Current Affairs 14th October 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 14th October 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Mastercard India has appointed  as the Chief Operating Officer (COO) of the firm.

(a) Sandeep Bakhshi

(b) Ajaypal Singh Banga

(c) Vikas Varma

(d) Alfred F Kelly Jr

(e) Dilip Asbe

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. Mastercard India has appointed Vikas Varma as the Chief Operating Officer (COO) of the firm.

Q2.New book titled “How to Avoid a Climate Disaster: The Solutions We Have and the Breakthroughs We Need” will be released on June 2020. Who is the author of the book?

(a) Antonio Guterres

(b) Satya Nadella

(c) Audrey Azoulay

(d) Tim Cook

(e) Bill Gates

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp. Bill Gates’ new book titled “How to Avoid a Climate Disaster: The Solutions We Have and the Breakthroughs We Need” will be released on June 2020.

Q3. In which state the 10th edition of the Rashtriya Sanskriti Mahotsav-National Cultural Festival is being organized under the ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ campaign?

(a) Andhra Pradesh

(b) Kerala

(c) Nagaland

(d) Madhya Pradesh

(e) Mizoram

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. 10th edition of the Rashtriya Sanskriti Mahotsav-National Cultural Festival is being organized under the ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ campaign in Madhya Pradesh.

Q4. Who among the following has won the silver medal in World Women’s Boxing Championships at Ulan-Ude in Russia?

(a) Manju Rani

(b) Jamuna Boro

(c) Ekaterina Paltceva

(d) Laishram Sarita Devi

(e) MC Mary Kom

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. Manju Rani has won the silver medal in World Women’s Boxing Championships at Ulan-Ude in Russia.

Q5. Life Insurance Council has decided to launch first joint mass media campaign with the slogan ‘__________________’.

(a) Yogakshemam Vahamyaham

(b) With Us, You’re Sure

(c) Prithvi, Agni, Jal, Akash, Sabki Suraksha Hamare Paas

(d) Aapke Sachhe Advisor

(e) Sabse Pehle Life Insurance

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. Life Insurance Council has decided to launch first joint mass media campaign with the slogan ‘Sabse Pehle Life Insurance’.

Q6. The 2nd joint military exercise ‘Dharma Guardian-2019’ to promote military cooperation between India and Japan will be held in which state?

(a) Tripura

(b) Mizoram

(c) Goa

(d) Kerala

(e) Tamil Nadu

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. The 2nd joint military exercise ‘Dharma Guardian-2019’ to promote military cooperation between India and Japan will be held in Mizoram.

Q7. The 10th edition of the joint military exercise ___________________ between India and the US will be held at Joint Base Lewis-McChord (JBLM) in Seattle, US.

(a) Yudh Abhyas

(b) TSENTR

(c) Vajra Prahar

(d) Hand in Hand

(e) HimVijay

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. The 10th edition of the joint military exercise ‘Vajra Prahar 2019’ between India and the US will be held at Joint Base Lewis-McChord (JBLM) in Seattle, US.

Q8. World Standards Day (or International Standards Day) is celebrated internationally each year. What is the theme of day for 2019?

(a) International Standards and the Fourth Industrial Revolution

(b) Standards make cities smarter

(c) Standards Build Trust

(d) Standards, A common language

(e) Video standards create a global stage

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. World Standards Day (or International Standards Day) is celebrated internationally each year. The theme of day for 2019: Video standards create a global stage.

Q9. ___________________, Esther Duflo and Michael Kremer have been awarded with the Nobel Prize in Economics 2019 by tht Royal Swedish Academy of Sciences.

(a) Jagdish Bhagwati

(b) Abhijit Banerjee

(c) Kaushik Basu

(d) Jayati Ghosh

(e) Jean Dreze

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. Abhijit Banerjee, Esther Duflo and Michael Kremer have been awarded with the Nobel Prize in Economics 2019 by tht Royal Swedish Academy of Sciences.

Q10. Name the legendary Soviet cosmonaut who became the first human to walk in space passed away recently.

(a) Pavel Belyayev

(b) Valentina Tereshkova

(c) Yuri Gagarin

(d) Alexei Leonov

(e) Valeri Kubasov

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. The legendary Soviet cosmonaut ‘Alexei Leonov’ who became the first human to walk in space passed away recently.

Read in English

Attempt Current Affairs Quiz Based on 1st October 2019

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

3

Leave a Reply