Current Affairs 17th October 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 17th October 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Mastercard, along with cricketer __________________ , launched a nationwide initiative ‘Team Cashless India’ to accelerate the acceptance and adoption of digital payments.

(a) Hardik Pandya

(b) Rohit Sharma

(c) Mahendra Singh Dhoni

(d) Virat Kohli

(e) Ravindra Jadeja

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. Mastercard, along with cricketer Mahendra Singh Dhoni, launched a nationwide initiative  ‘Team Cashless India’ to accelerate the acceptance and adoption of digital payments.

Q2. The death anniversary of the mystic bard Fakir Lalon Shah is being observed in Bangladesh. In which of the following year Fakir Lalon Shah died?

(a) 1890

(b) 1891

(c) 1892

(d) 1893

(e) 1894

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. The 129th death anniversary of the mystic bard Fakir Lalon Shah is being observed in Bangladesh. He was died in 1890.

Q3. Which of the following state celebrates Shirui Lily Festival?

(a) Assam

(b) Manipur

(c) Arunachal Pradesh

(d) Meghalaya

(e) Mizoram

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. Union Minister of State (Independent Charge) for Tourism and Culture Prahlad Singh Patel inaugurated Shirui Lily Festival, 2019 at Shirui Vangayan Ground of Ukhrul in Manipur.

Q4. Who among the football player received his 6th Golden Shoe as the top scorer in the European leagues?

(a) Neymar Da Silva Santos

(b) Zlatan Ibrahimovic

(c) Andres Iniesta

(d) Cristiano Ronaldo

(e) Leo Messi

Answer & Explanation
Ans.4.(e)

Exp. Barcelona captain Leo Messi received his 6th Golden Shoe as the top scorer in the European leagues.

Q5. India’s longest Tunnel Chenani- Nashri on NH 44, in _______________ will be named after Bhartiya Jansangh Founder Dr Shyama Prasad Mukherjee.

(a) Andhra Pradesh

(b) Kerala

(c) Jammu and Kashmir

(d) Maharashtra

(e) Assam

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. India’s longest Tunnel Chenani- Nashri on NH 44, in Jammu and Kashmir will be named after Bhartiya Jansangh Founder Dr Shyama Prasad Mukherjee.

Q6. The 17-year-old Mumbai teenager_______________ make history as he became the youngest cricketer in the world to score a double century in One Day cricket.

(a) Ayush Jethwa

(b) Aman Tiwari

(c) Aayush Zimare

(d) Yashasvi Jaiswal

(e) Bhargav Patil

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. The 17-year-old Mumbai teenager Yashasvi Jaiswal make history as he became the youngest cricketer in the world to score a double century in One Day cricket.

Q7. Which of the following day is observed as United Nations International Day for the Eradication of Poverty?

(a) 15 October

(b) 19 October

(c) 18 October

(d) 16 October

(e) 17 October

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp. The United Nations’ (UN) International Day for the Eradication of Poverty is observed on October 17 each year since 1993.

Q8. Textiles Secretary, Ravi Capoor, inaugurated the ______________ of the Indian Handicrafts and Gifts Fair (IHGF) at the India Expo Centre & Mart at Greater Noida.

(a) 48th edition

(b) 47th edition

(c) 46th edition

(d) 45th edition

(e) 44th edition

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. Textiles Secretary, Ravi Capoor, inaugurated the 48th edition of the Indian Handicrafts and Gifts Fair (IHGF) at the India Expo Centre & Mart at Greater Noida

Q9. Which of the following country announced the establishment of the Mohamed bin Zayed University of Artificial Intelligence( MBZUAI)?

(a) Saudi Arabia

(b) Oman

(c) Iran

(d) UAE

(e) Iraq

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. UAE announced the establishment of the Mohamed bin Zayed University of Artificial Intelligence( MBZUAI) in Abu Dhabi.

Q10. What is the theme of Indian Handicrafts and Gifts Fair (IHGF) 2019?

(a) Reduce, Reuse, Recycle

(b) Reuse, Reduce, Recycle

(c) Reduce, Recycle, Reuse

(d) Recycle, Reduce, Reuse

(e) Reuse, Recycle, Reduce

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Textiles Secretary, Ravi Capoor, inaugurated the 48th edition of the Indian Handicrafts and Gifts Fair (IHGF) at the India Expo Centre & Mart at Greater Noida. The theme of IHGF-Delhi Fair 2019: Reduce, Reuse, Recycle.

Read in English

Attempt Current Affairs Quiz Based on 1st October 2019

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply