Current Affairs 13th September 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 13th September 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1.NITI Aayog has selected which company to set up India’s first Digital Capability Centre (DCC)?

(a) Google

(b) Microsoft

(c) Reliance

(d) McKinsey

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp.The National Institution for Transforming India (NITI Aayog) has selected McKinsey & Company to set up India’s first Digital Capability Centre (DCC), which will showcase advanced technologies and provide a test bed for emerging innovations. McKinsey supports five such digital capability centres across the globe – Aachen, Chicago, Singapore, Venice, and Beijing. DCC is a unique digital manufacturing learning centre offering company leaders and their workforces hands-on experience and workshops in next generation technology to help them advance their operations, design and productivity and can be used at all levels of the value chain.

Q2.Which country has become first in Asia to roll out plain cigarette packaging?

(a) Thailand

(b) Indonesia

(c) India

(d) Singapore

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp.Thailand has become first country in Asia to roll out plain cigarette packaging. Here, the health impact is huge and smoking-related illnesses are a leading cause of death. The standardized packaging includes a graphic picture of tobacco’s effects on the body and the logo-free brand name written in plain font. In 2012, Australia became the first country in the world to introduce plain packaging.

Q3.India’s 2nd riverine Multi-Modal terminal (MMT) in built on which river?

(a) Ganga

(b) Yamuna

(c) Brahmaputra

(d) Godavari

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp.India’s 2nd riverine Multi-Modal terminal (MMT) has been inaugurated   by Prime Minister Narendra Modi at Sahibganj in Jharkhand on 12th September 2019.  It is constructed by Inland Waterways Authority of India (IWAI) on river Ganga under Jal Marg Vikas Project at a cost of Rs 290 crore in a record time of about 2 years.  The terminal at Sahibganj will open up industries of Jharkhand and Bihar to the global market and provide Indo-Nepal cargo connectivity through waterways route. India’s first MMT was built at Varanasi.

Q4.Gurugram Police has tied up with which tech giant for traffic updates?

(a) Microsoft

(b) Facebook

(c) Google

(d) Infosys

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp.The Gurugram traffic police have tied up with Google maps for dissemination of traffic related information such as planned road closures, diversions, traffic alerts regarding road crash etc. in real time for public use. The basic idea behind this arrangement is to prompt commuters to make intelligent choices in order to make their commuting experience hassle-free.

Q5. Name the part of the World Bank Group which has signed an MoU with the Finance Industry Development Council to collaborate on the training of NBFCs in the country.

(a) International Bank for Reconstruction and Development

(b) International Development Association

(c) International Centre for Settlement of Investment Disputes

(d) International Finance Corporation

(e) Multilateral Investment Guarantee Agency

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. The International Finance Corporation (IFC), part of the World Bank Group, has signed a MoU with the Finance Industry Development Council to collaborate on the training of NBFCs in the country.

Q6. ______________________ and Indian Institute of Science Bangalore were ranked number 1 among the 56 Indian institutes on the list of the best universities in the World University Rankings 2020 published by Times Higher Education.

(a) Indian Institute of Technology Ropar

(b) Indian Institute of Technology Delhi

(c) Indian Institute of Technology Bombay

(d) Indian Institute of Technology BHU

(e) Indian Institute of Technology Mandi

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. Indian Institute of Technology Ropar and Indian Institute of Science Bangalore were ranked number 1 among the 56 Indian institutes on the list of the best universities in the World University Rankings 2020 published by Times Higher Education.

Q7. The Defence Research Development Organization has handed over the 2nd airborne warning plane,______________ , to the Indian Air Force.

(a) HAL Tejas

(b) MiG-21

(c) Netra

(d) SEPECAT Jaguar

(e) Beriev A-50

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. The Defence Research Development Organization (DRDO) has handed over the second airborne warning plane, Netra, to the Indian Air Force.

Q8. Managing Director and Chief Executive Officer of Karnataka Bank, has been inducted to the managing committee of Indian Banks’ Association (IBA). Who is the Chairman of Indian Banks’ Association?

(a) Sunil Mehta

(b) Shaktikanta Das

(c) Viral Acharya

(d) Krishnamurthy Subramanian

(e) Shikha Sharma

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. Managing Director and Chief Executive Officer of Karnataka Bank, has been inducted to the managing committee of Indian Banks’ Association (IBA). Chairman of Indian Banks’ Association: Sunil Mehta.

Q9. India has joined the Global Antimicrobial Resistance (AMR) Research and Development (R & D) hub as a new member. The Hub was launched in which year?

(a) 2014

(b) 2015

(c) 2016

(d) 2017

(e) 2018

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. India has joined the Global Antimicrobial Resistance (AMR) Research and Development (R & D) hub as a new member. The Hub was launched in 2018.

Q10. Name the Australian fast bowler who has become the first woman to claim two hat­tricks in limited overs cricket.

(a) Nicole Bolton

(b) Meg Lanning

(c) Megan Schutt

(d) Tayla Vlaeminck

(e) Georgia Wareham

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. Australian fast bowler Megan Schutt become the first woman to claim two hat­tricks in limited overs cricket.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

3

Leave a Reply