber

(c) Carlos Sainz

(d) Max Verstappen

(e) Pierre Gasly

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. Red Bull’s Max Verstappen (Netherlands) won F1 Brazilian Grand Prix at Interlagos in São Paulo, Brazil.

 

Q9. Name the Indian women shooter, who recently won World Cup finals in Women’s 10m Air Pistol event at Putian, China.

(a) Avneet Sidhu

(b) Manu Bhaker

(c) Sriyanka Sarangi

(d) Saniya Shaikh

(e) Tejaswini Sawant      

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. India’s Manu Bhaker created history at World Cup Finals in Women’s 10m Air Pistol event. She bagged India’s first gold medal in the tournament this year. She shot 244.7 to claim the top prize in the season-ending tournament of International Shooting Sport Federation at Putian in China.

Q10. On which day World Philosophy Day is observed globally?

(a) Second Saturday of November every year

(b) Third Thursday of November every year

(c) Fourth Monday of November every year

(d) Fourth Saturday of November every year

(e) First Sunday of November every year

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. The World Philosophy Day is observed globally on the third Thursday of November every year. This year it was observed on 21st November.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply