Current Affairs 12th November 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 12th November 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Name the Indian shooter who claimed the silver medal in men’s 10m air pistol event at the 14th Asian Championship in Doha, Qatar.

(a) Rahi Sarnobat

(b) Achal Pratap Singh Grewal

(c) Rituraj Singh

(d) Shivam Shukla

(e) Saurabh Chaudhary

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. Saurabh Chaudhary claimed the silver medal in men’s 10m air pistol event to continue India’s surge at the 14th Asian Championship in Doha, Qatar.

 

Q2. Which of the following wildlife biologist was awarded the George Schaller Lifetime Award in Wildlife Conservation Science for his contribution to the field of conservation?

(a) Aaron Lobo

(b) A.J.T Johnsingh

(c) Ajay Desai

(d) K. Ullas Karanth

(e) Rajeev Pillay

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. Wildlife biologist K. Ullas Karanth, Director, Centre for Wildlife Studies, Bengaluru, was awarded the George Schaller Lifetime Award in Wildlife Conservation Science for his contribution to the field of conservation.

Q3. NASA (National Aeronautics and Space Administration) has launched its 1st all-electric experimental aircraft named the __________________.

(a) X-53 “Maxwell”

(b) X-54 “Maxwell”

(c) X-55 “Maxwell”

(d) X-56 “Maxwell”

(e) X-57 “Maxwell”

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. NASA (National Aeronautics and Space Administration) has launched its 1st all-electric experimental aircraft named the X-57 “Maxwell”.

 

Q4. Which of the following lake in India to be to be declared “Eco-Sensitive Zone” recently?

(a) Bhimtal Lake

(b) Wular Lake

(c) Loktak Lake

(d) Dal Lake

(e) Chilika Lake

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. The Jammu and Kashmir government has set up a 10-member committee to declare Srinagar’s famous Dal Lake and its surrounding areas as an eco-sensitive zone (ESZ), following concerns over its shrinking size.

 

Q5. Which of the following state is not in the list of 4 medical device parks in India?

(a) Andhra Pradesh

(b) Kerala

(c) Telangana

(d) Tamil Nadu

(e) Karnataka

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. The government of India has given approval for setting up four medical device parks with a view to support Make in India initiative and provide world-class products at an affordable price for treatment. The four parks will be set up in Andhra Pradesh, Telangana, Tamil Nadu and Kerala.

Q6. Name the NASA telescope who recently detected a massive thermonuclear explosion coming from outer space, caused by a massive thermonuclear flash on the surface of a pulsar.

(a) Hard X-ray Modulation Telescope

(b) High Energy Transient Explorer 2 Telescope

(c) Neutron Star Interior Composition Explorer Telescope

(d) Hubble Space Telescope

(e) Lunar-based ultraviolet Telescope

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. NASA’s Neutron Star Interior Composition Explorer (NICER) telescope on the International Space Station (ISS) detected a sudden spike of X-rays on August 20, reports the US space agency. The X-ray burst, the brightest seen by NICER so far, came from an object named “J1808”.

 

Q7. National Capital Region Planning Board recently organised the “National Capital Region-2041” conclave in _____________.

(a) Kolkata

(b) Delhi

(c) Mumbai

(d) Pune

(e) Hyderabad

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. Ministry of Housing and Urban Affairs, Government of India, chaired the inaugural conclave on “National Capital Region -2041” in Delhi.

 

Q8. Who is the present Union Minister of Petroleum & Natural Gas and Steel?

(a) Giriraj Singh

(b) Mahendra Nath Pandey

(c) Arvind Ganpat Sawant

(d) Pralhad Joshi

(e) Dharmendra Pradhan

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. Dharmendra Pradhan is the present Union Minister of Petroleum & Natural Gas and Steel.

Q9. Union Minister of Petroleum & Natural Gas and Steel inaugurated the ________________ at the Abu Dhabi International Petroleum Exhibition and Conference (ADIPEC). 

(a) India Stadium

(b) India Pavilion

(c) India Field

(d) India Ground

(e) India Podium

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. Union Minister of Petroleum & Natural Gas and Steel Dharmendra Pradhan inaugurated the India Pavilion at the Abu Dhabi International Petroleum Exhibition and Conference (ADIPEC).

 

Q10. Research scholar Dhruv Prajapati has discovered two new spider species named as Indomarengo chavarapater and Marengo____________________.

(a) Sachin Tendulkar

(b) Kapil Dev

(c) Rahul Dravid

(d) Virat Kohli

(e) MS Dhoni

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Dhruv Prajapati, a research scholar from the Gujarat Ecological Education & Research (GEER) Foundation, has discovered two new spider species found in Kerala, TamilNadu and Gujarat. One spider species was named after Indian cricketer Sachin Tendulkar as “Marengo Sachin Tendulkar” while the other was named as “Indomarengo chavarapater”.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply