Current Affairs 10th July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 10th July 2019: Daily GK updates quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1.Which Bank recently announced to pull out of global equities sales and trading to scale back investment banking?

a)Deutsche Bank

b)Barclays Bank

c)HSBC India

d)DBS Bank

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp.German bank, Deutsche Bank announced to pull out of global equities sales and trading with an aim to scale back investment banking. The decision is expected to cut off 18,000 jobs for a globally of around 74,000 employees by 2022.

Q2.Prime Minister Modi recently unveiled the statue of former Prime Minister Lal Bahadur Shastri at which city?

(a)New Delhi

(b)Ranchi

(c)Varanasi

(d)Karnal

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp.Prime Minister Narendra Modi unveiled the statue of former Prime Minister Lal Bahadur Shastri at the Lal Bahadur Shastri International Airport, Varanasi. PM Modi also launched the tree-plantation drive at Anand Kanan Vatika in Varanasi.

Q3. India and which country recently resolved to exchange crucial information on drug trafficking and precursors?

(a)Russia

(b)Myanmar

(c)Nepal

(d)Maldives

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp.India and Myanmar resolved to exchange crucial information relating to drug trafficking and precursors.  The decision came after 4th Director General level talks between Narcotics Control Bureau (NCB) and Central Committee for Drug Abuse Control (CCDAC) in New Delhi.

Q4. Who among the following have won the gold medal in the 53kg category at the Grand Prix of Spain?

(a) Pooja Dhanda

(b) Divya Kakran

(c) Veronika Chumikova

(d) Vinesh Phogat

(e) Geeta Phogat

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. Wrestler Vinesh Phogat has won a gold medal in the 53kg category, while Divya Kakran has won the gold medal in the 68kg category at the Grand Prix of Spain. Pooja Dhanda (57kg) has won a silver after losing the title clash to Russia’s Veronika Chumikova.

Q5. Assam Tourism Development Corporation will spent 150 crore rupees to develop the 316 locations under Axom Darshan. Who is the present CM of Assam?

(a) Manohar Lal Khattar

(b) Pema Khandu

(c) Sarbananda Sonowal

(d) Nongthombam Biren Singh

(e) Neiphiu Rio

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. Assam Tourism Development Corporation will spent 150 crore rupees to develop the 316 locations under Axom Darshan. CM: Sarbananda Sonowal

Q6. Who among the following have won the 2019 Croatia Grand Chess Tour title?

(a) Wesley So

(b) Magnus Carlsen

(c) Levon Aronian

(d) Viswanathan Anand

(e) Anish Giri

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. Magnus Carlsen won the 2019 Croatia Grand Chess Tour title. He scored 8 points. Wesley So finished second with 7 points. India’s Viswanathan Anand ended up with 4.5 points and finished 11th.

Q7. Who among the following has assumed charge as Force Commander of United Nations Mission in South Sudan?

(a) Shailesh Tinaikar

(b) BS Dhanoa

(c) Karambir Singh

(d) Bipin Rawat

(e) Vinod Rai

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. Lieutenant General Shailesh Tinaikar of India assumes charge as Force Commander of United Nations Mission in South Sudan.

Q8. Who has sworn in as the new prime minister of Greece recently?

(a) Constantine Mitsotakis

(b) Georgios Kountouriotis

(c) Alexandros Mavrokordatos

(d) Lucas Papademos

(e) Kyriakos Mitsotakis

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. Kyriakos Mitsotakis was sworn in as the prime minister of Greece.  Mitsotakis is the son of former prime minister Constantine Mitsotakis, one of the country’s longest serving parliamentarians.

Q9. Which state government has decided to give monthly allowance of Rs 10,000 to Padma award winners of the state facing financial problems?

(a) Odisha

(b) West bengal

(c) Jharkhand

(d) Nagaland

(e) Haryana

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. Odisha government has decided to give monthly allowance of Rs 10,000 to Padma award winners of the state facing financial problems. The decision has been taken on the basis of the Culture Department’s report on the economic conditions of the Padma award winners of the state.

Q10. Name the three-year roadmap finalised by Reserve Bank of India board to improve regulation and supervision of the central bank?

(a) Ullaas 2022

(b) Anubhav 2022

(c) Utkarsh 2022

(d) Lakshya 2022

(e) Uday 2022

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. The Reserve Bank of India board has finalised a three-year roadmap ‘Utkarsh 2022’. It is a three-year road map for medium term objectives to be achieved for improving regulation and supervision of the central bank.

 

 

Leave a Reply