Current Affairs 9th October 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 9th October 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. The Nobel Assembly has announced the 2019 Nobel Prize in Physics. The prize will be awarded to-?

(a) James Gunn, Dick Bond and Frans Pretorius

(b) Helen Sawyer Hogg, Paul Steinhardt and Joseph Silk

(c) William G. Kaelin, Sir Peter J. Ratcliffe and Gregg L. Semenza

(d) James Peebles, Michel Mayor and Didier Queloz

(e) Paul Steinhardt, Sir Peter J. Ratcliffe and Didier Queloz

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. The Nobel Assembly has announced the 2019 Nobel Prize in Physics. The prize will be awarded to James Peebles, Michel Mayor and Didier Queloz. James Peebles was honoured for his contributions to the understanding of the evolution of the Universe and Earth’s place in the cosmos. Michel Mayor and Didier Queloz were awarded the prize for finding 51 Pegasi b, a gas giant orbiting a star 50 light-years away. It was the first exoplanet to be discovered orbiting a star like our own.

Q2. William G. Kaelin has got the Nobel 2019 recently. He is a professor of medicine in which university?

(a) Yale University

(b) Harvard University

(c) Stanford University

(d) Massachusetts Institute of Technology

(e) University of Oxford

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. William “Bill” G. Kaelin Jr. is a professor of medicine at Harvard University and the Dana–Farber Cancer Institute. His laboratory studies tumor suppressor proteins. Kaelin is a 2016 recipient of the Lasker Award for Basic Medical Research. William G. Kaelin Jr won the Nobel Prize in Physiology or Medicine 2019.

Q3. James Peebles has won the Nobel prize 2019. He is a/an ______________ astrophysicist, astronomer, and theoretical cosmologis.

(a) Japanese

(b) French

(c) Brazilian

(d) Canadian

(e) African

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. The Nobel Assembly has announced the 2019 Nobel Prize in Physics. The prize will be awarded to James Peebles, Michel Mayor and Didier Queloz. James Peebles was honoured for his contributions to the understanding of the evolution of the Universe and Earth’s place in the cosmos. Michel Mayor and Didier Queloz were awarded the prize for finding 51 Pegasi b, a gas giant orbiting a star 50 light-years away. It was the first exoplanet to be discovered orbiting a star like our own. James Peebles is a Canadian-American astrophysicist, astronomer, and theoretical cosmologist who is currently the Albert Einstein Professor Emeritus of Science at Princeton University.

Q4. The Indian Air Force was officially established in which year?

(a) 1949

(b) 1932

(c) 1935

(d) 1956

(e) 1921

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. The Indian Air Force was officially established on 08th October 1932. Its first ac flight came into being on 01 Apr 1933. It possessed a strength of six RAF-trained officers and 19 Havai Sepoys (literally, air soldiers).

Q5. United Nations celebrates World Post Day every year on-?

(a) 10th October

(b) 08th October

(c) 07th October

(d) 11th October

(e) 09th October

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. United Nations celebrates World Post Day every year on 9 October. The purpose of World Post Day is to bring awareness to the Post’s role in the everyday lives of people and businesses, as well as its contribution to global social and economic development. The Posts in many countries use the event to introduce or promote new postal products and services.

Q6. This year’s (2019) Global Observance of World Habitat Day was held held in Mexico City on-?

(a) 07th October

(b) 08th October

(c) 06th October

(d) 09th October

(e) 10th October

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. This year’s Global Observance of World Habitat Day will be held in Mexico City on Monday, 7th October. Celebrations will also be held across the world, including in the capital of Cameroon – Yaounde, Nakuru in Kenya, and Vancouver in Canada.

Q7. Who has clinched a record-extending 15th World Gymnastics Championship title in Stuttgart, Germany?

(a) Laurie Hernandez

(b) Gabby Douglas

(c) Simone Biles

(d) Aly Raisman

(e) McKayla Maroney

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. Simone Biles has clinched a record-extending 15th World Gymnastics Championship title in Stuttgart, Germany. With the victory, she has become the event’s most decorated woman. Simone Biles won a record 21st medal at the world gymnastics championships as the United States retained their women’s team all-around title.

Q8. Which organisation has launched “Faceless e-Assessment scheme” that eliminates physical interface between an assessing officer and an assessee?

(a) CBDT

(b) IRDAI

(c) ESIC

(d) RBI

(e) SEBI

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. The Central Board of Direct Taxes has launched “Faceless e-Assessment scheme” that eliminates physical interface between an assessing officer and an assessee. They also inaugurated the National e-Assessment Centre (NeAC).

Q9. What is the theme for World Habitat Day 2019?

(a) To sustainable waste management to achieve Sustainable Development Goal 11

(b) Frontier Technologies as an innovative tool to transform waste to wealth

(c) The focus of this year’s World Habitat Day is promoting the contribution of innovative frontier technologies

(d) Remind the world that we all have the power and the responsibility

(e) None of the given options is true

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. The United Nations designated the first Monday of October of every year as World Habitat Day. The Day is observed to remind the world that we all have the power and the responsibility to shape the future of our cities and towns. The focus of this year’s World Habitat Day is promoting the contribution of innovative frontier technologies to sustainable waste management to achieve Sustainable Development Goal 11: inclusive, safe, resilient and sustainable cities. This year’s (2019) Global Observance of World Habitat Day will be held in Mexico City.

Q10. World Economic Forum has released the Global Competitiveness Index report recently. India has moved down 10 places to rank _______________ on an annual global competitiveness index.

(a) 71st

(b) 62nd

(c) 68th

(d) 53rd

(e) 46th

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. World Economic Forum has released the Global Competitiveness Index report. In total, there are 103 indicators distributed across the 12 pillars on which the performance of the countries was evaluated. As per the WEF’s released report, India has moved down 10 places to rank 68th on an annual global competitiveness index which was topped by Singapore.

Read in English

Attempt Current Affairs Quiz Based on 1st October 2019

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply