Current Affairs 11th September 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 11th September 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Name the Typhoon which has hit Tokyo, Japan with winds of up to 210km/h (130mph). It is one of the strongest typhoons to hit the Japanese capital in a decade.

(a) Haiyan

(b) Faxai

(c) Mangkhut

(d) Ketsana

(e) Lekima

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. Typhoon Faxai has hit Tokyo, Japan with winds of up to 210km/h (130mph). Faxai is one of the strongest typhoons to hit the Japanese capital in a decade.

Q2. What was the theme of the 24th World Energy Congress?

(a) Energy for Development

(b) Energy for Living

(c) Energy for Unity

(d) Energy for Peace

(e) Energy for Prosperity

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp. The theme of the 24th World Energy Congress is “Energy for Prosperity”

Q3. Name the Managing Director and Chairman of Hero MotoCorp who will be inducted into the 2019 Asia Pacific Golf Hall of Fame for his support to “Golf” in India and around the world.

(a) Sanjiv Bajaj

(b) Y.K. Koo

(c) Pawan Munjal

(d) Motofumi Shitara

(e) Kenichi Ayukawa

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. Managing Director and Chairman of Hero MotoCorp, Pawan Munjal will be inducted into the 2019 Asia Pacific Golf Hall of Fame for his support to “Golf” in India and around the world.

Q4. Name the Tamil Film Director, Actor and Cinematographer who directed films such as Palaivanacholai, Chinnapoove Mella Pesu, Dhooram Adhigamillai and many others, passed away recently.

(a) Senthamarai

(b) Raja Sekar

(c) Panchu Arunachalam

(d) Janagaraj

(e) Nizhalgal Ravi

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. Tamil Film Director, Actor and Cinematographer Raja Sekar who directed films such as Palaivanacholai, Chinnapoove Mella Pesu, Dhooram Adhigamillai and many others, passed away recently.

Q5. A book titled “Savarkar: Echoes from a forgotten past, 1883-1924″ on the life of freedom fighter and Philosopher Vinayak Damodar Savarkar, popularly known as Veer Savarkar has been published. It is written by?

(a) Arundhati Roy

(b) Vikram Seth

(c) Salman Rushdie

(d) Vikram Sampath

(e) Jhumpa Lahiri

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. A book titled “Savarkar: Echoes from a forgotten past, 1883-1924″ on the life of freedom fighter and Philosopher Vinayak Damodar Savarkar, popularly known as Veer Savarkar has been published. It is authored by Vikram Sampath.

Q6. National Institution for Transforming India has selected McKinsey & Company to set up India’s first DCC. DCC stands for?

(a) Digital Capability Centre

(b) Digital Capacity Centre

(c) Digital Collaboration Centre

(d) Digital Centralised Centre

(e) Digital Collegium Centre

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. National Institution for Transforming India has selected McKinsey & Company to set up India’s first Digital Capability Centre (DCC).

Q7. International conference “Augmenting Nature by Green Affordable New-habitat” for Energy Efficiency in the Building Sector was organized by the Bureau of Energy Efficiency in ______________________

(a) Kolkata

(b) Mumbai

(c) Bhuvneshwar

(d) Jaipur

(e) New Delhi

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp. International conference “Augmenting Nature by Green Affordable New-habitat” for Energy Efficiency in the Building Sector was organized by the Bureau of Energy Efficiency in New Delhi.

Q8. National Animal Disease Control Programme was launched by Prime Minister Narendra Modi in which of the following states?

(a) Assam

(b) Uttar Pradesh

(c) Karala

(d) Haryana

(e) Gujarat

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. Prime Minister Narendra Modi has launched the National Animal Disease Control Programme in Uttar Pradesh.

Q9. England cricket greats Geoffrey Boycott and _____________ have been honoured with “Knighthoods” by Theresa May in her resignation honours list for their services to sport after outstanding careers for England.

(a) Andrew Flintoff

(b) Kevin Pietersen

(c) Monty Panesar

(d) Andrew Strauss

(e) Ravi Bopara

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. England cricket greats Geoffrey Boycott and Andrew Strauss have been honoured with “Knighthoods” by Theresa May in her resignation honours list for their services to sport after outstanding careers for England.

Q10. Name the multilingual Mobile App which was launched for farmers during a conference on Crop Residue Management held in New Delhi?

(a) Robotic Harvester

(b) Krishi Mitra

(c) CHC Farm Machinery

(d) MobiFarm

(e) Krishi Sathi

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. A multilingual Mobile App “CHC Farm Machinery” was launched for farmers during a conference on Crop Residue Management in New Delhi.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

 

Leave a Reply