Current Affairs 11th July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 11th July 2019: Daily GK updates quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Who was appointed as the Director General in Directorate General of Civil Aviation (DGCA)?

(a)Arun Kumar

(b)B S Bhullar

(c)Satish Dixit

(d)Nitesh Kumar

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp.Arun Kumar, Additional Secretary and Financial Advisor to Ministry of Civil Aviation was appointed as the Director General in Directorate General of Civil Aviation (DGCA) in the rank of Additional Secretary.

Q2.The RBI recently finalised a ‘Three Year Roadmap’ to improve supervision and regulation. What is the name of roadmap?

(a)Utkarsh 2022

(b)Utsaah 2022

(c)Vishwas 2022

(d)Vikalp 2022

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp.The Reserve Bank of India (RBI) finalised ‘Three Year Roadmap’ named as Utkarsh 2022 to improve supervision and regulation. The plan is in line with Global standards to strengthen regulatory and supervisory mechanism.

Q3. Union Minister for Chemicals and Fertilizers launched the Phase-II of the Direct Benefit Transfer of Fertilizer Subsidy. Who is the Union Minister for Chemicals and Fertilizers of India?

(a) D.V. Sadananda Gowda

(b) Hardeep Singh Puri

(c) Rao Inderjit Singh

(d) Shripad Yesso Naik

(e) Dr.Jitendra Singh

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. Union Minister for Chemicals and Fertilizers launched the Phase-II of the Direct Benefit Transfer of Fertilizer Subsidy. Union Minister for Chemicals and Fertilizers: D.V. Sadananda Gowda.

Q.4 Name the country which has recently launched Soyuz-2.1a carrier rocket with a hydrometeorological satellite and 32 small satellites which will provide images of clouds, the surface of the Earth, ice and snow covers in the visible, infrared and microwave ranges.

(a) Russia

(b) China

(c) India

(d) Japan

(e) North Korea

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. Russia successfully launched Soyuz-2.1a carrier rocket with a hydrometeorological satellite and 32 small satellites. The satellite will provide images of clouds, the surface of the Earth, ice and snow covers in the visible, infrared and microwave ranges.

Q5. Dutee Chand has won the gold medal in the women’s 100 metre sprint at the 30th Summer University Games in Naples, Italy. This is the first time an Indian has won a 100-metre gold at this global event. She is from …….

(a) Tamil Nadu

(b) Kerala

(c) Odisha

(d) West Bengal

(e) Jharkhand

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. Dutee Chand from Odisha has won the gold medal in the women’s 100 metre sprint at the 30th Summer University Games in Naples, Italy. This is the first time an Indian has won a 100-metre gold at this global event.

Q6. The Prime Minister unveiled the statue of former Prime Minister Sh. Lal Bahadur Shastri at the Lal Bahadur Shastri International Airport in …….

(a) Varanasi

(b) Pune

(c) Patna

(d) Srinagar

(e) Hyderabad

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. The Prime Minister unveiled the statue of former Prime Minister Sh. Lal Bahadur Shastri at the Lal Bahadur Shastri International Airport in Varanasi.

Q7. According to World Health Organisation (WHO), which country of Southeast Asia region has become fifth country to eliminate measles?

(a) Sri Lanka

(b) India

(c) Pakistan

(d) Maldives

(e) Afghanistan

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. Sri Lanka  has become fifth country in the World Health Organisation (WHO) Southeast Asia region to eliminate measles

Q8. Which of the following place has hosted the 2nd India-Russia Strategic Economic Dialogue?

(a) Hyderabad

(b) New Delhi

(c) Lucknow

(d) Bengaluru

(e) Mumbai

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. The 2nd India-Russia Strategic Economic Dialogue begins in New Delhi. It was held under the chairmanship of NITI Aayog Vice Chairman Rajiv Kumar and Deputy Minister of the Economic Development of Russia, Timur Maksimov. The first Dialogue was held in St. Petersburg in November 2018.

Q9. Former India football goalkeeper A. U. Celestine recently passed away. He was from ……

(a) Nagaland

(b) Manipur

(c) Jharkhand

(d) Kerala

(e) Tamil Nadu

Answer & Explanation
Ans.9.(e)
Exp. Former India football goalkeeper from Tamil Nadu A. U. Celestine passed away. He played for the Tamil Nadu men’s team in the senior Nationals as a keeper in the 1965 and 69 National championships.

Q10. Deposits in bank accounts opened under PMJDY scheme have crossed the Rs 1 lakh crore mark. PMJDY stands for Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana. It was launched in which year?

(a) 2012

(b) 2016

(c) 2010

(d) 2014

(e) 2018

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. Deposits in bank accounts opened under PMJDY scheme have crossed the Rs 1 lakh crore mark. PMJDY stands for Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana. The PMJDY was launched on August 28, 2014.

 

 

Leave a Reply