Computer Awareness For IBPS RRB CLERK MAINS 2019| 14th October 2019: Updates Quiz

Computer Awareness 14th October 2019:Daily Computer Awareness quiz is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Which of the following are computers that can be carried around easily?

(a) Minicomputers

(b) Supercomputers

(c) PCs

(d) Laptops

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp.Laptops are portable and easy to carry around.

Q2. Which among the following is a Super computer series developed by Indian scientists?

(a) Param

(b) Super30l

(c) Compaq Presario

(d) Cray YMP

(e) Blue Gene

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. PARAM is a series of supercomputers designed and assembled by the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) in Pune, India. The latest machine in the series is the PARAM Kanchenjunga.

Q3. What is the keyboard shortcut to centralise the selected text in Word?

(a) Ctrl + Esc

(b) Ctrl + C

(c) Alt + C

(d) Ctrl + E

(e) There is no keyboard shortcut for this operation

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. Ctrl+E is the short cut key to centralise selected text in MS Word.

Q4. Mobile Commerce is best described as

(a) The use of kiosks in marketing

(b) Transporting products

(c) Buying and selling goods/services through wireless handheld devices

(d) Using notebook PCs in marketing

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.4.(C)

Exp. M-commerce (mobile commerce) is the buying and selling of goods and services through wireless handheld devices such as cellular telephone and personal digital assistants (PDAs). Known as next-generation e-commerce, m-commerce enables users to access the Internet without needing to find a place to plug in.

Q5. ARP (address resolution protocol) is________.

(a) A TCP/IP protocol used to dynamically bind a high level IP address to a

low level physical hardware address

(b) ATCP/IP high level protocols for transferring files from one machine to another

(c) a protcol used to monitor computers

(d) a protocol that handles error and control messages

(e) All of the above

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp.Address Resolution Protocol – The TCP/IP protocol used to dynamically bind high level IP address to a low level physical hardware address. ARP is used across a single physical network and is limited to networks that support hardware broadcast

Q6. Any hardware component that allows you to enter data or instructions into a computer is called a(n) _________.

(a) printer

(b) storage device

(c) output device

(d) system unit

(e) input device

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. Input Device is that hardware component through which we enter data or provide input to computers.

Q7. Which among the following is one reason for problems of data integrity?

(a) Data availability constraints

(b) Data consistency

(c) Security constraints

(d) Unauthorized access of data

(e) Data redundancy

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp. Data integrity refers to the overall completeness, accuracy and consistency of data. And Data redundancy hampers data integrity.

Q8. Deleted data remains on a disk until _________.

(a) the data is overwritten

(b) the recycle bin is emptied

(c) a file compression utility is used

(d) the disk is scanned

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. Deleted data remains on a disk until the recycle bin is emptied

Q9. Which type of system can learn and adjust to new circumstances by themselves?

(a) Database management system

(b) Expert systems

(c) Geographical systems

(d) Neural networks

(e) File based systems

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. Neural Network is a computer system modeled on the human brain and nervous system.

Q10. Which of the following is NOT associated with Computers?

(a) Bit

(b) Binary

(c) Pencil

(d) Mouse

(e) Screen

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. Except Pencil all are associated with Computers. Hence Pencil is correct answer.

Related Links

For computer Notes

 

Leave a Reply