Current Affairs 11th December 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 11th December 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. The 13th Edition of the South Asian Games was hosted by?

(a) Nepal

(b) India

(c) Sri Lanka

(d) Bangladesh

(e) Indonesia

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. The 13th Edition of the South Asian Games was hosted by Nepal.

Q2. Who among the following has been conferred with “Lifetime Achievement Award” by the Consumer Electronics and Appliances Manufacturers Association?

(a) Kenichiro Yoshida

(b) Rahul Sharma

(c) Kapil Sethi

(d) Gulu Mirchandani

(e) Sanjay Lal

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. Gulu Mirchandani has been conferred with “Lifetime Achievement Award” by the Consumer Electronics and Appliances Manufacturers Association.

Q3. What was the India’s rank in the Climate Change Performance Index (CCPI) at the COP25 climate summit held in Madrid?

(a) 02nd

(b) 09th

(c) 15th

(d) 22nd

(e) 29th

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. India has been ranked 9th in the Climate Change Performance Index (CCPI) at the COP25 climate summit held in Madrid.

 

Q4. The external affairs ministry will organize the 6th Indian Ocean Dialogue with the theme __________

(a) Indo-Pacific: Re-imagining the Indian Ocean through an Expanded History

(b) Indo-Pacific: Re-imagining the Indian Ocean through an Expanded Geography

(c) Indo-Pacific: Re-imagining the Indian Ocean through an Expanded Politics

(d) Indo-Pacific: Re-imagining the Indian Ocean through an Expanded Tradition

(e) Indo-Pacific: Re-imagining the Indian Ocean through an Expanded Demography

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. The external affairs ministry will organize the 6th Indian Ocean Dialogue with the theme “Indo-Pacific: Re-imagining the Indian Ocean through an Expanded Geography”

Q5. United Nations observes International Mountain Day every year. What is the theme of the day for 2019?

(a) Mountains Matter for Youth

(b) Mountains under Pressure: climate, hunger, migration

(c) Mountain cultures: Celebrating diversity and strengthening identity

(d) Mountain Family

(e) Mountains Matters

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. United Nations observes International Mountain Day every year. The theme of the day for 2019 is “Mountains Matter for Youth”.

Q6. Which country topped the medals tally with 174 gold, 93 silver and 45 bronze medals in the 13th South Asian Games concluded in Nepal?

(a) India

(b) Pakistan

(c) China

(d) Bangladesh

(e) Sri Lanka

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. India topped the medals tally with 174 gold, 93 silver and 45 bronze medals in the 13th South Asian Games concluded in Nepal.

Q7. Name the actor who has been selected as the brand ambassador of National Anti-Doping Agency (NADA).

(a) Akshay Kumar

(b) Ajay Devgn

(c) Arshad Warsi

(d) Suniel Shetty

(e) Fardeen Khan

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. Actor Suniel Shetty has been selected as the brand ambassador of National Anti-Doping Agency (NADA).

 

Q8. Who has become the first player in Indian cricket to feature in 150 Ranji matches?

(a) Devendra Bundela

(b) Yuvraj Singh

(c) Mohammad Kaif

(d) Ramesh Powar

(e) Wasim Jaffer

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. Wasim Jaffer has become the first player in Indian cricket to feature in 150 Ranji matches.

Q9. Name the electrical engineer who invented the Universal Product Code(UPC) or Barcode, who passed away recently.

(a) George Joseph Laurer

(b) Philo Farnsworth

(c) Charles Francis Jenkins

(d) John Logie Baird

(e) Denso Wave

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. George Joseph Laurer, who invented the Universal Product Code(UPC) or Barcode, passed away recently.

Q10. The external affairs ministry will organize the Delhi Dialogue XI with the theme _________________

(a) Advancing Technology in Indo-Pacific

(b) Advancing Partnership in Indo-Pacific

(c) Advancing Education in Indo-Pacific

(d) Advancing Health in Indo-Pacific

(e) Advancing Cooperation in Indo-Pacific

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. The external affairs ministry will organize the Delhi Dialogue XI with the theme “Advancing Partnership in Indo-Pacific”.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

Leave a Reply