Computer Awareness For IBPS RRB MAINS 2019| 30th September 2019: Updates Quiz

Computer Awareness 30th September 2019:Daily Computer Awareness quiz is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1.Which access method is used for obtaining a record from a cassette tape?

(1) Direct

(2) Sequential   

(3) Random

(4) All of the above         

(5) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Q2.An optical input device that interprets pencil marks on paper media is

(1)  OMR

(2) Punch card reader

(3) Optical scanner

(4) magnetic tape

(5) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Q3.The section of the CPU that selects, interprets and sees the execution of program instructions

(1) Memory

(2) Register        

(3) Control unit

(4) ALU

(5) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Q4.A common boundary between two systems is called

(1) inter direction

(2) Interface      

(3) Surface

(4) All of the above         

(5) None of  these

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Q5.The basic input/output system (BIOS) is stored in:

(1) RAM

(2) ROM

(3) The CPU

(4) The hard drive

(5) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Q6.The arranging of data in a logical sequence is called:

(1) Sorting

(2) Classifying

(3) Reproducing

(4) Summarizing              

(5) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Q7.The father of Modern Computer is

(1) Charles Babbage

(2) Von-Neumann          

(3) Denies Ritchie

(4) Blaise Pascal

(5) None of these

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Q8.__Helps in capturing row data and entering into computer system.

(1)CPU

(2) integrated circuit

(3) Input device

(4) mother board            

(5) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Q9.A CPU contains-

(1) card-reader and a printing device      

(2)Analytical engine and a control unit

(3)A control unit and an arithmetic logic unit

(4)An arithmetic logic unit and a card reader

(5)None of these

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Q10.Computations and logical operations are performed by the –

(1) RAM

(2) ALU                

(3)Register

(4) control unit 

(5)None of these

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Related Links

For computer Notes

Leave a Reply