Current Affairs 11th June 2019: Quiz

Current Affairs 11th June 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. The Government has reconstituted eight cabinet committees. The Prime Minister is a part of how many cabinet committees?

(a) Six

(b) Eight

(c) Two

(d) Five

Answer & Explanation
 Ans.1.(a)

Exp.The Government has reconstituted eight key cabinet committees under the Transaction of Business Rules. The newly sworn-in Home Minister Amit Shah has been included in all 8 cabinet committees, while Prime Minister Narendra Modi and Finance Minister Nirmala Sitharaman are included in 6.

Q2. The Modi 2.0 Government created which new Ministry while allocating portfolios to new Council of Ministers on May 31?

(a) Ministry of Nari Shakti

(b) Ministry of Jal Shakti

(c) Ministry of Space exploration

(d) Ministry of Earth Sciences‎

(e) None of these

Answer & Explanation
 Ans.2.(b)

Exp.Prime Minister Narendra Modi’s government launched the “Ministry of Jal Shakti” to provide safe drinking water to people and appointed  Gajendra Singh Shekhawat as the Minister of Jal Shakti. The Ministry has been created by merging Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation and Ministry of Drinking Water and Sanitation. One of the key BJP’s manifestos was to set up a unified Ministry of Water to end the water problems in India.

Q3. Thomas Mueller posted a picture of himself on Twitter, wishing Indian cricket team captain Virat Kohli luck for World Cup 2019. Mueller is the star football player of which nation’s football team?

(a) France

(b) Belgium

(c) Brazil

(d) Germany

(e) None of these

Answer & Explanation
 Ans.3.(d)

Exp.Prior to India’s opening world cup match against South Africa, Indian skipper Virat Kohli has received a special message from German Football Star Thomas Mueller wishing him luck for the cricket world cup.

Q4. A case of Nipah Virus resurfaced in which Indian state recently?

(a) West Bengal

(b) Karnataka

(c) Kerala

(d) Maharashtra

(e) None of these

(e) None of these

Answer & Explanation
 Ans.4.(c)

Exp.The deadly Nipah Virus has resurfaced in Kerala, after a 23-year-old Kerala student, admitted in a private hospital in Ernakulam, was tested positive of the virus.

Q5. Which state’s cabinet has passed a resolution to increase reservation for OBCs to 27 percent?

(a) Rajasthan

(b) Uttar Pradesh

(c) Maharashtra

(d) Madhya Pradesh

(e) None of these

Answer & Explanation
 Ans.5.(d)

Exp.The cabinet of Madhya Pradesh has passed a resolution to increase reservation quota for Other Backward Classes (OBC) to 27 percent from existing 14 percent.

Q6. Automobile major Mahindra won the Gold Award in which of the following country for fairing on various indicators, including level of satisfaction among its network of dealers?

(a) Australia

(b) UK

(c) South Africa

(d) Brazil

(e) Oman

Answer & Explanation
 Ans.6.(c)

Exp. Automobile major Mahindra won the Gold Award in South Africa for fairing on various indicators, including level of satisfaction among its network of dealers and the manner of allocation of vehicles to them.

Q7. National Center for Good Governance (NCGG), India’s leading civil services training institution, has entered into an MOU with ______________ Civil Services Commission for capacity building of civil servants over the next 5 years.

(a) Male

(b) Sri Lanka

(c) Indonesia

(d) Maldives

(e) Thailand

Answer & Explanation
 Ans.7.(d)

Exp. The National Center for Good Governance (NCGG), India’s leading civil services training institution, has entered into an MOU with the Maldives Civil Services Commission for capacity building of 1000 Maldives civil servants over the next 5 years.

Q8. Which of the following ministry has amended the Foreigners (Tribunals) Order, 1964, and has empowered district magistrates in all States and Union Territories to set up tribunals to decide whether a person staying illegally in India is a foreigner or not?

(a) Ministry of External Affairs

(b) Ministry of Foreign Affairs

(c) Ministry of Health

(d) Ministry Of Home Affairs

(e) Ministry of Textile

Answer & Explanation
 Ans.8.(d)

Exp. The Ministry Of Home Affairs (MHA) has amended the Foreigners (Tribunals) Order, 1964, and has empowered district magistrates in all States and Union Territories to set up tribunals to decide whether a person staying illegally in India is a foreigner or not.

Q9. Name the Indian cricketer who has recently announced retirement from international cricket.

(a) Harbhajan Singh

(b) Yuvraj Singh

(c) Munaf Patel

(d) Praveen Kumar

(e) R P Singh

Answer & Explanation
 Ans.9.(b)

Exp. Yuvraj Singh announced retirement from international cricket, ending a roller-coaster career during which he became the hero of India’s 2011 World Cup triumph and fought a gritty battle with cancer.

Q10. Name the Tamil screenwriter, comedian, and playwright, who passed away recently aged 66.

(a) Crazy Mohan

(b) Tamim Iqbal

(c) Pradyuman Das

(d) Prateek Ojha

(e) Padmanabha

Answer & Explanation
 Ans.10.(a)

Exp. Tamil screenwriter, comedian, and playwright, Crazy Mohan passed away in Chennai aged 66.

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

LIC ADO Combo Test SeriesLIC ADO Mains Test SeriesLIC ADO Pre Test Series

 

 

3

Leave a Reply