Computer Awareness For IBPS RRB MAINS 2019| 9th October 2019: Updates Quiz

Computer Awareness 9th October 2019:Daily Computer Awareness quiz is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. _______ are specially designed computer chips that reside other devices. Such as your car or your electronic thermostat.  

(a) Severs

(b) Embedded computers

(c) Robotic Computers 

(d) Mainframe

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. An embedded system is a computer system with a dedicated function within a larger mechanical or electrical system, often with real-time computing constraints. It is embedded as part of a complete device often including hardware and mechanical parts.

Q2. Primary Memory stores: 

(a) Result

(b) Data

(c) Programs

(d) All of these

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp.  All of these can be stored by primary memory.

Q3. Non-physical components of the computer are referred to as  _______.

(a) CPU

(b) Software

(c) Hardware

(d) Program 

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp.  Software components are not physical or tangible components.

Q4. What was the first fully electronic general purpose computer in the world? 

(a) ENIAC

(b) EDSAC

(c) EDVAC

(d) UNIVAX

(e) Z1

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. ENIAC was the first electronic general purpose computer in the world.

Q5. Which of the following is/are file extension(s) in DOS? 

(a) EXE

(b) BAT

(c) COM

(d) All of these

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp.  All of these re file extension(s) in DOS.

Q6. A ______ is an icon on the desktop that provides a user with immediate access to a program of file.

(a) Kernel

(b) Buffer

(c) Shortcut

(d) Spooler

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp.  A shortcut is an icon on the desktop that provides a user with immediate access to a program of file.

Q7. A graphical input device that can generate digital signals that represent the movement of a pen is known as 

(a) Light pen

(b) Data tablet

(c) Touch Panel

(d) Mouse

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. A light pen is a computer input device in the form of a light-sensitive wand used in conjunction with a computer’s CRT display. It allows the user to point to displayed objects or draw on the screen in a similar way to a touchscreen but with greater positional accuracy.

Q8. An input device that reads printed text employing optical character pattern matching, is known as _________

(a) Scanner

(b) Magnetic disk

(c) Mouse

(d) Magnetic tape

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. A scanner is a device that captures images from photographic prints, posters, magazine pages, and similar sources for computer editing and display.

Q9. How many types of semiconductor memory does a computer have?

(a) Four 

(b) Eight

(c) One

(d) Two

(e) Five

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. There are two main kinds of semiconductor memory, volatile and non-volatile. Examples of non-volatile memory are flash memory (used as secondary memory) and ROM, PROM, EPROM and EEPROM memory (used for storing firmware such as BIOS). Examples of volatile memory are primary storage, which is typically dynamic random-access memory (DRAM), and fast CPU cache memory, which is typically static random-access memory (SRAM) that is fast but energy-consuming, offering lower memory areal density than DRAM.

Q10. Which among the following is a component of ROM?

(a) Magnetic cores

(b) Micro-Processors

(c) Photoelectric cells

(d) Floppy disks

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Magnetic cores are component of a ROM.

Related Links

For computer Notes

 

Leave a Reply