Computer Awareness For IBPS RRB MAINS 2019| 17th September 2019: Updates Quiz

Computer Awareness 17th September 2019:Daily Computer Awareness quiz is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Codec refers to _____?

(a) Coder-decoder

(b) Co-declaration

(c) Command declaration

(d) Command decoding

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. A codec is a device or computer program for encoding or decoding a digital data stream or signal.

Q2. What are general purpose computers used for?

(a) Accounting

(b) Creating a small database

(c) Performs calculation

(d) All of the above

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. General purpose computers can perform all those tasks.

Q3. Which among the following is an architecture followed by P2P?

(a) Client/ server

(b) Distributed

(c) Centralized

(d) 1- tier

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. Peer-to-peer (P2P) computing or networking is a distributed application architecture that partitions tasks or workloads between peers.

Q4. A prescribed set of well-defined instructions for solving mathematical problems is called __________.

(a) a compiler

(b) a code

(c) a description

(d) an algorithm

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. An algorithm is a self-contained step-by-step set of operations to be performed. Algorithms perform calculation, data processing, and/or automated reasoning tasks.

Q5. Copying a process from memory to disk to allow space for other processes is Called

(a) Swapping

(b) Deadlock

(c) Demand Paging

(d) Page Fault

(e) Cloud Computing

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. Swapping concept comes in terms of process scheduling. Scheduler removes process from CPU for duration and reduces the degree of multiprogramming. And after some time these process can again be reintroduced into main memory.

Q6. Which of these is not a feature of Hierarchical model?

(a) Organizes the data in tree-like structure

(b) Parent node can have any number of child nodes

(c) Root node does not have any parent

(d) Child node can have any number of parent nodes

(e) All are features of hierarchical model

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. A hierarchical database model is a data model in which the data is organized into a tree-like structure. The hierarchical database model mandates that each child record has only one parent, whereas each parent record can have one or more child records.

Q7. Palmtop computer is also known as _______.

(a) Personal computer

(b) Notebook computer

(c) Tablet PC

(d) Handled computer

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. A Palmtop PC was an about pocket calculator-sized, battery-powered PC in a horizontal clamshell design with integrated keyboard and display. It could be used like a subnotebook, but was light enough to be comfortably used handheld as well. That is the reason they were also known as handheld devices.

Q8. Which of the following option will not be helpful to instruct Word to stop bulleting paragraphs?

(a) press the enter key twice

(b) click the Undo button on the Standard toolbar

(c) press the backspace key to remove the bullet

(d) click the Bullets button on the Formatting toolbar

(e) All of the above

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. Clicking undo button in this context will not end bulleting.

Q9. What is the function of an operating system?

(a) Manages computer’s resources very efficiently

(b) Takes care of scheduling jobs for execution

(c) Manages the flow of data and instructions

(d) All of the above

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. All the given options are functions of operating system.

Q10. The DBMS acts as an interface between what two components of an enterprise-class database system?

(a) Database application and the database

(b) Data and the database

(c) The user and the database application

(d) Database application and SQL

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. DBMS acts as an interface between database application and the database.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

Leave a Reply