Computer Awareness For IBPS RRB MAINS 2019| 13th September 2019: Updates Quiz

Computer Awareness 13th September 2019:Daily Computer Awareness quiz is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. How can you access the font size tool on font dialog box in MS Word?

(a) Ctrl + S                                          

(b) Ctrl + Shift + S

(c) Ctrl + P                                          

(d) Ctrl + Shift + P

(e) Alt + P

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. Ctrl + Shift + P is the shortcut key to access the font size tool on font dialog box.

Q2. What does ASCII stand for?

(a) American Standard Code for Information Intelligence

(b) American Standard Code for Income Interchange

(c)American Standard Code for Information Interchange

(d) American States Code for Intelligence Interchange

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. American Standard Code for Information Interchange, is a character encoding standard (the Internet Assigned Numbers Authority (IANA) prefers the name US-ASCII). ASCII codes represent text in computers, telecommunications equipment, and other devices.

Q3. What does the term GUI in computing stands for?

(a) Graphical utility interface

(b) Graphical user input

(c) Graphical user interface

(d) Graphics user intake

(e) Graphics user information

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. In computer science, a graphical user interface (GUI), is a type of user interface that allows users to interact with electronic devices through graphical icons and visual indicators.

Q4. What does 3G stands for?

(a) Third Generation

(b) Trillion Gigabyte

(c) Tenth Girdle

(d) Triple Generation

(e) Third Game

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp.3G, short form of third generation, is the third generation of wireless mobile telecommunications technology.

Q5. Which of the following is a binary number?

(a) 10101011

(b) 5600

(c) 2020

(d) 021

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. Binary Numbers use only ‘0’ and ‘1’.

Q6. Which of the following is related to Internet?

(a) WWW

(b) CPU

(c) RAM

(d) Bus

(e) Port

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. WWW refers to World Wide Web.

Q7. What is the full form of MICR?

(a) Magnetic Ink Character Recognition

(b) Magnetic Ink Code Reader

(c) Magnetic Ink Cases Reader

(d) Magnetic Instant Code Recognition

(e) Magnetic Ink Code Recognition

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. MICR is a technology which allows machines to read and process cheques enabling thousands of cheque transactions in a short time. MICR code is usually a nine-digit code comprising of some important information about the transaction and the bank.

Q8. Text in a column is generally aligned ______ .

(a) Justified

(b) Right

(c) Centre

(d) Left

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. Justified—text is aligned along the left margin, and letter- and word-spacing is adjusted so that the text falls flush with both margins, also known as fully justified or full justification.

Q9. Which of the following terms is related to Internet connectivity?

(a) IP

(b) TCP

(c) Gopher

(d) Both (a) and (b)

(e) All of the above

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. IP, TCP and Gopher all are protocols governing the internet. IP-Internet Protocol, TCP- Transmission Control Protocol

Q10. What is the short cut key to open Font dialog box in MS Word?

(a) Ctrl + F          

(b) Alt + Ctrl + F

(c) Ctrl + D                                          

(d) Ctrl + Shift + D

(e) Alt + F4

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. Ctrl + D is the shortcut key to open font dialog box.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

3

Leave a Reply