Current Affairs 11th April 2019: Quiz

Current Affairs 10th April 2019 for Bank, SSC & Railway Exams

Q1. Exercise ‘Bold Kurukshetra 2019’ began in Uttar Pradesh between India and which country?

(a) Singapore

(b) Indonesia

(c) Malaysia

(d) Maldives

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp.India, Singapore joint military exercise, ‘Bold Kurukshetra 2019’ began on April 8, 2019 at Babina Cantonment, Jhansi, Uttar Pradesh. This is the 12th edition of the exercise. The three-day exercise is being conducted to develop military technology, boost maritime security and bolster the nations’ fight against terrorism.

Q2. Which institution recently ruled that woman can file dowry harassment case from place she has taken shelter?

(a) Central Government

(b) Supreme Court

(c) National Commission for Women

(d) Delhi High Court

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.The Supreme Court on April 9, 2019 ruled that a woman, who fled her marital or matrimonial home due to cruelty of dowry harassment, can file a case of dowry harassment against her husband and in-laws from the place she has taken shelter under Section 498 of the Indian Penal Code (IPC).

Q3. Which organisation launched a course in Film Criticism and the Art of Review recently?

(a) Ministry of Information and Broadcasting

(b) Whistling Woods International

(c) Film and Television Institute of India

(d) Lalit Kala Academy

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.The Film and Television Institute of India (FTII) on April 10, 2019 announced a course in Film Criticism and the Art of Review for the first time. The course meets a long-standing demand of cinema critics, film reviewers, film bloggers, research scholars, film academics and anyone who has more than ordinary interest in cinema.

Q4. India recently evacuated peacekeeping CRPF contingent from which African country?

(a) Serbia

(b) Rwanda

(c) Morocco

(d) Libya

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp.India recently evacuated its peacekeeping forces comprising 15 CRPF personnel from Tripoli after the situation suddenly worsened in Libya. The military conflict in Libya escalated after the Libyan National Army (LNA) launched a surprise air strike in Tripoli.

Q5. The Election commission of India has stalled the release of a biopic during election period. Which political leader was the film based on?

(a) Rahul Gandhi

(b) Manmohan Singh

(c) PM Narendra Modi

(d) Atal Bihari Vajpayee

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp.The Election Commission of India on April 10, 2019 banned the release of any biopic, including a film on Prime Minister Narendra Modi, which was scheduled to release on April 11, the same day when the seven-phase Lok Sabha elections are scheduled to begin.

Q6. Which body has urged the media to do objective reporting on polls and exercise caution against paid news?

(a) SC

(b) PCI

(c) NBA

(d) CBFC

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp.The Press Council of India has issued new guidelines, urging the media to do objective reporting on the upcoming Lok Sabha elections and cautioning it against the phenomenon of paid news. Under the guidelines, while reporting on the actual campaign, a newspaper may not leave out any important point raised by a candidate and make an attack on his or her opponent.

Q7. President Ram Nath Kovind has launched which app for the families of martyred CRPF troops?

(a) Veer Parivar

(b) Veer Shakti

(c) Valour

(d) CRPF Suraksha

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp.President Ram Nath Kovind on April 9, 2019 launched ‘Veer Parivar App’, a mobile application for families of CRPF personnel killed in the line of duty. The application will act as an interface between the Central Reserve Police Force (CRPF) authorities and the next of kin of the slain personnel.

Q8. Senior politician K M Mani passed away on April 9. He served as the former finance minister and as one of the leading political figures in which among the following states?

(a) Tamil Nadu

(b) Karnataka

(c) Andhra Pradesh

(d) Kerala

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp.Kerala Congress (M) chairman and former state Finance Minister K M Mani, who had been one of the leading figures of Kerala politics for nearly five decades, passed away at a private hospital in Kerala on April 9, 2019. Mani had been an MLA from Kerala’s Pala assembly constituency for over five decades.

Q9.  Kudremukh National Park is located in which state?

(a) Karnataka

(b) Tamil Nadu

(c) Andhra Pradesh

(d) Telangana

(e) Kerala

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. Designated as national park in the year 1987, Kudremukh National Park is located in the Chikkamagaluru district of Karnataka state.

Q10. Where is the headquarter of First Rand Bank?

(a) USA

(b) South Africa

(c) Brazil

(d) Australia

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. FirstRand Limited, also referred to as FirstRand Group is the holding company of FirstRand Bank, and is a financial services provider in South Africa. It is one of the financial services providers licensed by the Reserve Bank of South Africa, the national banking regulator.

Related Links:

More Current Affairs Quiz Click here

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

Leave a Reply