Current Affairs 11th November 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 11th November 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Which of the following day is observed as World Science Day for Peace and Development?

(a) 9 November

(b) 10 November

(c) 11 November

(d) 12 November

(e) 13 November

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. World Science Day for Peace and Development is celebrated every year on 10 November.

Q2. What is the theme of World Science Day for Peace and Development 2019?

(a) Open science, leaving no one behind

(b) Science, a Human Right

(c) Science for Global Understanding

(d) Celebrating Science Centres and Science Museums

(e) Towards green societies: equity, inclusiveness, participation

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. World Science Day for Peace and Development is celebrated every year on 10 November. The theme for 2019 is “Open science, leaving no one behind”.

Q3. The National Education Day is celebrated on ______________ on the birth anniversary of Independent India’s first Education Minister, freedom fighter, scholar and eminent educationist Maulana Abul Kalam Azad.

(a) 7 November

(b) 8 November

(c) 9 November

(d) 10 November

(e) 11 November

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. The National Education Day is celebrated on 11 November on the birth anniversary of Independent India’s first Education Minister, freedom fighter, scholar and eminent educationist Maulana Abul Kalam Azad.

Q4. Name the ambassador who recently appointed as next ambassador of India to the Republic of Mali.

(a) Rudrendra Tandon

(b) Sanjay Panda

(c) Anjani Kumar

(d) Ausaf Sayeed

(e) B. Shyam

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. The Ministry of external affairs (MEA) announced Anjani Kumar was the next ambassador of India to the Republic of Mali.

Q5. Name the Padma Shri-awardee Dhrupad vocalist, recently passed away.

(a) Sayeeduddin Dagar

(b) Uday Bhawalka

(c) Ramakant Gundecha

(d) Umakant Gundecha

(e) Baha-ud-din Dagar

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. Padma Shri-awardee Dhrupad vocalist Ramakant Gundecha passed away. He was awarded the Padma Shri for 2012 in the field of Art – Indian Classical Music – Vocal along with his brother Umakant Gundecha.

Q6. The Karnataka Gramin Bank (KGB) has launched ________________ in Kalaburagi, among several other districts in the Karnataka.

(a) Mobile ATMs

(b) Van ATMs

(c) Car ATMs

(d) Phone ATMs

(e) Help ATMs

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. The Karnataka Gramin Bank (KGB) has launched ‘mobile ATMs’ in Kalaburagi, among several other districts in the Karnataka.

 

Q7. Name the writer, translator and film critic who recently won Tata Literature Live! Lifetime Achievement Award for 2019.

(a) Gangadevi

(b) Nirupama Dutt

(c) Shanta Gokhale

(d) Sukanya Datta

(e) Kamal Desai

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. The Tata Literature Live! Lifetime Achievement Award for 2019 was conferred on writer, translator and film critic Shanta Gokhale.

Q8. Sanskrit Bharati Vishwa Sammelan, a mega event for discussing ideas, theories and research findings in the ancient Sanskrit language, begins in ___________.

(a) Pune

(b) Bengaluru

(c) Kolkata

(d) New Delhi

(e) Mumbai

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. Sanskrit Bharati Vishwa Sammelan, a mega event for discussing ideas, theories and research findings in the ancient Sanskrit language, begins in New Delhi.

Q9. Name the place where India Oil will setup 2G ethanol plant.

(a) Gurgram

(b) Kaithal

(c) Karnal

(d)  Sonipat

(e) Panipat

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. The Ministry of Environment has granted clearance to the Indian Oil Corporation Ltd (IOCL) to set up a 766-crore 2G ethanol plant in Haryana’s Panipat district.

Q10. India pacer _______________ recorded the best-ever figures in the Twenty20 Internationals when he returned figures 6 for 7 runs in 3.2 overs against Bangladesh at the Vidarbha Cricket Association Stadium in Nagpur.

(a) Umesh Yadav

(b) Jasprit Bumrah

(c) Mhd. Shami

(d) Deepak Chahar

(e) Ishant Sharma

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. India pacer Deepak Chahar recorded the best-ever figures in the Twenty20 Internationals when he returned figures 6 for 7 runs in 3.2 overs against Bangladesh at the Vidarbha Cricket Association Stadium in Nagpur.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply