Current Affairs 10th December 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 10th December 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. _______________ has been selected as the world’s leading Sports tourism Destination at the 26th edition of the World Travel Awards (WTA) being held in Muscat, Oman.

(a) Berlin

(b) Dubai

(c) Rome

(d) Abu Dhabi

(e) Paris

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. Abu Dhabi (UAE) has been selected as the world’s leading Sports tourism Destination at the 26th edition of the World Travel Awards (WTA) being held in Muscat, Oman.

Q2. How many entrepreneurs will be trained by Walmart from the micro, small & medium enterprises (MSME) sector?

(a) 50,000 entrepreneurs

(b) 40,000 entrepreneurs

(c) 30,000 entrepreneurs

(d) 20,000 entrepreneurs

(e) 10,000 entrepreneurs

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. US retail major Walmart will train 50,000 entrepreneurs from the micro, small & medium enterprises (MSME) sector. The objective will be fulfilled by opening 25 institute hubs in India in next five years which would train the MSME entrepreneurs.

Q3. In which of the following schemes of union government sanctioned loans worth over 10 lakh crore rupees till 1st November 2019?

(a) Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana

(b) Pradhan Mantri Mudra Yojana

(c) Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana

(d) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana

(e) Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. Union Government informed that loans worth over 10 lakh crore rupees have been sanctioned till 1st November this year under the Pradhan Mantri Mudra Yojana, PMMY.

Q4. Name the state where Khadi and Village Industries Commission (KVIC) distributed 500 Bee Boxes, 500 Electric Pottery Wheels and 200 Leather Tool Kits.

(a) Maharashtra

(b) Madhya Pradesh

(c) Gujarat

(d) Rajasthan

(e) Uttar Pradesh

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. Khadi and Village Industries Commission (KVIC) distributed 500 Bee Boxes, 500 Electric Pottery Wheels and 200 Leather Tool Kits in an event organised by KVIC in Boondi District, Rajasthan

Q5. What is the length of Multi Cell Box Type Load Class 70 bridge which was recently inaugurated by Jammu and Kashmir Lt Governor Girish Chandra Murmu?

(a) 72-metre

(b) 70-metre

(c) 68-metre

(d) 66-metre

(e) 64-metre

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. Jammu and Kashmir Lt Governor Girish Chandra Murmu inaugurated the 72-metre long Multi Cell Box Type Load Class 70 bridge to the Nation in Rajouri.

Q6. Who among the following has not been honoured with “The Diwali – Power of One” award 2019?

(a) Volodymyr Yelchenko

(b) Frantisek Ruzicka

(c) Sergey Kiriyenko

(d) Kairat Abdrakhmanov

(e) Nicholas Emiliou

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. Sergey Kiriyenko has not been honoured with ‘The Diwali – Power of One’ award 2019 in recognition and celebration of their work, especially at the United Nations, for a secure and peaceful world.

 

Q7. National Stock Exchange recently launched interest rate options on _______ Government bonds.

(a) 10-year

(b) 5-year

(c) 12-year

(d) 14-year

(e) 2-year

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. National Stock Exchange launched interest rate options on ten-year Government bonds.

Q8. Which of the following bank of india has provided $500 million (Rs 3561 crore) Line of Credit(LoC) to Bangladesh for defence-related procurement in the neighbouring country?

(a) Bank of Baroda

(b) Reserve Bank of India

(c) Punjab National Bank

(d) Export-Import Bank of India

(e) State Bank of India

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. India’s Exim Bank (Export-Import Bank of India) has provided $500 million (Rs 3561 crore) Line of Credit(LoC) to Bangladesh for defence-related procurement in the neighbouring country.

Q9. Who among the following news anchor has been elected as President of News Broadcasters Federation of India?

(a) Punya Prasun Bajpai

(b) Arnab Goswami

(c) Rajdeep Sardesai

(d) Deepak Chaurasia

(e) Rajat Sharma

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. The News Broadcasters Federation (NBF), the country’s largest association of over 78 news channels, has elected editor-in-chief of Republic TV Arnab Goswami as the President of its governing board.

Q10. A memorandum of understanding (MoU) has been signed between ________________________ and Suadi Aramco (Asia) for the development of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) Ecosystem in India in Oil & Gas Sector.

(a) Solar Energy Corporation of India

(b) National Small Industries Corporation

(c) National Textile Corporation Limited

(d) Council of Small Industries Corporations

(e) Indian Trading Corporation

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. A memorandum of understanding (MoU) has been signed between National Small Industries Corporation (NSIC) and Suadi Aramco (Asia) for the development of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) Ecosystem in India in Oil & Gas Sector.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

Leave a Reply